Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
za kredu u silazi sam ovde od vas informisan,kada sam pitao pre par dana,ali naravno da znam razliku izmedju krede i minazela drzao sam nesto malo krmaca a one to "trose" kao lude

Poštovanje kolege .Imam 14 ovaca Viteberg i Il de france. Hranim ih kukuruzom zrnom, senom livadskim, sojinom slamom i kukuruzovinom.Zanima me koliko da dajem na dan kukuruza(kg)i bala sena.........

onda im za sad daji dnevno po 100-150 gr kukuruza po grlu,a kad budu visoko sjagnjene i budu dojile onda povecaj 200-250 grama.a,sto se tice sena,okvirno mislim da bi malo manje od te bale bilo dovoljno za njih 14,sve zavisi od velicine bale,kukuruzovine i sojine slame naravno malo vise od bale,i to kao poseban obrok.uz obaveznu so i svezu vodu.

Да није то Саво мало преслабо, ипак су то овце већег формата, виртемберг и ил де франс а не праменке...
Јосипе, ако имаш могућност помешај са кукурузом још неког зрна а не сам кукуруз или бар сточног брашна.

Sta mislite o stocnom brasnu mekinje u ishrani ovaca ? Najvise se brinem za burag da moze da radi kako treba , ujutru dajem detelinu a uvece bi davao mekinje

Ja stocno brasno dajem pomesano sa kukuruzom jecmom i ovsem.To im je prihrana,negde oko 300g takve smese dnevno po grlu.(u tu smesu dodajem malo dkf-a i soli)

Trebalo bi da koriste uvek stocnu lizalicu(ako je moguce uvoznu jer su domace loseg kvaliteta)ovih dana treba meni da stugnu iz nemacke postavicu sliku kako izgledaju,10 kg 8Evra.ili dodavati u koncetrat ili na silazu umesano sa malo prekrupe ali viseprocentne premikse npr.3%.tj 10g minimum po ovci.

ja mojim ovcama dajem milkivit premix 3% i imaju stocnu lizalicu i dosta cesto je lizu.lizalica je domace proizvodnje,zove se amstel block i kosta 5 kg 580 dinara.

Kod mene ovce uvek imaju lizalicu,jer one najbolje znaju dali im nesto fali,a premiks je NUTRIPLUS za kraveL a kada su pred parenje(20-25 dana posle jagnjenja) idem sa kraveM(visoko mlecne krave) i dodajem oko 80-100 grama naklijale zobi plus koncetrat,i tako do 32-35 dana posle jagnjenja,sta se pari pari se posle toga normalna ishrana sa 15-20 grama po ovci premiksa ako ja mesam.a ako ne onda po jagnjetu 300 grama koncetrata 16-18% proteina(dvojke oko 600 itd)(mislim za ovcu).kad zasusim ovce nista posebno jer kada ovca izadje iz laktacije u dobroj kondiciji nema problema da je odrzava,malo ispasa malo hranilica i to je to.Jagnjad takodje lizalica na raspolaganju od rodjenja pronadju je posle par dana i onda kad im treba lizu.

Zdravo momci! Imam pitanje za vas, mozda nije pitanje za ovu temu. Covjek mi nudi 4 rol bale zobene slame za 75 eura.Sta mislite da li je to povoljna cijena? Posto ne znam koliko mogu biti teske rol bale zobene slame. Kaze da je tu slama sa 6,5 dunuma zemlje. Da li govori istinu ili ne ne znam. Hvala unaprijed na odgovoru!

Da se uključim i ja u ovu temu pošto imamo malo veće stado od 30 ovaca a ishrana je silaža od kukuruza,seno,zob,jednom nedeljno malo soli i pošto je najveći jek jagnjenja dodajemo malo lucerke.To radimo godinama i zadovoljni smo.

Nazad
Vrh