Ishrana kunića peletima

Jesu malo trosnije ali ih dobro jedu (kod mene).Danas bio kod komsije sto drzi orijase,on nije mogao da ceka da stigne sledeca tura pa je uzeo Zemunsku granulu za jagnjad.Naoko je mnogo lepsa i tvrdja....videcu kako se njegovi divovi ponasaju usled konzumiranja iste pa cu javnuti za 15-tak dana.:ppozdrav:

To za granule za jagnjad sam i ja cuo ali nisam se raspitao koliko imaju proteina i koja je cena kao ni to da li je ok davati tako nesto?

Ja mislim da oni (proizvodjaci) to prave sve isto (jagnjad,kunici) jer ko nam garantuje da je sve stavljeno u tu granulu (citaj deklaraciju) sto je prodaju pod hranom za kunice.Osvrni te se na hranu za ljudsku ishranu tek kad se izveze i kad to iskontrolisu druge institucije mi tek onda saznamo sta u stvari ima.

To za granule za jagnjad sam i ja cuo ali nisam se raspitao koliko imaju proteina i koja je cena kao ni to da li je ok davati tako nesto?
To sam i ja cuo da dosta kunicara koristi granule za jagnjad,e sada ja licno te ljude neznam,tako da nemogu da tvrdim kako i koliko je to dobro...Dobro je barem kod mene uvek ima u prodavnici da se kupe granule A najvise koristi GEBI,iako sam u pocetku koristio farmakomerc,ali su mi nekako delovale dosta sitne i imale su puno prasine pa sam zato presao na druge,a i razlika u ceni nije neto preterano velika...

Kada pogledate deklaraciju,tj. sastav granula-otprilike su sve iste.Razlika je samo u proteinima,i utome da li je sa ili bez antibiotika.Ja sam granulu za jagnjad davao i golubovima,bez ikakvih problema su se legla pilad.Bas danas sam ponudio kunicima Zemunsku granulu za golubove,cisto da vidim da li bi jeli-ma uzimaju bez problema...Sve mu to dodje isto...

I ja sam pri dnu ovog jednog dzacica....sama drobez majku mu....Za kunice drugi ne postoji u B.Basti.Imam jos dva dzacica pa kad' pojedu videcu.....

Ma jesce ga sigurno i nista im ne moze naskoditi,samo treba napraviti paralelu kakav je prirast od koje granule-nista vise.

Ja sam davnije koristio za jagnjad ima 18% proteina,isto su jeli bez problema, samo neznam dali ima kokcidostatika u njemu.

Kao sto crni kaze samo upratiti prirast od jedne i druge vrste granula.Pokusacu posto me interesuje.

- - - - - - - - - -

Danas sam uzeo granule i to za jagnjad (proizvodjac Suboticki vetzavod),jedu bolje nego granule za kunice(proizvodjac Agrostep)Interesuje me ucinak.

Danas kupio granule za jagnjad "Vet.zavod Zemun,20kg 920 din-dajem i golubovima i kunicima. 16% proteina,granula tvrda srednje velicine (3mm x4-5mm).Prihvatili bez problema,rezultate cemo videti ::namigivanje:::ppozdrav:

Pozdrav kunićarima,nov sam ovde i kunićima sam počeo da se bavim slučajno,deca dobila muškog kunića,kad je odrastao (sad 8 meseci)komšija mi dao ženku koja je okotila 10 mladih,i još od nekih drugara dobih 2 mlade ženke i tako sad sam u izradi kaveza i sve što sa time ide.Ono što me interesuje je ishrana.Na početku ove teme Toma je ,izmedju ostalog,pitao koliko peleta davati i, čini mi se, da na to pitanje nije dobijen odgovor.Komšija kaže da ih hranim jednom dnevno,pelet ne treba,samo seno i ono što se nadje,ljuske krompira,suv hleb.šargarepa....Drugari kažu samo suva detelina i po malo peleta.Negde sam pročitao,pelet po volji uz malo deteline,drugde opet suva detelina po volji a pelet po malo.Dakle puno različitih informacija.Pošto sam od onih koji hranu uglavnom kupuju,sem kojekakvih ljusaka i suvog hleba,interesuje me koje su to dnevne količine peleta i suve deteline koje obezbeđuju prirast mladih kako bi što pre došli do potrebne kilaže.Predpostavljam da to zavisi i od rase i od nekih drugih faktora ali ako može neko generalno uputstvo.Ženka ,ova što se okotila, je ovnolikog izgleda i teška je oko 4 kg a mužjak je mešanac i on je te težine.

Prvo dobrodosalo drugar:ppozdrav:ovde ces naci sve sta te zanima o kunicima u to budi siguran!!!Pa drugar to od tebe zavisi sta ces kunicima davati da jedu...Sto im je ishrana raznovrsnija to je bolje za njih,znaci da imaju i dosta zitarica raznih vrsta,(naravno koje su tebi najpogodnije)deteline o volji,sargarepu (ja barem dajem 3 puta nedeljno)ljuske od krompira izbegavam,hleb isto koji put nedeljno,granule(barem ja svaki dan po casu od pavlake),itd...to daje odraslim jedinkama,a malim kada odbijem,samo granule(pune hranilice),malo tritikala,kukuruza i deteline po volji do nekih 90 dana a onda ih 15 dana samo hranim zitaricama i detelinom da se lepo prociste i spremni su za klanje...Ja mojim ujutru dajem granule,kukuruz,tritikal,a uvece dobiju to samo sve duplo manje,i naravno po dobru saku suve deteline,a izmedju dobiju ili koru od jabuke,ili suvi hleb,sargarepu itd od svega po krisku,eto ukratko ali nema tu neke filozofije,namestis sam sebi kako i sta ti najvise odgovara i tako ih hrani neces nista pogresiti!!!

Hvala drugar:osmeh:!Iskreno nisam ih nikada ni davao kunicima,e prvo zbog toga sto sam kao mali slusao price da ljuske od krompira nevalja davati,jer se kunic od njih naduva,tj dobije proliv...a znam dosta ljudi koji daju i kunicima nije nista,a opet kada se daje sargarpa u njoj ima svega dobrog,ali naravno ni u tome se netreba preterivati svaki drugi dan po pola i to im je dovoljni da se malo zaslade:haha:Znaci najvise zbog tih prica o krompiru ...a ako neko ima iskustva sa njim neka ga podeli sa nama voleo bih da ga cujem!

Nece im nista biti od maleckog krompirica, barem mojim ne bude...Ja im po nekada ubacim neki sitni krompiir, posebno sada kad kopam bastu...Pa nadem koji, koji nije naden priikom vadenja jesenas...

I ja mojoj dajem ljuske i to saku na svaka 2 dana recimo....Nikad nisam dao ceo krompir jer sam cuo da mogu da dobiju temperaturu (mozda samo prica) tako da i ja izbegavam citav krompir kao i ti sto izbegavas ljuske,dakle vise zbog glasina :ppozdrav:

A kazi mi osim tih granula (u kojima ima vitamina) da li je potrebno davati jos neke dodatke ishrani zenki pred kocenje i za vreme dojenja?

Danas kupio granule za jagnjad "Vet.zavod Zemun,20kg 920 din-dajem i golubovima i kunicima. 16% proteina,granula tvrda srednje velicine (3mm x4-5mm).Prihvatili bez problema,rezultate cemo videti ::namigivanje:::ppozdrav:

Nista se ne sekiraj drug,ja vec 3 godine hranim moje usate sa koncentratom za jagnjad u porastu i tovu do 15 kg.Firma je nutriment ,Mali Idjos cena za 10 kg je 470 dinara.Ima 18% proteina i 6% celuloze.Strucnjaci preporucuju minimalno da u ishrani kunica bude od 18-20% celuloze koje ces nadoknaditi sa lucerkom i planinskim senom po volji.Znaci rokaj seno koliko mogu da pojedu, kunici mi napreduju kao ludi a iz mesane hrane prvo nju uzimaju teksani, engleski tipleri, srpski visokoletaci i pismonose.Pozz..

I ja mojoj dajem ljuske i to saku na svaka 2 dana recimo....Nikad nisam dao ceo krompir jer sam cuo da mogu da dobiju temperaturu (mozda samo prica) tako da i ja izbegavam citav krompir kao i ti sto izbegavas ljuske,dakle vise zbog glasina :ppozdrav:

A kazi mi osim tih granula (u kojima ima vitamina) da li je potrebno davati jos neke dodatke ishrani zenki pred kocenje i za vreme dojenja?[/QUOT
Pa da:osmeh:...Ja mojim zenkama dajem kada se okote PROMOTOR L 7 dana zaredom(Da bi imale vise mleka za mladuncad)i povremeno dajem svima AD3
kapi jer je dobar za stres kunica,da bi bili mirniji,za kosti...eto samo to:ppozdrav:

Nazad
Vrh