Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
tako je umesto toga daj im klice oko 300 g svakoj

So ti treba non stop da imas pred ovcama,najbolje onu kamenu so ili jos bolje vitaminsko mineralnu lizalicu da je ovce lizu po volji.

To malo zavisi i od rase ovaca. Neznamo o kojoj je rasi reč. Al u principu dovoljno je od 0,3 do0,5 kg mešavine žitarica po ovci. Može se dodati i 10% suncokretove ili sojine sačme. So po volji. Još bolje mnv lizalica.

Radi se o wirtemberg rasi,mislio sam da im pravim hranu na 100kg,pa me je interesovalo kolicinski koliko cega da dajem u procentima,pa ako se neko razume u to molim da mi pomogne.

Radi se o wirtemberg rasi,mislio sam da im pravim hranu na 100kg,pa me je interesovalo kolicinski koliko cega da dajem u procentima,pa ako se neko razume u to molim da mi pomogne.

Dnevno joj mozes dati 350 gr kukuruza i 100 grama jecma, 500 gr lucerkinog sena i 1 kilogram livadskog sena. Potrebe za vitaminima i soli podmiruje iz lizalice tj. amstel bloka ili nutri bloka zavisi od naziva proizvodjaca.

Jedan obrok od 300gr,obavezno mora biti nekakvi konc,pravljeni koji mora sadrzati oko 20%sacmi,sunc i soja,ja sam radio pola-pola,po 10%,i 3%owovita 1%krede.

---------- Poruka napisana u 22:10 ---------- Prethodna poruka je at 22:08 ----------

Kukuruz 50%,jecam 15%,mekinje 10% one lepo vezu masu kad nakvasis smesu i nema da smrcu i kijaju,i da 1%soli.

---------- Poruka napisana u 22:12 ---------- Prethodna poruka je at 22:10 ----------

To das uwece,a ujutro neke cele zitarice tipa oko 300g!

Zasto ako obrok zadovoljava potrebe u skrobnoj jedinici, svarljivim proteinima i suvoj materiji? Sojina sacma i suncokret samo poskupljuju cenu obroka.

I to se odnosi kad nemas dobru pasu i najbolje seno,ako je profi lucerka i pasa,ides smanjenje ovih smesa na 400gr,ukupno,ako je kondicija grla zadovoljavajuca.

---------- Poruka napisana u 22:21 ---------- Prethodna poruka je at 22:14 ----------

Bato,pa kako ces zadovoljiti potrebe u prot.bez sacme kod visoko gravidne ovce?:)Ne moze brale,jer i da imas lucerku koja je vakumirana,tesko da moze,ako hoces da ispostujes sve.

---------- Poruka napisana u 22:23 ---------- Prethodna poruka je at 22:21 ----------

Sto kvalitetniji proteini,to bolje jagnje..Ma moze ovca i na senu da se ojagnji ali od toga posla nema nista.

Potrebe visoko gravidne ovce od 80 kg u svarljivim proteinima je 111 g. Pola kilograma dobre lucerke ima oko 49 gr proteina, 350 gr kukuruza oko 22 gr proteina, dobro livadsko seno 1kg ima 38,5 sv. proteina i u 100 grama jecma ima 8,9 gr proteina = 118,5 gr proteina :osmeh: Malo sam presao ali nema veze mozda bude manjih oscilacija u kvalitetu sena.
Istina da fali sirovih proteina ali mnogo su vazniji svarljivi proteini.
Pitao sam coveka sta ima od hraniva ali ne rece nista, da je konkretno rekao sta ima ukalkulisali bih ovako sam iz glave samo osnovne stvari i ono sto najcesce ljudi imaju u ambaru i sta je najjeftinije, konkretno ja ne koristim sacme kod gravidnih ovaca.

Xe,xe,bravo,ali ti po kwalitetu ne odgovaraju,a ima malo manjka energije,a ako nosi 2 i ako je lose kondicije mora se uwecati!:)Ma moze i bez svega toga,ali da bi owcu dugo explatisao moraju sacme,pa ljudi hrane silazom a odozgo je 'sole' sojinom i sunc.sacmom.

E ako je ovo ako je ono :) Ok bolji je AK sastav kada se dodaju sacme to je ok i slazem se ali dosta na terenu je drugacija slika znas i sam. I kako ce neko znati dali nosi dvojke, kada si vec to spomenuo nasao sam nov ultrazvuk za 300 e na ebay-u za ovce, kakav je za takve pare...

Nazad
Vrh