Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
:ppozdrav:

Rađeni su ogledi u tovu goveda, sad čitam, samo zelena masa, silaža, senaža, mekinje, sojine ljuspice itd. a izostavljeno zrno i koncentrat. Kvalitet mesa je znatno viši, aroma i ne zasićene masti posebno a reakcija potrošača pozitivna. Sad traže takvu jagnjetinu ali je još nema na tržištu. Naravno, i cena prati kvalitet.

E pa to nije bez zrna zitarica mekinje ljuspice ipak ima zitarica u ishrani ja imam drugara koji drzi stajski 15 kom Mis ovaca samo jedu seno po volji i stocno brasno i uvek su ko topovi bela dana nevide samo leze i jedu ali jagnjad koja su takodje prvoklasna hrani konceratom.

seno po volji,kako to volim da cujem,to mu dodje slicno kao ispasa po volji,ovca uzme koliko joj treba a koncetrat dopuna kad treba i za sta treba.pozdrav Rajko

Da, seno i ispaša su po volji, ima zrna tj. ostataka, to su dodaci i doziraju se po programu a krmivo je glavno. Jedna od farmi je u švedskoj tako da su očigledno prevazišli problem kratke ispaše. Verovatno spremaju velike količine bala, silaže itd.

Rajko rekao sam da mi se to dopada upravo tako jedu i moje ovce livadsko seno,e lucerku ne bas to im odmerim.mozda si mislio da negodujem:sta:,a ja podrzavam.Rajko breeee::vadjenje_repe::

Ma znam sta pricas samo sam hteo malo opsirnije da opisem kako to covek radi sa uzivanjemmerili smo prosle godine jednog ekstremnog jedinca sa 45 dana je imao 31 kg izgubio sam tad opkladu morao sam ga meriti jos jednom da se uverim.

Jedno pitanje.Valja li prezivarima(ovcama)davati kukuruz izmleven sa sve sisarkom?Mislio sam onu sicu(pabirke,mali klip)da izmeljem sa sve sisarkom.Pozzz

Imaš silažu od celog kllipa kukuruza, mada mislim da se to radi kad je malo veća vlaga kukuruza, uglavnom sve se samelje i pravi se ili kao klasična silaža ili može u providne džakove da se pakuje i lageruje, kažu da je mnogo dobra stvar i za krave i za svinje, pretpostavljam da je i za ovce dobro.

Ovih dana ih i ja pravim u kesu sa zitom sipas vodu ostoji par sati kesu izbusis i okacis da se ocedi sutradan opet potopis i okacis da se cedi posle dva dana imas klice vec ako je na sobnoj temperaturi. Ja sam danas probao novu semu posto mi je kesa mala uzeo sam beli dzak od kukuruza ali manji od 25kg sipao zito i vezao potopio ga u kadicu bilo par sati i ocedio sutra cu ponovo zatim ga stavljam na posluzavnik ako ostane jos tecnosti da se ocedi u posluzavnik i stavljam na sobnu temperaturu pa cu za neki dan reci sta se desavalo ako upali imacu u jednom spremanju bar 30 kg klica.

Nazad
Vrh