Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
U vezi brzeg dobijanja kiica.ja sam jos u srednjoj skoli,od profesora ekologije mr.Zivka Slavkovica,dobio savet za spravjanje psen. klica.Inace ne za upotrebu u ishrani ovaca,vec da ja jedem ja; pomesano i izmiksano sa vocnimsokom ili medom ,mnogo je zdravo.Evo tog saveta,mada je to bilo pre 15 godina.Staviti psenicu uvece u plasicnu kesu(kesu prethodno izbusiti sa iglom bezbroj puta svuda ukrug),zatim naliti mlaku vodu u kesu koja puna psenice stoji u ovecoj tepsiji.Ne treba sipati mnogo vode vec da se psenica natopi dobro.Zatim bi bilo najbolje da se ta kesa stavi negde u blizini sporeta (ja sam stavljao na viseci deo od kuhinje) ili okaciti kesu na viseci deo pa da se iz kese cedi u sudoperu pod uslovom da vas zena ne istera iz kuce:).Ujutru doliti vode,pa opet po potrebi.ako se ovako uradi,psenica ce isklijati posle 36 sati i to 2-3 mm.

---------- Post added at 11:58 ---------- Previous post was at 11:56 ----------

ako niko ne proba ,ja cu posle da stavim,pa cu da javim sta je bilo.pozz

---------- Post added at 12:20 ---------- Previous post was at 11:58 ----------

Nisam citao odavno ovu temu pa me interesuje metoda imitiranja dana(skrAcivanja,svetlosni efekat.Da li se to moze i sada uraditi,ili mora dase ceka prolece i duzi dani,jer ja sad spremam ovce za parenje,(odvojene ibolje hranjene),probacu i klice posto procitah ovde da su dobre.

Ako su ti ovce sad zalučene i ako su dobro hranjene velika je verovatnoća da se pare jer je dan još uvek dosta kraći od noći. Pusti ovna među ovce markiraj ga i prati situaciju. Ovan bi trebalo da bude star bar dve godine.

"markiraj ovna" Kako se to izvodi .

---------- Post added at 17:56 ---------- Previous post was at 17:53 ----------

Imam nesto ovaca koje se pare posle 40-60 dana bez ikakvih metoda,a nesto ovaca koje cekaju jul,avgust da se pare,pa na njih da primenim metode izazivanja estursa

Prati pa što ostane jalovo posle 20og marta uradi sinhronizaciju oko 1aprila da ne čekaju avgust.

KOD sinja polni esturs navodno moze postaci kvasaci zaprzene zitarice u rerni,kazu stari ljudi.Pretpostavljam da kvasac ne dolazi u obzir kod ovce zbog prezivanja.aA dobro zaprzene zitarice u rerni???????

nemoj se muciti ni sa kicama a kamoli sa raznim zaprzavanjima, jednostavno prvo se zasuse onda ih dobro hrani uz dodatak kukuruza (ako imas raz najbolje je ) jedno 15-20 dana i daj im 5 ml evita selena i parice se sve. ako ne budu htele onda sundjerisanje

koliko koncentrat i koliko bale seno ili detelina pojede otprilika jedno jagne od rogjenje do punih 3 meseca starost(znaci za 90 dana od rogjenje?
jede otprilika 3-4 bale seno i oko 30kg.koncentrat ili vise?
i me interesira koliko kabasta hrana i koliko koncentrat je dovoljno na dan za 10 ovce ako se gaju preko cela godina stalski?dosta je jedna bala oko20kg.tezina i po 300 grama koncentrat na grlo? pisite mi prosek za cela godina ako se gaji u stala. hocu da nabavim ovce romanov pa skupjlam informacije.
kakve su vasi iskustva?

ztxeh2.jpg

Evo kako je juče izgledalo kod nas hranjenje....sad je kukuruzovina na meniju.

Poslednja izmena:
Auu ovo je milina za videti, svaka cast kolega... :ppozdrav: samo jedno pitanje, jesu one ovde u toru preko celog dana ili samo za vreme hranjenja ?

352175f.jpg

---------- Poruka napisana u 15:45 ---------- Prethodna poruka je at 15:42 ----------

10h6353.jpg

---------- Poruka napisana u 15:47 ---------- Prethodna poruka je at 15:45 ----------

2n6ub1c.jpg

Nazad
Vrh