Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
nisam pazljivo procitao!:ppozdrav:znaci pola kg dnevno po grlu. e dobro, a sad me jos zanima (vjerovatno je to vec napisano ali ne mogu naci) kad se daje to ovcama, poslije jagnjenja ili kad pocinje "standardna" sezona mrkanja?

nisam pazljivo procitao!:ppozdrav:znaci pola kg dnevno po grlu. e dobro, a sad me jos zanima (vjerovatno je to vec napisano ali ne mogu naci) kad se daje to ovcama, poslije jagnjenja ili kad pocinje "standardna" sezona mrkanja?

Postovanje kolega.Da resimo i ovu dilemu.Iskoristi podatak da 4 kg.zobi kada se naklija sestog dana daje 30 kg klica,tako da ides sa sest dana naklijavanja.1,5kg dobijene zelene mase je ekvivalent 200gr.zrna.Poznato je da je klica bogata vitaminom E koji je za rasplod uuu.Zob se koristi iz razloga sto je laka i daje veliku kolicinu klica,a i zbog drugih svojstava.Treba je davati jedno 25 dana pre mrkanja. Ne bi bilo lose da se poprska malo zeolitom,zbog budji i malo kostanog brasna.Jos kad bi se dalo malo razi,to bi bilo za pricu.Ovce treba pojacano hranit i jedno 25 dana po mrkanju, a ovnovima ne treba stedet ishranu u pripremi i tokom mrkanja.Ovo sa dzakom bi moglo jedno prva dva dana,a posle prebaciti na neke tacne,jer klici trba i malo svetlosti.Pisi o iskustvima.

Evo sta sam probao i kolike su klice za 48 sati. Napunio dzak mesavinom zobi i tritikala potopio u vodu i ocedio posle 24 sata uradio isto stoji na sobnoj temperaturi i za 48 sati su klice 3-4mm sutra cu ovaj dzak rasuti u kadice sto tanje i blago pofajtati vodom e sad je pitanje koja velicina klice je najkvalitetnija za davanje tj koja ima najveci efekat.

Postovanje kolega.Da resimo i ovu dilemu.Iskoristi podatak da 4 kg.zobi kada se naklija sestog dana daje 30 kg klica,tako da ides sa sest dana naklijavanja.1,5kg dobijene zelene mase je ekvivalent 200gr.zrna.Poznato je da je klica bogata vitaminom E koji je za rasplod uuu.Zob se koristi iz razloga sto je laka i daje veliku kolicinu klica,a i zbog drugih svojstava.Treba je davati jedno 25 dana pre mrkanja. Ne bi bilo lose da se poprska malo zeolitom,zbog budji i malo kostanog brasna.Jos kad bi se dalo malo razi,to bi bilo za pricu.Ovce treba pojacano hranit i jedno 25 dana po mrkanju, a ovnovima ne treba stedet ishranu u pripremi i tokom mrkanja.Ovo sa dzakom bi moglo jedno prva dva dana,a posle prebaciti na neke tacne,jer klici trba i malo svetlosti.Pisi o iskustvima.
Kolega svaka cast na iscrpnom odgovoru!¨Od juna pocinje mrkanje.znaci u maju bih trebao ih "tretirati" klicama.:ppozdrav:

Zarius,nemoj me pogresno shvatiti,ali mislim da ovaj nacin ishrane vazi samo za vansezonske ovce,w.idf,...Pramenka je sezonska ovca i na nju utice iskljucivo duzina dana,tj.one se pare u onoj polovini godine kada je dan kraci od noci.neka me neko ispravi ako gresim.

Savo nemora da znaci pre 7-8 godina sam imao uglavnom stado koje je u osnovi bila pramenka sa primesom W uz pomoc klica sve ovce su se te godine parile od 1-15 juna bez problema onda sam poceo sa sundjerima do pre dve god pa do ove vise nisam koristio klice od pre 7 dana sam opet poceo davati klicu da probam jer su ovce pod jagnjadima a u dobroj su kondiciji pa cemo videti.

ma druze nemam te sta pogresno shvatiti, nemaj brige. znam sta hoces da kazes, ali hocu cisto da pokusam sa tim da vidim dajeli ikakve rezultate. mozda bude i polodnost veca. znaci cisto iz radoznalosti me to interesuje. pramenka se vecinom mrce od juna pa do avgusta septembra. sto znaci da je tad dan duzi od noci. naravno moze se pariti i poslije jagnjenja kad prodje odredjen period, ali tad se vec dobija dva jagnjenja sto za ovu ovcu nije pozeljno jer nije genetski predodredjena za to.

zarius upravo suprotno pramenka se najvise i najuspjesnije pare od avgusta do decembra tada se i najveci broj postize jagnjadi vido sam da se pare u junu pa cak jalove ovce u martu i aprilu ali broj jagnjadi je manji i to stoji ovna od pramenke ne treba toviti kao i svagok drugog ishrana kvalitetna uz obavezne dnevne aktivnosti
mada ja smatram da ovan koji pari u junu i ranije je presudan za parenje jer on ovcu navodi na parenje ali ovan mora biti sto veci i sto aktivniji ali po meni bolje je pustiti nekog ovna vansezonske rase kao slovenca w romanova ili njihove meleze ako neko nesto zeli da doda neka izvoli

pa ja jos nisam vidio na ovim prostorima da je pramenka najvise pari u decembru. znas i sam da najvise jagnjadi stize od decembra pa na dalje. ali kako god, uglavnom razumjemo se.i moj otac je imao davno ovce, oko 30 komada. i one su se najvise parile u junu itd.

kako ti oces al znam kad je sezona i hrana i opet od ovce do ovce ali mlade ovce kasnije
samo gdje da nadjes takvo jagnje koje ce u junu imati 7-8 mjeseci

Sjenicka je oplemenjena vitembergom sto se tice duzine dana. Drugo, moje je misljenje da je to samo ustaljeni klise oko nacina uzgoja.Ovca se nekad jagnjila, odgajala jagnje,muzla se,trebalo joj vremena da udje u neku kondiciju parenja, i onda ulazi u jesen,a hrana je bila izuzetno oskudna, pa i nije moglo da se ocekuje neko parenje van "sezone". Takodje, za Sjenicku je vezan podatak da je jagnjenje 110-130%,sad imamo slucajeve 200% u odredjenim stadima, znaci presudni su genetika i kvalitet drzanja.Ovcu sada retko ko muze iz poznatih razloga,vec se vecina okrece proizvodnji mesa.Treba je dobro hraniti,planski zasusiti,ne dozvoliti ni da ona bude mnogo debela, ovnove ne treba drzati sa ovcama do vremena planiranog parenja, onda klice,raz, rogonja,pa nek puca.U ostalom klicu treba davati i kod mrkanja u "sezoni"jer se ne razvuce jagnjenje na dva meseca.
U svemu ovome je i genetika izuzetno vazna,tu moramo sami sa sobom da rascistimo mnoge stvari, pa tek posle sa blejalicama.Morali bi da se uvedu kartoni o poreklu i osobinama priplodnih grla, da se dobri priplodnjaci menjaju sa kolegama kad odrade posao u jednom stadu, a ne da im se vrtoglavo dize cena ili zavrse u klanici, tako bi dobra grla bila dostupna vecem broju stada pa se samim tim dize nivo kvaliteta ovcarstva.Mora se poceti raditi timski jer dzaba ti ako imas 500 ovaca a kupcu treba nekolko hiljada jagnjadi.Uzdamo se u neke izlozbe, sajmove, gde titule dobijaju gazde a ne grla.Ne mogu da shvatim da titulu ne moze da dobije grlo koje daje dvojke, da njegovo potomstvo ekstra napreduje,ima dobru konverziju hrane ...u odnosu na nekog ovna koji nije deset meseci video ovcu,nalickan,debeo itd.Pocecemo da ih ko pudlice friziramo.Ili otpadne grlo kom je ostecen rog a genetika ko u prici.Zbog toga nase ovcarstvo tapka u mestu, bez obzira na rasu,narocito vezano za pramenku kojoj genetske sposobnosti nismo ni naslutili.

Sneško jedan od boljih komentara ove godine. Velika je šteta što se pramenci nije posvetilo više pažnje od strane nauke. Za par godina doćićemo u situaciju kao sa mangulicom i bušom. Domaća ovca ničim poboljšana je najbrojnija u Srbiji. Institut u Zemunu je stvorio Mis ovcu trorasnog meleza virt if i pirotske pramenke. Kamo sreće da su pare od tog projekta uložene u selekciju i odabir matičnog stada pramenke. Ima dobrih pramenki koje se i blizne imaju dobar prirast i dugu sezonu mrkanja. Al da su skupljene na jedno mesto pa izvršen odabir najboljih dobili bi ovcu odličnih osobina. Ova travnička se još drži u čistoj rasi. Način na koji se gaji nedozvoljava mešanje drugih rasa koje ne mogu da izdrže u tim uslovima.

I ako to upali,posle koje kolicine i posle koliko vremena od prvog davanja ovce pocinju da se mrcu?

pozdrav momci! zanima me kad se ovcama opet moze uvesti zito u ishranu poslije zasusenja? izgleda da su zasusile, sinoc sam pokusao pomusti, ima po nekoliko kapi samo. pa me zanima to sa zitom, da ne bi opet pocele nalijevati mlijeko.

Ja isto potopio oko 5 kg psenice u vodu i ostavio da stoji, sad me zanima do koje granice bi trebao da pustim te klice da rastu? Ovce su pod jaganjcima i imam neke dviske za koje nisam siguran dali su sjagnjene tako da im nece skoditi.. Sad me zanima posto dajem dva obroka prvo zrnasto i kad pojedu onda seno,da im umesto tog zrnastog ubacim te klice ?

Nazad
Vrh