Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
Vase miljenje bi mi znacilo,sta mislite:
100 kg kukuruza ili jecma
10 kg suncokret sacme
10 kg sojine sacme
premix za ovce
stocno brassno 30 kg
to bih davao ovcama,

ako vec imas raspoloziva hraniva,mislim da je sledeca receptura najbolja:50%kukuruzne prekrupe,30%jecmene prekrupe,i 20% sacmi.mozes suncokretovu,mozes sojinu,a mozes i kombinovati.u tu smesu naravno dodajes 1% stocne soli i najcesce 3% premixa za ovce.stocno brasno ti ne bih preporucio jer ono ima laksativno dejstvo pa moze izazvati prolive.ne kazem da hoce,ali moze.e,sad kolicinu ovog koncentrata ces prilagodjavati zivotnim ciklucima ovce,parenje,bremenitost,laktacija...uz ovo naravno obezbedi kvalitetno spremljena kabasta hraniva,svezu vodu uvek i kamenu so da je ovce lizu po volji.

hrani cime raspolazes moze se hraniti mekinjama i koncentratom pomjesano i super je za ovce koje doje i naravno sva jeftina hraniva do kojih mozes doci mislim na mlinski otpad i ostalo samo hrani dobro i nebrini

volim ovaj forum jer ima dobrih ljudi koji uvek sa zadovoljstvom ikreno hoce da pomognu.Hvala vam jos jednom.Ovako ih hranim ,al za sledecu turu izbacujem stocno brasno a umesto njega jecam ili psenica i to je to, 2 puta dnevno i bice njima super

ako imas mogucnost da nadjes zob,koristi i nju.najbolje da je dajes u periodu od odlucivanja jaganjaca do ponovnog parenja.zob je izuzetno bogata vitaminima,i u dobroj meri poboljsava kondiciju zivotinja.

za šeriod dojenja po meni dosta isplativa mogucnoste je mjesati mekinje i koncentrat za krave muzare na 50 kg menkinja dodas 15-20 kg koncentrata i miran si imaju mlijeka

---------- Poruka napisana u 17:27 ---------- Prethodna poruka je at 17:26 ----------

a ako neko bas hoce da popravi dodas smjesu 50 kg mekinja 20 kg koncentrata i 30 kg kukuruzne prekrupe

pa jeste lakse ali ako hoces da ustedis itekako nije a prekrupa i mekinje isto daju mlijeko samo sto koncentratom se poboljsava kvalitet

za mleko su najbolja proteinska hraniva,znaci sacme,suncokretova i sojina,mekinje i kukuruz nemaju velike kolicine proteina,tako da mekinje ni po cemu ne dopunjavaju kukuruz,a cena koncentrata za ovce je cak nesto niza od onog za krave muzare.:ppozdrav:

e kod nas nije kod nas je drugcije znajako dobro sta treba za hranjene sjagnjeni ovaca prijes svega bogata ishrana vlaknima i proteina ali negledaj samo tu stranu akd bi sve to radio koliko bi ti bila zaradi nikakava a cilj o svemu tome ja da prodjes sto bolje
uzecu primjer za 100 kg hrane u koje ide 50 kg mekinja 30 kg kukuruzne prekrupe i 20 kg koncentrata za krave muzare i porediti sa cjenama samo koncentrata
znaci 50 kg mekinja nekih 5 eura kod nas bilo 30 kg nekih 6 eura koncentrata 20 kg 5-7 eura sve zavisi od koga je
to je za 16 eura dobijes 100 kg hrane
a kad bi koncntrat uzimao bilo bi 25 eura za 100 kg hrane
treba malo gledati i na racunicu

treba,ali ako hoces da ta ovca odgaji pravo jagnje,da mu obezbedi dovoljne kolicine mleka za porast tokom dojnog perioda,kao i pri prihrani i zlucivanju jaganjaca-tu nema stednje

Koncetrat 18%
kukuruz 30
psenica 22
stocno brasno 15
suncokret sac. 23
soja sac. 7
premiks 3

koncetrat 16%

kukuruz 31
stocno 15
psenica 30
suncokret 14
soja 7
premiks 3

primeri sa kukuruzom i psenicom

uvek postoji dilema sta i kako treba a sta je jeftinije,koliko para toliko muzike.ako treba neka receptura samo kazite,bitno je izbalansirati da hemijski satav bude dobar. ja licno nisam pristalica puno energije kod ovaca tj.izbegavam kukuruz kad god mogu-zob,raz,jecam su moj izbor

mirko,jel uspevas da dodjes do zobi?kod mene se jako tesko nalazi,slabo ga ko seje,a ako neko i ima odvali cenu od 50 din za kilogram.kako se krecu cene u tvom kraju?

zob je zahvalna zitarica jedanm sam gledo kako ljudi rade siju zob kad pocne da formira zrno ovi je kose i sacekaju da se prosusi ali ne do kraja da bude zelena jos i posle je baliraju kazu za ovce odlicna u vrijeme parenja

mirko,jel uspevas da dodjes do zobi?kod mene se jako tesko nalazi,slabo ga ko seje,a ako neko i ima odvali cenu od 50 din za kilogram.kako se krecu cene u tvom kraju?
Ima zobi kod nas moze se naci ja sam letos prodao 50 dzaka po 25din nije bas preskupa kao sto se prica lupe cenu a kad vide da nemogu prodati onda prodaju po realnoj ceni inace sve manje se seje uglavnom svi za svoje potrebe.

Nazad
Vrh