Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
Rajko,ti sigurno imas iskustva,pa ces mi najbolje reci.hocu na prolece da odradim flasing ishranu ovaca posle zalucenja jagnjadi i da ih na taj nacin pripremim za parenje van sezone,koja hraniva su najbolja za to?citao sam o tome i svugde se pominju zob i klijali jecam.

Bilo koje od to dvoje je dobro pogotovo ako je naklijalo mislim da sam objasnio u nekoj od tema pre nekog vremena a mozda bas i u ovoj kako naklijavam zitarice. Flasing znas i sam kako ide dve nedelje pre parenja i tri nedelje posle da napomenem ja pricam uvek iz iskustva a ima ovde dosta ucenijih ljudi koji ce objasniti kako sta zbog cega. Mada cu ja ove godine u maju probati sa efektom skracenja dana bukvalno imitirati dan i nic kakva je u oktobru pa cu videti ima li efekta naravno uz flasing. Ovna sam vec poceo spremati sad.

stavis zob u vrecu zalivas je kad proklija i naraste 10 cm moze i vece povadis je provene se posolis i das ovce lude i tako se pare van sezone ali opet sve je od ovce

kod nas mozete naci zobi i dan danas za 22 din lupili su cenu 30 a nisu mogli da prodaju e sad bi dali bilo kome sam da prodaju

Mirko posto kazes da koristis raz,kako ti se pokazala pri parenju ima li razlike u pogledu brzeg uwodjenja u estrus i broja ojagnjenih jagnjadi nego pri ishrani bez nje?Koji procenat dajes u obroku?pozdrav

Zasto tajna Savo nema tajni kod ljudi koji hoce da podele iskustva medju sobom. Pojacana ishrana koncetrovanom hranom najbolje za sportske golubove(GEBI) i zob ili jecam i to pocnes 2 meseca pre pripusta i to je to.
Де нађе брате баш концетратом за голубове да га храниш? Јер бар нема хранива животињског порекла у њему?

Raz je odlicna,ove god po mom nagovoru jedan odgajivac sa sjenice je koristio,ovce se muzu do kraja oktobra
I pored nezapamcene suse(sve je bilo izgorelo u periodu jul-sept) za sada od 10 ovaca ima 7 dvojki,stado ima 23 mislim odrasla grla.kad se sve izjagnje izbacit cu rezultat
Davao je oko 400 gr razi po grlu u parenju.parile su se ranije nego obicno i ime bolju plodnost nego ranije

Bilo koje od to dvoje je dobro pogotovo ako je naklijalo mislim da sam objasnio u nekoj od tema pre nekog vremena a mozda bas i u ovoj kako naklijavam zitarice.
Letimično sam pregledao sve tvoje postove kao i ovu temu ali nisam uspeo da nađem to što sam tražio pa ako ti nije teško to još jednom da ponoviš, šta naklijavaš i kako?

Де нађе брате баш концетратом за голубове да га храниш? Јер бар нема хранива животињског порекла у њему?
To sam cuo skorije od jednog iskusnog ovcara i veterinara pa sam poceo primenjivati i ima logike kad pogledas.
Kvicoje objasnjavam naklijavanje detaljno sutra pozz

По мени и није нека логика, две тотално различите врсте животиња, ал ајде... ставио сам акценат на хранива животињског порекла која у концентрату за преживаре не би смела бити. Голуб је колко знам биљојед али пошто је птица можда и ставе мало неког месног брашна или премикса са коштаним брашном.

Pojacana ishrana koncetrovanom hranom najbolje za sportske golubove
S obzirom na cinjenicu da sam bivsi golubar kao i na cinjenicu da poznajem barem 10 ovcara koji su istovremeno sto bivsi sto aktivni golubari predpostavljam da je ideja o ishrani ovnova hranom za sportske golubove potekla upravo od nekog od njih.
Samo sto je neko celu pricu ocigledno pogresno razumeo pa te je savetovao da ovnove hranis koncentratom za golubove sto je pogresno.
Radi se o tzv.takmicarskoj hrani za sportske golubove (visokoletace i postare) a koja u stvari predstavlja jedan mix raznog zrnevlja tipa:jecam, svetlo seme, ljusteni ovas, stocni grasak ,suncokret, grahorica, lan,proso itd.itd. sve u zavisnosti od proizvidjaca i njegove specifikacije.Ova hrana zaista deluje na golubove kao doping i oni bukvalno "polude" tako da su u stanju da pruze vise od objektivnih mogucnosti.Predpostavljam da na ovnove deluje kao afrodizijak.
Dok nije bilo ove smese na nasem trzistu stariji zemunski golubari ( a Zemun je u bivsoj Jugi bio poznat i kao jedan od najgolubarskijih gradova) su koristili i hranu za papagaje ili kanarince sa istim efektom.S obzirom da je u ovoj hrani glavni sastojak proso predpostavljam da je upravo on glavni "krivac" u celoj prici.

По мени и није нека логика, две тотално различите врсте животиња, ал ајде... ставио сам акценат на хранива животињског порекла која у концентрату за преживаре не би смела бити. Голуб је колко знам биљојед али пошто је птица можда и ставе мало неког месног брашна или премикса са коштаним брашном.
To za primese zivotinjskog porekla si u pravu ali cemo u narednom pripustu videti da li je aktivnost ovna poboljsana i koliko:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 12:53 ---------- Prethodna poruka je at 10:46 ----------

Letimično sam pregledao sve tvoje postove kao i ovu temu ali nisam uspeo da nađem to što sam tražio pa ako ti nije teško to još jednom da ponoviš, šta naklijavaš i kako?
Evo Kvicoje druze za tebe u vezi naklijavanja. Najbolje u plitak sud sipas zitaricu i nalijes vodom sutradan ocedis vodu i sipas u drugi a prvi napunis novom kolicinom treci dan se na vrhu vec pojavljuju klice sipas u treci sud tako da klice sa vrha padnu na dno a one sa dna izadju na vrh da bi i one mogle ravnomerno klijati cetvrti dan ih dajes ovcama. Bitno je da svaki dan sipas novu turu i prebacivas redom iz posude u posudu kako bi imao konstantan proces i svakodnevnu kolicinu naklijalih semena. To moras davati bar 15 dana i meni je poprilicno uspevalo mada nisam probao u periodu april maj kad je najteze izazvati parenje. Posle prvog dana vodu obavezno iscedi jer ce se masa ukiseliti u protivnom. Leti ovaj proces radi u hladovini a zimi na toplom. Ukratko toliko.

to prelivanje nisam svatio ali i nije bitno znam kako cu uraditi i ja ali koliko dana treba pustiti da sjeme klija i koje velicine

Evo Kvicoje druze za tebe u vezi naklijavanja. Najbolje u plitak sud sipas zitaricu i nalijes vodom sutradan ocedis vodu i sipas u drugi a prvi napunis novom kolicinom treci dan se na vrhu vec pojavljuju klice sipas u treci sud tako da klice sa vrha padnu na dno a one sa dna izadju na vrh da bi i one mogle ravnomerno klijati cetvrti dan ih dajes ovcama. Bitno je da svaki dan sipas novu turu i prebacivas redom iz posude u posudu kako bi imao konstantan proces i svakodnevnu kolicinu naklijalih semena. To moras davati bar 15 dana i meni je poprilicno uspevalo mada nisam probao u periodu april maj kad je najteze izazvati parenje. Posle prvog dana vodu obavezno iscedi jer ce se masa ukiseliti u protivnom. Leti ovaj proces radi u hladovini a zimi na toplom. Ukratko toliko.
To je pravi odgovor, koliko po grlu da dajem mislim ako bih kiselio 1kg žitarice za koliko bi to bilo ovaca, šta je bolje da naklijavam zob, tritikale ili pšenicu, kolika temperatura otprilike bi trebala biti?

To je pravi odgovor, koliko po grlu da dajem mislim ako bih kiselio 1kg žitarice za koliko bi to bilo ovaca, šta je bolje da naklijavam zob, tritikale ili pšenicu, kolika temperatura otprilike bi trebala biti?
Daj im slobodno 300-400g po grlu najbolje je naklijavati na sobnoj temperaturi a po meni najbolja je psenica ako gresim neka me neko od strucnijih ljudi ovde ispravi. To je iz mog iskustva.

Nazad
Vrh