Ishrana kunića peletima

Megi je napisao(la):
Pa vidi Dario evo ti odgovor za detelinu,ili lucerku.U granulu ide lucerkino brasno koje se melje,odstranjuje prasina i ostale primese,drzi se u dzakovima lagerovano.A tvoja,moja drzi se na tavanu sada vec 8 meseci,presuseno,svakim mesecom gubi na kvalitetu,prasnjavo itd.Ostalo cu ti objasnim kad dodjes,a ako imas nekog tehnologa on ce ti ovo objasniti malo strucnije(termicka obrada).

@Bojansd
Vidi trebalo bi da poranis dosta granulirane hrane i da poznas dosta receptura da bi pricao o granuliranoj hrani.
Neznam o kakvoj racunici od 0,90evra pricas,pojasni.Sve preko 16% proteina za tov je ubitacno.
I objasni mi molim te o kojoj zdravoj hrani pricas kad nesmes bos da prosetas ulicom jer ako se ubodes ces da dobijes trovanje,sve poprskano i herbicidirano, a da da ne zaboravimo ove sto nas nahranise osiromasenim uranijumom pre par godina,a mi cemo da pricamo o zdravoj hrani.Moras paziti malo na pisanje o industriji ja sam pozvao par prijatelja na ovaj forum koji su vrhunski tehnolozi mozda im se nesvidi ova tvoja opaska. S postovanjem dobronamerno.A ako hoces informaciju o proizvodnji biokunica javi mi se na privatnu postu da nezamaramo ljude.Rad sam da objasnim.
silazirana detelina ne gubi na kvalitet, a jeduje ko ludi ali sve je u tome ko kako moze da hrani svoje kunice ako imas mogucnosti da silaziras silaziras ako nemas ne silaziras i to je to

Jedno pitanje od kunicara pocetnika, dali bi se mogla peletrirati samo detelina i tako odrzati u nekoj prostoriji manje bi se bacalo i valda da se mesa sa granulatom za kunice.

To bi stručnjaci trebali bolje znati ali ja mislim da je problem vezivne supstance, koja će održati peletu da se ne raspadne... Ja mislim da se koristi skrob iz samlevenog zrna kukuruza koji kad se skuva daje masi lepljivost, koja održi peletu da se ne raspadne kad se osuši... Inače i mene bi zanimala tema ali na temu peletiranja jako malo detalja može naći u literaturi(verovatno je u pitanju tajna koju proizvođači neće da odaju)

pre dve tri godine sam kupovao u poljoprivrednim apotekama briketiranu lucerku velicine mozda 1 puta 1 cm. Koriscena je za spravljanje stocne hrane, vise je ne nabavljaju barem u Valjevu,potrazite u vasem mestu. Pozzz.

ma kupite jabukine granule sama detelina :D :D :D nema greske povezano sa kukuruzom ::namigivanje:: ::namigivanje:: za mene je to jako los kvalitet granule ::lose:: ::lose:: ja koristim komponentu iz cuprije koja je mozda vodeca granula na nasem trzistu
Post je spojen: [time]1268253416[/time]
a sto se tice zdrave hrane danas ne postoji sve je zatrovano pesticidima pa bilo to u granulama ili jecam zob ili slicno to je sve isto jer organska proizvodnja u srbiji i ne postoji za zitarice i ostale proizvode koje mi koristimo u ishrani kunica ne znaci zdravo cak i ako nije prskano jer putem padavina zagadjenje stize do ovih biljaka tako da nema ni pojma o zdravlju sve ovo govorim bukvalno kad bi uzimali onako kako je po propisima zdrave hrane

@ Dario

Po propisima o proizvodnji organske hrane u EU dozvoljeno je koriscenje takozvanih Zelenih otrova kojih ima i kod nas u prodaji...taj sistem je vec u nekim segmentima uveden i kod nas onaj ko se pozabavio ozbiljnijem izvozu proizvoda u EU...treba razgraniciti organsku proizvodnju hrane od proizvodnje zdrave hrane jer oni u EU nisu bas dobro formulisali sta je organsko,a sta zdravo...

a sto se tice proizvodnje biokunica to sam prvi put cuo od Megi-ja kad sam bio kod njega i mislim da bi to svakog interesovalo..

MikiPalić je napisao(la):
@ Dario

Po propisima o proizvodnji organske hrane u EU dozvoljeno je koriscenje takozvanih Zelenih otrova kojih ima i kod nas u prodaji...taj sistem je vec u nekim segmentima uveden i kod nas onaj ko se pozabavio ozbiljnijem izvozu proizvoda u EU...treba razgraniciti organsku proizvodnju hrane od proizvodnje zdrave hrane jer oni u EU nisu bas dobro formulisali sta je organsko,a sta zdravo...

a sto se tice proizvodnje biokunica to sam prvi put cuo od Megi-ja kad sam bio kod njega i mislim da bi to svakog interesovalo..

slazem se da treba razgraniciti organski i zdravo ali sad opet se tu nadovezuje da ko bas vodi racuna o tome sta kupuje kupiti ce uvek organsko a ne prskano sa bilo kakvim otrovima siroka je to jako tema i tesko izvodiva u srbiji ali ne i nemoguca a sve zanima to jer su cene takvog mesa jako visoke u odnosu na ove nase pa onda hranjenje sa odredjenim zacinskim travama da bi meso primilo miris tih trava jako siroka tema ali veoma interesantna dug je put do toga ali mislim da trebamo teziti tome slazem se

Treba teziti , mnogi kunice gaje za potrebe svoje porodice i prijatelja , a ovo meso prati karakteristika da je zdravo i dijetalno .Kunic se hrani velikim brojem biljaka pa je zato i cenjen kao npr.kozije mleko iz istih razloga.
Ovo je glavni adut kada se ljudi ODLUCUJU da uopste probaju i koriste ovaj proizvod , da nije tako ja bih prvi gajio samo tovne pilice i druge hibride.Sto se tice aromaticnih biljaka prava stvar , neke od njih se koriste kao narodni lek , pa ne bi trebalo propustiti da ih kunici prerade u kvalitetno meso.
Nepokolebljiv sam u stavu da je kunic na prvom mestu.

PREHRANA
Popis hrane koju možete davati

POVRĆE

anis – komorač, korijen i list, odlično za reguliranje probave, puno vitamina i minerala, dobro dati kunicama koje doje, može obojiti mokraću.
blitva - zbog oksalne kiseline samo u malim količinama
brokula – lišće posebno vole, ali ga oprezno uvoditi u prehranu jer može izazvati nadim, jača imunitet
celer - lišče i korijen, zdravo, naročito zimi!
cikla - puno oksalne kiseline, davati malo, jako boji mokraću
cikorija/vodopija
endivija
komorač (lišće i korijen)
koraba – lišče je odlično, ali ga oprezno uvoditi u prehranu jer može izazvati nadim
kukuruz - u malim količinama, lišče je dobro, zeleno i suho, mladi kukuruzni klipovi su dobri, ali kao i suhi, jako kalorični
krastavci – malo, u većim količinama - proljev
matovilac
mrkva - lišće odlično, korijen, ima dosta šećera i ugljikohidrata, pa ne pretjerivati
paradajz - stabljika otrovna! zreli paradajzi da, ali ne previše, izaziva proljev
peršin – lišće i korijen *
radić (crveni) - obožavaju
rikola
rotkvica – samo lišće, plod otrovan
špinat - zbog oksalne kiseline samo u malim količinama
Najbolje:

Svo bilje mogu jesti svježe ili sušeno. Ako sami berete i sušite bilje za zimu jako pazite da ono NE dolazi s površina koje se gnoje, koje su tretirane insekticidima, te s naplavnih (na koje se izljevaju rijeke ili jezera!!!) livada!
maslačak – odličan, i lišče i cvijet (svježi i sušeni)
veliki trputac
uskolisni (ženski) trputac
matičnjak (melisa) – odličan, možete ga posaditi i imati doma cijelu zimu
mlada pšenica - ima za kupiti sjeme u dućanima za kućne ljubimce. Odlično za probavu!!!

Ostalo
Svo bilje mogu jesti svježe ili sušeno. Ako sami berete i sušite bilje za zimu jako pazite da ono NE dolazi s površina koje se gnoje, koje su tretirane insekticidima, te s naplavnih (na koje se izljevaju rijeke ili jezera!!!) livada!
boreč / boražina
crni (ljubičasti) gavez (suho)
estragon
kamilica
kim
kopriva (suha)
korijander
krasuljica
lazarkinja/broćika
loboda (lobode) – cijela porodica
lucerna*
ljupčac
mačja šapa
matovilac
mažuran
paprena metvica
podbijel/podbjel
potočarka/dragušac
rikola/rukola
stolisnik/hajdučka trava * Ove biljke imaju dosta kalcija

ZAČINSKO BILJE – male količine

bosiljak
kadulja/žalfija
kopar
metvica
timijan

VOĆE

banana (svježa i suha) - lagano zatvara dobra izbacivanje crijevne dlake
breskva
dinja - rijetko, jako slatka
grožđe - rijetko, bez koščica i kože, grožđice može
jabuka - koščice ne smiju, moguće otrovanje
jagoda (i mladi listovi)
kivi - rijetko
kruška – oprezno, presatke, zbog puno tekućine može doći do proljeva, davati rijetko i malo
kupina (i mladi listovi)
lubenica - rijetko, jako slatka
malina (i mladi listovi)
mandarine - rijetko
naranče - rijetko
nektarina
šipak
šljiva - imaju puno šećera – u većim količinama i sa vodom uzrokuju jak proljev, koščice uvijek izvaditi

EGZOTIČNO VOĆE NE DAVATI, MOŽE DOVESTI DO TEŠKIH PROBAVNI SMETNJI

GRANČICE (S MLADIM LIŠĆEM)

grab
jabuka
jasen
javor
joha
kleka
lipa
lješnjak
smreka
vrba

SUHO VOĆE

ananas
banana
brusnice
grožđice
mango
marelice

KUPUSARKE
Skoro sve kupusarke mogu u većim količinama izazvati nadim i/ili proljev

karfiol
kupus
zeleni kelj - lagano priviknuti, rezervoar vitamina i minerala, pogotovo u zimi
itd.

SLJEDEĆE BILJKE ZECOVI NE PODNOSE BAŠ NAJBOLJE - IZBJEGAVATI:

avokado
djetelina – svježa jako opasna, može dovesti do nadima, izbjegavati; suha može
krumpir (ni plod- zbog škroba - a ni zeleno)
papaja
patliđan
rabarbara
rotkvice - lišće može, plod otrovan!
MAHUNASTO POVRĆE

grah – opasno, može dovesti do napuhavanja
grašak – opasno, može dovesti do napuhavanja
leća – opasno, može dovesti do napuhavanja
mahune – opasno, može dovesti do napuhavanja
LUKOVICE

poriluk
luk
vlasac

PREUZETO SA SAJTA ZECOVI .NET

Kunic ce neke biljke uzimati radije a neke ne , ali na kraju ipak skoro sve pojede.
On ima urodjene instikte u vezi trava i sena , kao i koza npr.pa necete videti kunica koji se otrovao zbog vrste biljke ,ipak nekim biljkama se moze regulisati mnogo toga kod kunica.
Pelete koristim umereno do 30 procenata , a i vise zimi kada seno i detelina gube svojstva stajanjem.
Najlakse ali ne i najbolje je potpuno preci na njih (prosto do 18 procenata vaseg uspeha oticice samo na pdv, i pratece troskove proizvodjaca), desavalo se ne samo da kunic izgubi na veselom ponasanju i ne vraca se lako na tradicionalnu ishranu vec i odbija hranu.
Desavalo se i da promenom proizvodjaca ove hrane unesete pometnju i nastane problem.
Sigurno je postoje i odlicne gotove hrane pa i one preskupe po pet sopovima , ali mislim da treba
naci kompromis pa ishranu balansirati prema licnoj proceni.
Jos mogu reci da imam jedinke iste rase koje razlicito hranim , ali to su filigranske stvari ,imate npr. kunica koji ne jede sargarepu ili kukuruz ili pelete...
I to je normalno , kao i njihova ponasanja , materinski instikti , plodnost , temperament i to se moze korigovati.
Imre Pap ima npr panonce izuzetne plodnosti , ja sam prezadovoljan...

Post je spojen: [time]1268530974[/time]

ja opet pitam, da li mi mozete reci u procentima koliko kojih zitarica je ispravno davati kunicima. Jecam,zob,psenica,tricikale,kukuruz,suncokret,sojina sacma,grasak , dali ne dostaje nesto.Pozzz.

Kolicina i vrsta ovih zrnevlja zavisi od kategorije kunica i godisnjeg doba .
Netreba isto tovljenicima kao i odraslim jedinkama u mirovanju itd.
Ja vam ne mogu precizno odgovotiti jer su moje kombinacije promenjive i ne sadrze sve ove vrste koje ste nabrojali a ni krut stav , jer svi hrane razlicito.
U tih 50-100 gr zrnaste hrane koju ce kunic uneti imate najvise ugljenih hidrata u psenici kukuruzu razu i jecmu .Belancevine imate u soji I grasku , zrna bogata mastima su suncokret uljana repica i konoplja.
Zrna bogata mastima dajte u hladnim danima i to do 5 procenata zbog velike energetske vrednosti ,
jer kunic iskoristi do 70 procenata te energije .
Znam da vam nisam mnogo pomogao, ali ako u zrnastoj hrani imate 4 komponente necete mnogo pogresiti ,jos preciznije ako do 30 procenata dajete gotovu hranu ne mozete pogresiti .
Pitanje optimalnosti ostaje otvoreno.
napomena danas sam bio na berzi u Pozarevcu ponuda je bila bogata.

Čovek je mislio na radić, falilo je slovo Ć umesto C.
Ukoliko nije reč o biljci maslačak, onda je radić vrlo sličan maslačku.
A možda i grešim ....

Mislim da je radić list, i stabljika, a maslačak samo svijet, one žute latice. Učili smo lani na biologiji,ali se ne sjećam ::namigivanje::
Čuna je inaće moj prijatelj. Ima jako lijepe kuniće. Lijepo uhranjeni,imaju uvijek na raspolaganju svježu vodu i svu hranu.
Svaka čast Čuna :bravo:

Ljudi jedno pitanje, baveći se literaturom koju imam i informacijama prikupljenim na netu dolazim do kontradiktornih informacija.Po jednima kukuruz je nesvarljiv za zekane,a po drugima neophodna komponenta,neka literatura se bazira na svežoj travi,a neka se izričito protivi i brdo sličnih primera pokazuje ne samo različitost nego i suprotnost oko toga šta je dobro,a šta ne.Pošto sam početnik (ne računajući klinačke dane),a zekana mi se okotila pre jedno 6-7 dana interesuje me kako vi hranite ženku u periodu laktacije.Odnosno kakva su vaša iskustva,šta bi to bilo dobro za mlečnost tj.uspešno odgajanje mladih.Inače do sad sam ih hranio Gebi peletama (jedino mi dostupno-Jagodina) i recimo sasvim solidnom lucerkom.Tu i tamo po neka jabuka,šargarepa.Da li su to žitarice ,recimo ovas,ječam,zob i šta bi sad mogao dodati da se mlečnost popravi,a da ženki ne naškodi.Zahvalan svim dobronamernim kolegama !!!

Nazad
Vrh