Ishrana kunića peletima

Je l' davao neko nekad mleko dojiljama?

Imas druze u Veterinarskoj apoteci u Novom Sadu na Futoskom Putu preko puta pumpe MOL,tamo je i ambulanta za zivotinje,i kosta oko 90 dinara...odma kupi i spric od 2 kubika i to ti je mera 2 kubika PROMOTOR l na 1l vode i svaki dan praviti novi rastvor!!!

Cekaj,a sta s tim ostatkom od tog litra sto ne popije odmah,da bacim?

Ili manje da pravim recimo pola kubika na 250 ml vode?

Poslednja izmena:
Pa ili tako ili bacaj,meni zenka kada joj napravim uvece vodu od 1 l skoro sve popije do sutrdan kada im ponovo dajem vodu retko kada da nesto ostane!Po meni bolje da ima uvek vode nego da tokom noci nestane pa da nema sta piti,pa mozda se uznemiri i nedaj boze da odbaci mlade,to je neko moje misljenje...

Moja sad ne popije onu zutu pojilicu (7dl) za 3-4 dana....
Doduse ja joj cistu dajem svaki drugi dan tako da otprilike pola popije za 2-3 dana....

Nemojte da preterate sa dozom (PROMOTOR L).To je izuzetno dobar mix vitamina i aminokiselina ali ima preporucene doze.Ja ga dajem golubovima u letnjim mesecima posle dugih letova na velikim vrucinama.Ne sme stojati u pojilici duze od 24h jer je lako kvarljiv (kao i svi vitamini).Po sastavu su isti:promotor l;aminovitamin i eservit.​Sve tri ove vrste preparata su namenski za sve vrste zivotinja i izuzetno su kvalitetni.Odosmo u off.....

Pozdrav,skoro sam nabavio par zekana i interesuje me dajem im suve deteline,ječam,kukuruz,šargarepu,listove i koren kupusa pa ako moze neko čisto iz iskustva da mi kaze koliko količinski smem da im dajem

- - - - - - - - - -

i interesuje me da li mogu dobiti proliv od sveze hrane

Smes da im dajes sve to na volju,jer im ta hrana ne moze naskoditi.Takodje ni proliv od sargarepe i kupusa ne mogu dobiti.:ppozdrav: Obavezno uz sve to moraju da imaju uvek na raspolaganju i svezu vodu.

Moje misljenje je da treba voditi racuna kaku i u koim kolicinama treba im davati hranu.Nikad preterano,samo cistu,ne uvelu travu, kupus umereno jer hoce da naduva creva.Ja mojim dajem odraslim za priplod mirovanje = 100/gr kukuruza-100/gr sena dnevno.Moze mesavina [kukuruz ,psenica-jecam] u odnosu 1;1;1; Uvek ciste vode.Utoku dojenja:
od 0-20 dana= kuk.100/gr + psen.50/gr +koce.50/gr. od 20 -30 dana =kuk/100 +psen/50 +koce 100/gr .od 30 -45 dana=kuk/150 +pse/100 +koce./200/gr od 45 dana odbijam mlade.U leglu da ima 5 do 7 malih.

01072013021.jpg

- - - - - - - - - -

Prestajem sa kupovinom gebijevih granula 16%, mnogo ima kao prašine.Svaki treći dan moram da čistim hranilice dali još neko ima problem sa gebijevim granulama.:sta:

Ja lično mojim kunićima dajem farm-komercove granule već nekih 6-7 godina i zadovoljan sam što se tiče kvaliteta a i cena je prihvatljiva.Šta da ti kažem, istresi prašinu pre nego što ih daš kunićima ili menjaj granule.

01072013021.jpg

- - - - - - - - - -

Prestajem sa kupovinom gebijevih granula 16%, mnogo ima kao prašine.Svaki treći dan moram da čistim hranilice dali još neko ima problem sa gebijevim granulama.:sta:
I ja moje kunice hranim sa gebijevim granulama preko tri godine i zadovoljan sam( a i kunici), nema ove prasine kao na slici, cak ni na dnu dzaka nema ni pola sake prasine. Dok kod "jabuckih" ima mnogo vise prasine pa ih uzimam samo kad u apoteci nemaju gebijeve granule!

I ja dajem gebi 16% nisam imao problema bude nekad ali malo.cini mi se da sada nema hranidbenu vrednos kao pre.Da nije istekao rok upotrebe?

Koristim gebi granule duze vremena jeste bilo u djakovima prasine ali nikad ovako puno.ovako prasnjave granule se moraju prosejati a dobro je hranilice izbusiti sa burgijom od 3 mm da bi prasina od granula i zitarica propadala kroz dno,slazem se sa vruljaninom da su gebijeve granule u zadnje vreme malo slabijeg kvaliteta.

Poslednja izmena od urednika:
Pa neznam uzeću još par pakovanja gebijevih da vidim dali je prašina možda problem transporta, ali definitivno prelazim na upotrebu farmkomerc granula. Jeste da je slabiji napredak u kilaži mladih neznam sad dali je do granula ili zbog vrućina.::novac:::haha:

Pre dva meseca sam definitivno prešao na Gebi pošto mi se čini da je kvalitetniji od Farmkomerca,a i prodavnica mi je takoreći u komšiluku,ne treba da prelazim sa jednog kraja NS do drugog(8 km)I meni se čini da nešto ne napreduju kunići kako bi trebalo,verovatno je opao kvalitet a i letnje je vreme.Nalazim i ja prašine ali ovoliko nikada nile bilo,to što bude na dnu džaka,prosejem pa teram dalje.Toliko prašine može biti i od transporta(bacaju džakove) a i od manjka ulja tj. tog vezivnog materijala u samom granulatu.Moj savet ti je da uzmeš još par džakova da vidiš kakvo je.U krajnjem slučaju,ako bude još nekima tako neka prijave ovde pa ćemo kontaktirati firmu GEBI da se požalimo ili damo neke sugestije,nastupajući kao dosta veliki i ozbiljni potrošači njihovog proizvoda.

Ja sam cuo da gebi i farmkomerc drze 2 brata koja su se podelila da je receptura veoma slica a da farmkomerc daje jeftinije zato sto ima svoje radnje i nema posrednika vec firma je otvorila prodavnice.
Tako je farmkomerc kod mene u Cacku 405din dvojka i 420 kec.
Tako je bilo pre 2 nedelje icicu u nabavku u petak pa cu javiti cene tada.

Nazad
Vrh