Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
Ma vidis po kondiciji,opada brze ako su dvojke a hrana prosek,znam swe na terenu,ali ja volim kad se radi da bude ful!:)Ne znam kakav je taj ultra zwuk,ali to je prava stwar kad se obucis!

Postovanje svim kolegama,
Treba mi jedan mali savet,znam verovatno ce neko reci da prelistam temu ali sam vec to ucinio,negde sam procitao procenat zitarica u ishrani al sad ne mogu da nadjem...Imam ukrstene ovcce uk kobinaciji idf,w i pramenka...imam kukuruz,jecam,stocno brasno,sun i sojinu sacmu...u kojim procentima je dobra kombinacija i koji premix vi stavljate
E da ovce su mi se izjagnjile pre mesec dana..Unapred hvala na savetima

moj savjet 30% kukuruza 25 % jecma 25% zobi ako imas i to ako ne onda 40% jecma 10% suncokretove i 20% sojine sacme 3 kg stocne krede a premiks moze kostovit ovivit

Mešavina žitarica koje imaš. Soju i suncokret samo za jaganjce. Za ovce oko0,3kg po ovci na mesec ipo dana do jagnjenja. Kad se izjagnje ovcama sa blizancima treba duplirati kocentrovani obrok. Ovisan je premiks za ovce i daje se od oko 20grama po ovci dnevno. Kad su ovce zasušene ako su mršave treba nastaviti sa manjim količinama žita. Kad se premrču obustaviti žitarice do pomenutog perioda pred jagnjenje. Nema potrebe davati velike količine žitarica i nepotrebno praviti troškove.

Mlečnost ovaca zavisi prvenstveno od njihove sposobnosti da proizvedu veću ili manju količinu mleka, što je određeno naslednošću i individualnim razvojem, a zatim od uslova i ishrane u kojima se grla nalaze. Odlučujići uticaj ipak ima ishrana grla, i to u periodu bremenitosti.
Potrebna količina hrane i hranljivih materija obroka zavisi od telesne mase i broja fetusa koja ovca nosi, kao i potreme hranljivih materija radi stvaranja telesnih rezervi i pripreme mlečne žlezde za sledeću laktaciju. Pravilnom, pre svega, dovoljnom ishranom od 4-5 meseca bremenitosti, utičemo i na obezbeđenje normalnog razvoja i rađanja zdrave i vitalne jagnjadi, kao i dobre mlečnosti majke. Ustanovljeno je da količina posisanog mleka ima veći uticaj na porast jagnjadi od samog sastava mleka, naročito u prvih mesec dana života.
Odmah po jagnjenju u laktaciji, potrebe ovaca u hranljivim materijama su veće nego što su za sjagnjene ovce, pogotovu što je u to vreme apetit grla slab i količina hrane koja ovca konzumira uglavnom nije dovoljna za pokrivanje potreba. Uobičajeno je da visoko mlečne ovce prvih nekoliko dana daju mnogo mleka, iako se nedovoljno hrane.
Praktićno, stvarne potrebne hranljive materije ne troše iz hrane, već iz svojih sopstvenih telesnih rezervi. Pošto se ovo događa u kraćem vremenskom periodu, to bi pri dužoj nedovoljnoj ishrani ovaca dovelo do slabljenja kondicije i smanjenja proizvedene količine mleka, što bi se odrazilo i na porast i razvoj jagnjadi. Da se ovo ne bi desilo, potrebno je posebnu pažnju posvetiti ishrane u periodu pripreme za oplodnju i tokom bremenitosti, a naročito 2 meseca pred jagnjene u poslednjoj fazi bremenitosti ( četvrti i peti mesec), kada se potrebne količine energije i proteina povećavaju i za 50%
Za vreme jagnjenja ovca gubi mnogo tečnosti, pa je potrebno da se napaja čistom, mlakom vodom u količini od 1-1,5l, 1 čas posle jagnjenja. Dobro uhranjena ovca može se hraniti samo kvalitetnim senom, ali je važno da se što pre privikava na konzumiranje što veće količine hraniva Obimna ishrana sočnom hranom, silažom i koncentratom može da dovede do oboljenja vimena (mastitisa). Na puni obrok, ovce treba prevoditi 4-5 dan nakon jagnjenja, postepenim povećanjem koncentrata sa najmanje 14% svarljivih proteina i silaže, uz kvalitetno seno po volji sa dodatkom mineralno-vitaminskuh smeša i bar 2 napajanja dnevno.Stanje uhranjenosti je jedan od pokazatelja kvaliteta držanja i ishrane, odnosno dobrobiti životinja. U zavisnosti je od brojnih činilaca, a pri oceni dobrobiti ovaca i koza uglavnom se dovodi u vezu sa proizvodnom ili reproduktivnom fazom. Kod ovaca, optimalna ocena telesne kondicije, odnosno stanja uhranjenosti treba da ima vrednosti prikazane u tabeli 1.

Tabela 1. Optimalna ocena stanja uhranjenosti ovaca

No code has to be inserted here.

negotin0807.png

Slika 1. Ocena telesne kondicije i stepen uhranjenosti ovaca

negotin08071.png

Slika 2. Ocena telesne kondicije i stanje uhranjenosti koza

Ocena telesne kondicije i stanje uhranjenosti je jedan od najvažnijih faktora pri izboru grla kod kupovine i izbora priplodnih grla za matični zapat. Vrši se vizuelno (posmatranjem grla) i ručno (pipanjem određenih tačaka na telu, prikazano na slici). Veoma je bitno i iskustvo onog ko to radi, zbog što pravilnije ocene. Pri izboru, telesna kondicija i stanje uhranjenosti kod grla ne smeju biti ni mršava ni debela, već se uzimaju srednje vrednosti telesne kondicije i dobra uhranjenost.

Poslednja izmena:
Ako bi neko od kolega mogao da mi odgovori vezano za jecam ili tritikal u ishrani ovaca,da li ga treba davati kao celo zrno ili u nekom drugom obliku.O tome sam dobijao razlicite savete pa bih voleo i ovde da mi pomogne neko od iskusnijih kolega ovcara.
Neki su me cak savetovali da ga je potrebno prokuvati.Hvala svima!

nemas potrebe kuvati,samo samelji na krupno koliko mlin da prepolovi zrno,nikako sitno,jer od sitno mlevenih zitarica moze se nadusti bilo koji prezivar,znaci krupno mleveno,a ako hoce da jedu nemoj ni da meljes,ja licno sameljem na krupno sito i kukuruz i jecam i ovas i psenicu pa dodam soju,suncokretovu sacmu,kostano,premikse,izmesam i eto hrane u klasi,soju naravno termicki obradjenu u vidu pogace

Ako neko moze da mi pojasni da li je stetno za ovce ako jedu sljive?Prosle godine sam ogradio jednu parcelu u kojoj su neke stare sljive,nekad ne rode nekad rode,nema ih previse,a trava unutar je vrhunska.Uglavno te sljive ne kupim.Prosle godine slabo rodile,a ovce trce cim neka opadne biju se koja ce pre.Ne znam sto im se toliko dopadaju.Dok ne pokupe i poslednju ne krecu da pasu.Tu ima i jedna stara jabuka,izuzetno slatka i mirisna,ali njene plodove samo malo zagrizu i ostavljaju?!

U nekim kolicinama do kilo po ovci u toku dana nije opasno,preko toga moze dovesti do proliva,ai do nadimanja u vecim kolicinama,obicno im se uvece daje cisto seno sa vracanja sa pase da bi se to sprecilo,i preskace prekrupa ili koncetrat zavisi sta dajes,ako dajes dok su na pasi.Ako ih kupe dok padaju postepeno ne brini,ako ih pustis u vec opadnute sljive,moz da napravis problem.

Citao sam na ovom ili na nekom slicnom forumu da postoji negde da se kupi lucerka u granulama dzakirana.Malo sam se raspitivao u mojoj okolini,ali nisam uspeo nista konkretno da saznam niti pronadjem.Da li neko od kolega ima neku informaciju o ovome.Da li se moze naci u Srbiji i po kojoj ceni?Takodje ako je neko vec koristio kakva su iskustva,koji deo biljke se upotrebljava,ili ide cela stabljika?

Cao ! Imao bih jedno pitanje u vezi ovaca Il de France: Da li se preporucuje da se ova ovca izvidi na ispasu ili se ova ovca drzi samo u zatvorenom (tovnom) sistemu? Hvala u napred.. Pozz Svima!

Cao ! Imao bih jedno pitanje u vezi ovaca Il de France: Da li se preporucuje da se ova ovca izvidi na ispasu ili se ova ovca drzi samo u zatvorenom (tovnom) sistemu? Hvala u napred.. Pozz Svima!

Evo kolega pokusacu ja da ti odgovorim iako ne drzim tu rasu,ali imam sarole koja je takodje tovna.Mozes ih drzati i na jedan i na drugi nacin,zavisi sta hoces da postignes,kakve rezultate?Najbolje ako ih trzis po tovnom sistemu i adekvatno hranis.Ja moje drzim preko dana na pasi(normalno od aprila do okobra/novembra zavisi od godine),ali uvece dobijaju seno i zito ili koncentrate.
Ako mislis da ih drzis iskljucivo na pasi mislim da pomenuta rasa nije dobar izbor.

da ispravim malo oko rasa,sarole je tovna a ile de france kombinova rasa,i jedna i druga rasa mogu na travi bez dohranjivanja,normalno da kvalitet trave odlucuje.svakoj ovci bih trebalo koliko toliko pasnjaka

Hvala vam. Nisam ni mislio da bih ovce drzao samo na ispasi , to je normalno da bi trebalo da im se da kukuruz ili koncetrat. Vec me nesto drugo zbunilo.. gledao sam emisiju "Uzgoj Ile de France ovaca u Backoj Palanci - U nasem ataru 433.wmv" u toj emisiji bas ima u vezi toga kad "mr Ivan Pihler" kaze da on nepreporucuje da se ovce il de franc izvode na pasu, pa sam zato i postavio to pitanje da mi neko kaze ko ima vise iskustva u tome. Hvala vam jos jednom .. Veliki Pozz..

Ide zima treba se spremati hrana. Suša je odnela dobar deo letine. Jedino čega ima ove godine je slama. Ima li neko ideju kako od slame napraviti neko hranivo za ovce. Nešto sam čitao da se parenjem ili kuvanjem i dodatkom neki špecija može od slame napraviti solidna kabasta hrana. Međutim nema nigde konkretnog recepta. Pošto na ovom forumu ima stručnjaka a i ljudi sa iskustvom možda neko zna o čemu se radi. Postarajte se malo.

PACOVANJE HRANE Brzo siliranje ili pacovanje kukuruzovine ili slame . Slama ili iseckana kukuruzovina se meša sa repinim rezancima uz dodatak mekinja ili melase. Mislim da može i prekrupa. Masa se kvasi da bude vlazna al da ne curi. Masa se sabije u drvena ili betonska korita. Posle 48h se može davati stoci. Ovu masu stoka rado jede a po kvalitetu je ravna dobrom livadskom senu. Ovo sam našao u knjizi Silaža Tihomira Perića. Sad samo ostaje da se proba. PS. Dal će biti repini rezanaca. Što se tiče stočne hrane u mom kraju došli su crni dani a još crnji idu. Sve je izgorelo mislim na livade i pašnjake kao i kukuruz i soja. Biće rasprodaje stoke po bagatelnim cenama.

PACOVANJE HRANE Brzo siliranje ili pacovanje kukuruzovine ili slame . Slama ili iseckana kukuruzovina se meša sa repinim rezancima uz dodatak mekinja ili melase. Mislim da može i prekrupa. Masa se kvasi da bude vlazna al da ne curi. Masa se sabije u drvena ili betonska korita. Posle 48h se može davati stoci. Ovu masu stoka rado jede a po kvalitetu je ravna dobrom livadskom senu. Ovo sam našao u knjizi Silaža Tihomira Perića. Sad samo ostaje da se proba. PS. Dal će biti repini rezanaca. Što se tiče stočne hrane u mom kraju došli su crni dani a još crnji idu. Sve je izgorelo mislim na livade i pašnjake kao i kukuruz i soja. Biće rasprodaje stoke po bagatelnim cenama.

Bogme biće gadno što se tiče rezanca,Ja sam planirao da kupim 50 tona, ali kako je sve izgorelo, plašim se da će velike farme krava i tovnih junadi pokupiti sve.

Nazad
Vrh