Ishrana kunića peletima

@szeki.Hvala druze tu smo da se savetujemo i razmenjujemo iskustva.Mozda da smanjim procenat kukuruza a da za toliko pojacam suncokretovu sacmu (ili sojinu) i ovas. Sto se tice celog zrna suncokreta,ne ide ni u jedan jedini koncentrat jer nabija masne jedinice u strukturi mesa a to nije pozeljno.Sto se tice kukuruza u ishrani kunica to stvarno ne znam ali sto se tice ostalih zivotinja svugde je on osnova cele recepture koncentrata.Eksperimentisacemo pa cemo porediti prirast u odnosu na kolicinu pojedene hrane.Takodje zavisi i sta ko voli.Ja na primer ne koljem kunice ispod 4 meseca starosti,mnogo je lepse i zrelije meso a i manje je vodeno nego li kod brzog tova (gajim samo za licne potrebe).
@PKB. Sada nemam nijednog priplodnog,tj prekosutra mi stizu 4 panonke i jedan muzjak panonac iz Ostruznice.Imam kod drugara nekih mesanaca 20`tak (to treba da podavimo)+1 kalifornijski muzjak koji ce najverovatnije ostati kao maskota ili cu ga pokloniti klincima (star 6 godina)+1 novozelandska bela (takodje matora 4 godine).Ja sam se bio malo ohladio od kunica a i posao me bio pritisko pa sam sve to prebacio kod tog drugara.Bilo je tu dosta kvalitetnih novozelandskih ali je to drugar u medjuvremenu umesao sa domacim (igrao se sarenila :haha:) tako da sam resio da to sve krenem iz pocetka~sa panoncima (zasada).Takodje ako naletim na cistokrvne hajkom~e kupicu muzjaka +2 zenke (radim i na tome).No otom potom,ovih petoro stizu prekosutra~uslikacu pa cu ih postaviti na forum.:ppozdrav:

Zato druze treba praviti granulu u svojoj reziji.Ja sam resio da kupim komponente i da pravim sam.Peletiracu kod komsije ,on ima peletirku za pravljenje peleta za ogrev (6mm).Sastav bi bio sledeci:50kg kukuruza=1500 din.;50kg jecma=1750 din.;50kg lucerkinog brasna=1250 din.;50kg mlevene planinske otave (trece kosenje)=gratis(imam svoje);2kg kostanog brasna=300 din.Sve to lepo sameljem na prekrupac,pa izmesam u mesalici pa na peletiranje. 202kg peleta bi me kostalo~4800 din. ili u prevodu~230 dinara/10kg. Slozicete se ~duplo jeftinije! :ppozdrav:A bar znam sa cim ih hranim.

Neke vitamine netreba da staviš u ovu smešu?

Ja sam nekada,tacnije 2000~2001~e u S.Mitrovici kupovao granulu za golubove.Tada sam ziveo i radio u Bijeljini a tamo nije nigde imalo da se kupi granule za golubove.Lepa je Mitrovica....:ppozdrav:

Pa kolege kako kod vas stoje cene sa granulama???Ja uzimam samo GEBI,16 % danas sam pazario 7 dzakova i izaslo me je 3360dinara,tj po dzaku 480dinara!!!

Dobra vam je cena Gebi, cena od dobavljaca je 441din, kod mene u gradu se prodaje po 520 din

Pa drugari je tu cenu placam vec sigurno 3 do 4 meseca nista se nije menjala,a prodavac od koga nabavljam uzima samo 10 % od ukupne zarade,tako da mu prodaja ide ko luda,dobro njemu a dobro i meni:osmeh:

Nemogu da kazem tacnu informaciju jer ga nedajem cisto.Uvek dodajem suvu detelinu zob i sargarepu, nisam jos racunao ako bi ga davao cisto kako bi izaslo ali ovako za 3 ipo meseca moji izguraju na 3kg.

Bečej je malo dalje od Sente, pa zato je malo i skuplji , Čantavirski pre dve nedelje poskupeo sa 30 din i sad je 15% 433din, 16% 473din ali na najjeftinijem mestu jer neki preprodavci ovde dodaju i po 50 din na tu cenu. Gebi je ovde najskuplji ni nesmem da pitam, ni ja neverujem u onu cenu od 480.

Nazad
Vrh