Izdavanje državne zemlje u zakup

Pa koja nauka kaze da stoka jede i hoce hranu samo sa drzavnih njiva,ko kaze da moras drzati stoku iako nemas odakle da je hranis,ko kaze da zato i nisu skocili privatni zakupi pa prave stetu i onima sto nemaju stoke i onima sto nikad nisu ni pomislili na licitaciju...ko kaze da ratar ne treba da proizvodi hranu za stocara....Vrednosti su se poremetile.

Cena zakupnine po pravu preceg se odredjuje na osnovu prosecne ostvarene cene u poslednjem javnom nadmetanju.Moje misljenje je da treba ograniciti da li broj grla ili povrsinu koja se dobija po pravu preceg jer je po meni visok pocetni uslov za manjeg farmera ili farmera koji tek pocinje sa uzgojem krava a to je 15 umaticenih grla.Takodje i oni sto imaju veliki broj grla pa se "vade"da nemaju sta krave da jedu i kukaju da im se izlazi u susret niko ih nije terao da drze toliko krava.Sve u svemu ogranicenja se moraju postaviti.

Drzavna zemlja realno pripada svakom paoru jednako. Svaki paor je isti gradjanin za drzavu .nema sta matijevic kostic miskovic... kakav prioritet kako pravo preceg kakve krave kakvi bakraci? Racunica je jednostavna , toliko hektara podeli sa zainteresovanim gazdinstvima i resen problem jednakosti. Nema tu ni majke ni macihe. Svi mi radimo prvenstveno za sebe a placajuci poreze, pdv i za nasu namucenu i pokradenu drzavu.

Vec sam pisao, ali da ponovim.U Kikindi za sledecu licitaciju Matijevic, Miskovic, Almex, Coric i sedam sitnih stocara dobijaju po pocetnoj ceni 10800ha. Gramzivosti ovih ljudi nema kraja. Boban je u pravu, posto nema vise drzavne zemlje sad ce krenuti otimacina sa privatnim zakupima. Posto je uslov registrovana farma ili umaticena grla dosta malih i srednjih stocara ne mogu do drzavne zemlje. Resenje vidim u ogranicenju onoj prvoj cetvorici navedenih na po 100 ha, ili im cak i ukinuti jer zemlje za proizvodnju im sigurno ne nedostaje jer je svaki tezak bar po 10000ha.

Ne vidim da se u instrukciji obraća pažnja na zemlju koju ti stočari imaju u vlasništvu. Treba im umanjiti i za tu zemlju površinu koju mogu da zakupe po pravu prečeg zakupa. Takođe nije mi jasno zašto ti stočari gaje šećernu repu, kada se ona koristi isključivo za proizvodnju šećera. Kada bi sejali stočnu repu to bi i razumeo. U svakom slučaju sve je to posledica nezainteresovanosti paora za politiku i bežanja od iste. Dok to ne prevazidjete nemate šansi protiv ovakvih igrača koji imaju svoje ljude u opštinama, komisijama i ostalim radnim telima.

Ima na ovom forumu dosta ozbiljnih i ostvarenih ljudi sa raznim titulama samo se doobro kriju. :cool:
Ja bih pre sa mojom skolom pozurio u neku drzavnu firmu ako je negde neka preostala. :osmeh:

A kad sam ja pricao o problemu beskonacnog ukrupnjavanja kapitala pojedini su me napali kako ogranicavam trziste. Sada kada veci od njih ih gaze, osecaju se ugrozeno. Mi mali se osecamo ugrozeno STALNO.

Полако, али сигурно ствари долазе на своје. Земља мора бити њихова, бар она државна, што се види из свега овога. А и што не би била, када смо ми исти к'о и они, само у мањем формату....

Bojceticu koji bi bio tvoj maximum ali realno i iskreno po jednoj porodici ili po glavi pored ovih šugavih cena što mi proizvodimo???:ppozdrav:

Necu precizno licitirati cenama, ali mislim ko ima svojih 100kj ne treba mu nikakva pomoc u vidu drzave zemlje. Sve megalomale treba oporezovati drasticno.

- - - - - - - - - -

p.s. 100kj ratarstva kuk-soja-psenica zahteva manje vremena nego 40 sati rada nedeljno u nekoj firmi. Ovo je tema kojoj nema kraja...

Otkad je državna zemlja pomoć???:sta:Zemlje se daju na 1-3 god. niko ne baca veštak ili jako malo,seje se repa-nešto-repa,nateraju se cene ko u bajci i i uvek radiš neku 25-tu njivu...tako da nema tu hleba...:ppozdrav:

Ja sam hteo da napisem 50 hektara i plus 5 po svakom clanu porodice.Ali blizu smo ,i nece biti kraja temi.

Ako bi svi imali toliko kako ste napisali koji se bave poljoprivredom bojim se ne bi bilo za svakog.:osmeh:

U mojoj opstini bi bilo sigurno,posto jedan vlasnik obradjuje preko 5 hiljada hektara .pa gde je drzavna zemlja .lako bi se ispeglalo na 50,treba uzeti u obzir da mnogi imaju i do blizu 50 tako da im netreba puno dodavati,

Nazad
Vrh