Izdavanje državne zemlje u zakup

Problem je sto ovi sa 100ha noce da postanu Almex, a Almex i slicni hoce da obradjuju celu drzavu. U celoj prici najbolje prolazi Syngenta i Bayer koji prodaju flasicu hemije za 50e, JD koji proda 5t gvozdja za 100k evra i NIS koji od nafte koju izvadi u Banatu proda evrodizel.

Poslednja izmena:
Bojceticu sad si kao ona krava sto da najvise mleka pa prospe... pa nije JD vagon gvozdja,koliko je tu inzenjera,magistara i doktora nauka ulozilo rada i truda pa i to kosta ili za hemiju takodje koliko kosta mozak koji to napravi ??
Ko hoce 200ks za cenu fergusona nek kupi Kiroveca ili nek nasadi motiku sto je ostala od dede pa nek kopa.
ISTO mi bude kao prst u oko kad radim neku uslugu pa nezahvalni gazda kaze sta ti je to npr oprskati treba litra nafte za 2kj,pa reko dodji da ti dam 5litara pa setaj po njivi.

Kao prvo a vidim da neznate država nije voljna da rasparča te zemlje.Npr. kod nas su uglavnom parcele oko 150-160 ha.Podeljeni su na 30 ha otprilike po licitacionim brojevima na opštinskom nivou sa mnogo,mnogo borbe i dopisivanjem nekako je prihvaćeno i to,slat je zahtev za BG da se još umanje na 10-20 ha i odbijen...Kad podeli vas 3-4 jednu parcelu tretira se kao podzakup...Idu na fazon ukrupnjavanja kao i kod kupoprodaje na večito(komšija ima pravo preče kupovine jel ukrupnjava posed)

@NA
Da naravno da je utroseno mnogo rada, ali primetices da npr mezotrion Syngenta prodaje papreno a na trzistu je vec 15 godina. Ja razumem da max 5 godina moraju biti cene da bi se isplatilo ulaganje. Sada lobiraju kod EU vlada kao i SAD da ekskluzivni patenti traju duze (20 godine se spominje). Ja samo uvidjam da nam otimaju novce a pritom guse konkurenciju tako sto kupuju male firme po svetu i korumpiraju vlade. Slobodno trziste postoji samo na papiru u praksi je sve podredjeno nekolicini multinacionalnih kompanija koje vedre i oblace.

Otisli smo van teme, ali za tu drzavnu zemlju mi je strasno krivo sto pojednine porodice od te zemlje su stvorili imperije, a drugi su samo mogli da posmatraju. To je zajednicko dobro i treba da bude ravnomerno raspodeljeno.

Poslednja izmena:
Sta ste navalili treba ovo treba ono pravde nikad nije bilo niti ce biti mi mali treba da budemo robovi A vucic mora da rasproda Vojvodinu ako se bude otomao i on de u aleju zasluznih a drzava je narodna a ne od predsednika ili slicno i ako narod cuti kao sto cuti i ne buni se nego samo kao zeka sa kraja reda onda rade ono sto sad i rade a ipard fondovi nisu za nas nego za tenisa i slicne i zato se i guraju vamo

Svaka cast Bojceticu,a i pitanje je da smo mi na njihovom mestu mozda bi bili i gori.

- - - - - - - - - -

@NA
Da naravno da je utroseno mnogo rada, ali primetices da npr mezotrion Syngenta prodaje papreno a na trzistu je vec 15 godina. Ja razumem da max 5 godina moraju biti cene da bi se isplatilo ulaganje. Sada lobiraju kod EU vlada kao i SAD da ekskluzivni patenti traju duze (20 godine se spominje). Ja samo uvidjam da nam otimaju novce a pritom guse konkurenciju tako sto kupuju male firme po svetu i korumpiraju vlade. Slobodno trziste postoji samo na papiru u praksi je sve podredjeno nekolicini multinacionalnih kompanija koje vedre i oblace.

Otisli smo van teme, ali za tu drzavnu zemlju mi je strasno krivo sto pojednine porodocice od te zemlje su stvorili imperije, a drugi su samo mogli da posmatraju. To je zajednicko dobro i treba da bude ravnomerno raspodeljeno.
I posle kazu nije kriv kapializam.Kapitalizam je takva bolest da nismo ni svesni.

Svaka cast Bojceticu,a i pitanje je da smo mi na njihovom mestu mozda bi bili i gori.

- - - - - - - - - -

I posle kazu nije kriv kapializam.Kapitalizam je takva bolest da nismo ni svesni.
Treba uvesti komunizam.Uzeti svu zemlju sem okucnice.Sav visak stambenog prostora npr stanove po Beogradu ,pa bi manje laprdali.

Moram prokomentarisati. Koliko ima onih koji, i kad bi im dao 50 ha, zato sto ne znaju da rade imaju manji prinos za par tona / ha x broj hektara sa smanjenom produktivnoscu x cena -porez itd. smanjen izvoz- priliv deviza itd. itd.
Ne moze svako da bude gazda, ima ljudi kod mene u selu koji su imali maksim zemlje kad smo mi imali 5 jutara , pa sad mi imamo 20 svoje a oni rasprodaju i njive im u korovu.
Послато са GT-S7500 користећи Тапаток 2

Kod nas juce u osptini bila sednica skupstine i jedna od tacaka je bilo donosenje godisnjeg plana za drzavnu zemlju. Spominjali se tu i arapi i Tenis i Bog te pita ko jos. Uglavnom jedan poslanik SNS (koji je nedavno preleteo iz SPS-a) iz Gajdobre, Radenko Pojuzina, izadje za govornicu i kaze kako mi poljoprivrednici ne znamo da radimo zemlji i necemo da radimo i kako je on srecan sto su oni zemlju dali Arapima i Tenisu jer kaze da su oni dovezli svemirske brodove (misleci na JD traktore) koje mi nikada necemo voziti. Toliko je bio srecan i ushicen kad je pricao o tome da sam se ja u jednom moentu zapitao, KO je ovde lud, Geda, il mi sto se natezemo s Gedom. Na sta ce popa kasti, Gedo ...

@Boban
Ti si ocigledno rodjen da budes kapitalista i da imas sluge. Bravo.

@Dragan18
Koliko je realno takvih koji ne znaju da rade? Kod nas u ataru ima 5% njiva koje nisu vrhunski uradjene. Prolecneg oranja ima 1%. I po okolnim atarima prolazim i jaaako malo ima losih njiva. To je mozda bilo 90ih za vreme inflacije, ali sada se sve radi odlicno.

Ovde se mogu nadovezati za budalastinu od SNS Bota pardon clana iz Gajdobre. Da dodje da obidje poneku njivu od ozbiljnijih domacina, ja garantujem da Tenis nema sanse da ima takve rezultate.

@slobapatrola
I meni je zao kad ne mogu da platim koliko smatram da vredi. A sve zbog toga sto cena jabuke je 10 godina ista, a repomaterijali su otisli 5x za to vreme. Cak i rezaci su mi izasli u susret i sami spustili 20% cenu.

MONTOYA..... Sve si rekao. To je srz cele price koju niko nece da saslusa. Niko od nasih seljaka nebi uzeo tu zemlju debelo je platio, a da dozvoli da nema maksimalne prinose. Neko bolje neko malo losije, ali svi mi znamo da radimo zemlju. Gde ce ici profit sto taj svaba bude pravio? U nase banke? Malo morgen iznosice pare preko stranih trzista u Svapsku. Koliko porodica bi moglo da zivi od te zemlje, da skoluje decu, da zaradjene pare ulaze dalje u svojoj zemlji? Koliko usputnih delatnosti se nalazi uz poljoprivredu i svi zajedno zivimo i pravimo dohodak ovoj drzavi? Onda se pojavi jedan pametan kao taj tip iz Gajdobre i iznese te nebuloze. Taj je zreo da ga neko zaustavi na ulici i da mu... pa nek ide da se leci u stranim klinikama jer su one bolje opremljene nego nase.

Itekako ima.Dođi da ti pokažem parcele u mom i ataru susednog sela a koje obrađuju kojekakvi dođoši zbog kojih pošteni meštani ne mogu do ara zemlje.Da staneš,gledaš i krstiš se.

Nazad
Vrh