Ishrana kunića peletima

Ne treba previse da se sekiras zenki nece naskoditi raznovrsnija ishrana , sve sto je u literaturi je provereno , ali nisu svi kunici isti.
Neki zaista mogu da jedu svezu travu i da im nikada ne smeta ja sam se uverio i u pitanju bila ovnolika rasa kunica , a neke bi zenke uginule za oko 5 dana.
Kunic je izraziti biljojed pa ne davati mu biljke je protivprirodno. Ipak ne rizikujte sa svezom travom.Kunic je stotinama godiina imao urodjene instikte i sklonosti da neke hrane izbegava , pa to svaki laik moze primetiti u kavezu , ali ne i razumeti .
Stvaranjem rasa i hibrida , vestackih hrana i aditiva pa i antibiotika mi smo dobili savremenog kunica.
Ako kupite neku od gotovih hrana ne bi trebalo da razmisljate sta dodati , ali ja nisam na tom nivou ostao.
Kada biste tovno pile hranili na nacin tradicionalne ishrane sta bi smo dobili ?
Odgovor je kombinujte hranu i pruzite vasim kunicima mir , a jako je korisno hraniti ih u isto vreme i tada ostvariti komunikaciju sa njima , kunic je izuzetno podlozan stresu.
Ja imam zenku kalifornijskog kunica koja ne voli sargarepu , i jednog muzijaka koji jede samo gotovu hranu. Ako neko npr. na farmi iz komercijalnih razloga koristi dugo istu hranu , mozete kao kupac kupiti kunica koji ima veliki problem.
Hranu nemojte menjati naglo kunic vam to ne moze reci ali on dozivljava sok , a naucno je dokazano da grickanjem sena pobedjuje stres.Prikazacu i sliku hrane koju kupujem po ceni od 260 dinara za 10 kilograma , ali bolje rezultate postizem tradicionalnim i prirodnijim nacinom ishrane kunica.
Dnevni obrok za zenke se u sustini sastoji iz lako svarljivih i kontrolisanih kolicina visokokaloricnih hrana.Preciznije da se zenka ne ugoji.
Nakon kocenja dnevni obrok se naravno povecava i do 2,5 puta.
Mlecnost nista vise nece povecati leti od zelene mase , zimi ovas ili grasak.Neki bi i kozama uskratili pasu samo zbog novca.
Neka vam Bog pomogne da gajenjem kunica osetite i radost.
16bwv41.jpg

Gabesz20 jel i ti koristis cantavirski, kako si zadovoljan , jel se raspada puno?

Da Cantavirski Farmcomerc, Gebijev kazu da nije dobar. Inace se ne raspada, prasine ima u njemu, ali sta je tu je! Najkvalitetniji koncentrat je sigurno Suboticki Serumov koncentrat, ali on ide preko 300 din za 10 kg sigurno!

Gabesz20 je napisao(la):
Da Cantavirski Farmcomerc, Gebijev kazu da nije dobar. Inace se ne raspada, prasine ima u njemu, ali sta je tu je! Najkvalitetniji koncentrat je sigurno Suboticki Serumov koncentrat, ali on ide preko 300 din za 10 kg sigurno!

ja sam kupio gebijev i smrdi na biber ne znam kako al smrdi i jako lose ga jedu ali bolji malko od jabuke koja je stvarno dno dna

Ja koristim Becejski ali ima dosta prasine, to me nervira.Pre sam koristio Gebijev i mnogo mi se svidjao jeli su lepo imirisao je dobro, al je sada 380 din , a bec. 290.

Zob 12 din/kg, ječam 10din/kg kukuruz 10din/kg lucerka 10din/kg pšenica 11din/kg....

Kod nas ima čakovečka hrana za kuniće. Ja im to miješam sa domaćom zobi, ječmom, kukuruzom, sijenom i detelinom ili nečim sočnim.
Kolko je jedan euro (ili hrvatska kuna) dinara?

mityoo je napisao(la):
Zob 12 din/kg, ječam 10din/kg kukuruz 10din/kg lucerka 10din/kg pšenica 11din/kg....

Da li su stvarno ovakve cene?

Recimo ako bih ja zeleo sad da to kupim i napravim mesavinu od svih tih sastojaka od 50-100kg
Kome da se obratim? Da li da idem u neku radnju, poljo-apoteku, mozda u neko selo ili kako?

barakuda je napisao(la):
mityoo je napisao(la):

Da li su stvarno ovakve cene?

Recimo ako bih ja zeleo sad da to kupim i napravim mesavinu od svih tih sastojaka od 50-100kg
Kome da se obratim? Da li da idem u neku radnju, poljo-apoteku, mozda u neko selo ili kako?

Ne ide to bas tako Mityoo verovatno ima sve kod kuce ili bar veci deo toga ako nema kupi Dzak dva kod komsije na selu.Jedino ako imas nekoga na selu pa da ti to tako nabavi pa da smixas sam , inace da ides pa juri ovo ono to nije poso.Ja sam na selu pa ne radim to , jer tesko nabavljam sve sto mi treba.

Pisao sam cene koje bi mene koštale da treba da kupim sastojke... Inače svu hranu imam u sopstvenoj proizvodnji, delom i u prodaji, i kažem vam da je bilo teško robu prodati i po ovim cenama....

Becejku sam ja koristio do sada.nisam zadovoljan, zato menjam. kruni se monogo je prasine krupan je palet, ne mirise lepo i nema kokcidiostatik.

u NS i okolini se može kupiti "agrostep",Stepanovićevo koje je po meni najbolje,ima za tov i za dojilje.Ja sam zadovoljan,kakve sam kupovao i po kojoj ceni,ne pitajte!

Jas sam si pravam koncentrat vo peleti. Imam receptura . Ke ja odnesam celata smesa , ke mi ja somelat i ke ja peletirat. Mi izleguva nekade ( so segashni ceni na zitaricite) 16,2 den /kg (0,265 evra/kg) Bi sakal da kupuvam nekoj srpski pelet ama nemozam da najdam distributeri

Nazad
Vrh