Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
U mom kraju na njivama gdje stoka nije pasla trava je jako dobra jer je kosena sredinom juna i obnovila se ali pasnjaci su poslabi pocinju da se suse

Da li bi neko od kolega mogao da mi kaze koliko je preporucljivo hraniti sjagnjene ovce kukuruzom.Koja kolicina sme da im se daje i do kog meseca sjagnjenosti?Naravno u ishrani je svaki dan zastupljena ispasa,mada zbog suse sve manje,pa se obroci dopunjavaju senom i granulama?Ali ipak one ubedljivo najvise vole kukuruz.Navukle se samo tako.

ja svojim ovcama dajem kukuruz do desetak dana prije jagnjenja. I to po 200 gr. Ne treba pretjerivati, jer sam imao lose iskustvo sa "forsiranjem" kukuruzom. Ovca previse mlijeka nalila i prije jagnjenja dobila upalu vimena.

Petrovo jel ti rekoh pre neki dan za sargarepu i tikvice(a ti si mislio da se zezam) krastavci su dietetska hrana:haha:

Ma ovi obicni zuti zreli krastavci a ima i onih malih sto se pakuju u tegle isto zrelih uz to ima i jabuka kad ih pustim na pasu trk pod jabuku i 15 minuta ne odvajaju se sa tog mjesta

Ма може све Петрово, само без претеривања, поготово ова суша што је саставила па мало сочне хране није на одмет.

I tikvice i bundeve i ljuske od krompira i jabuke koje otpadnu, a nisu za rakiju, sve to ovih dana ide na jelovnik ovcama. Kada počne vađenje krompira i repe dovešćemo nekoliko tona kući i hraniti ovce do prvih jačih mrazeva.
Repe planiramo da dajemo do 1 kg po ovci, a krompira do 500 gr, naravno prethodno oprane od zemlje i nečistoća zbog listerioze.

Repa je dobro hranivo ali pazi sa krompirom ako cijeli daješ vidim da se ovce i na neki alternativni način mogu ishraniti iz suše

Ovce kao i repu meljemo na ručnu sečku za jabuke, kruške.....prethodno ih operemo u mešalici i nema zime !

Nadam se da ce od ove rabote biti nesto, ovaj je sejan posle jecma i njega planiram da isiliram za ovce jer sam sa senooooom tanaaak, prva pokisla posle susa i da ne nabrajam...

Poslednja izmena od urednika:
U jednom postu je pomenuto, ne mogu da nađem, koje povrće nije štetno za ovce i koze? Znam da kupus rado jedu a kažu da izaziva naduh, šta im se još može dati?

Koliko ja znam, a i deda mi je pričao da je i ovcama i kozama davao sve osim celera i paštrnjaka ( jednom prilikom pre desetak godina su se koze najele peršuna i paštrnjaka i glave su im bile bar duplo veće, strašno je izgledalo, kao da su ih pčele izujedale, oči su im bile zatvorene od otoka, posle antibtika i krema otok je potpuno spao za desetak dana), osim paradajiza i stabljike krompira, sve ostalo bar naše rado jedu i nisam primetio da im smeta, malo prosušimo i dajemo im bez problema.

Juče sam pokosio 7 jutara sirka metlaša meni i kolegi po pola

Kolega milos bota da li je ovo postrna setva, da li ćete ga silirati ili balirati ?

Ja kozama dajem sve zeleno voće,sve iz reda kupusnjača i to u neograničenim količinama ali posle sena lucerke.Do sada nekih 14 godina nisam imao problema sa zdravljem koza.Koze mogu da oteknu ali samo ako jedu prskano voće i povrće kom nije prošla karenca.Isto se dešava sa ljudima ako popiju lek kom je isteklo vreme upotrebe.Nije mi jasno ali i ja sam davao list paštrnjaka u jesen ali nisam imao problema.Kupus ne izaziva naduvanje kod koza sigurno jer ga koristim svake godine kao zelenu masu u 11 i 12 mesecu.

Nazad
Vrh