Ishrana kunića peletima

Procitao sam od prvog do zadsnjeg posta,jos jednom veliko hvala.Mislim da cu da je napravim....najkasnije za mesec dana:ppozdrav::ppozdrav:

Imam pitanje, nadam se da necu izaci iz teme, dal panonci krkaju samo granule, kako napreduju samo na zrnima i senu[pitam zbog odluke gajiti tu rasu ili ne]

Tov sa zrnastom hranom(ječam,kukuruz,suncokret) i detelinom traje 4-5 meseca,a sa granulama 3 meseca.Sada ne znam kakva iskustva imaju drugi

I ja sam imao iskustav sa zrnastom hranom i sigurno treba 5 meseci da kunici dostignu tezinu za klanje,a sa granulama je to vec druga prica 85 - 90 dana dobijaju ciste granule i onda se mogu klati!

I mesec dana (na nekim pakovanjima pise 15 dana) pred klanje prestanak davanja granula da se ociste.

Ima granula koja se daje do pred klanje koja ima u sastavu lekove. I ima granule bez leka koja se daju pred klanje.

Kao kod piladi:granula 1~ca sadrzi u sebi kokcidiostatike i kao starter ima najvise proteina;2~ka i zavrsna3~ka ne sadrze kokcidiostatike i imaju manje proteina.

Na gebijevim granulama pise ako se nevaram 5 dana pred klanje ne davati granule vec bilo koju drugu hranu da se ociste...Mada ja moje uvek drzim do 10 dana na zitaricama,i za to vreme se sigurno ociste!

• Like
Reagovanja: PKB
I ja mislim da je 5 dana malo,mislim da bi 15tak dana bilo sasvim dovoljno za ciscenje,ja sam nekoliko puta mesec dana pred klanje izbacivao granule,ali nema potrebe toliko,dovoljno je 15tak dana

I ja mislim da je 5 dana malo,mislim da bi 15tak dana bilo sasvim dovoljno za ciscenje,ja sam nekoliko puta mesec dana pred klanje izbacivao granule,ali nema potrebe toliko,dovoljno je 15tak dana
I ja isto tako radim ali mi se dešavalo da sam priklao pod moranje nekog kunića koji je jeo samo granulat pa opet nisam ništa primetio.

Divljaju cene granule Suboticki vet.zavod 16% 620.oo din.10kg.danas uzimo.
Zato druze treba praviti granulu u svojoj reziji.Ja sam resio da kupim komponente i da pravim sam.Peletiracu kod komsije ,on ima peletirku za pravljenje peleta za ogrev (6mm).Sastav bi bio sledeci:50kg kukuruza=1500 din.;50kg jecma=1750 din.;50kg lucerkinog brasna=1250 din.;50kg mlevene planinske otave (trece kosenje)=gratis(imam svoje);2kg kostanog brasna=300 din.Sve to lepo sameljem na prekrupac,pa izmesam u mesalici pa na peletiranje. 202kg peleta bi me kostalo~4800 din. ili u prevodu~230 dinara/10kg. Slozicete se ~duplo jeftinije! :ppozdrav:A bar znam sa cim ih hranim.

Lepa ti je računica samo ti recept nevalja!Umesto kukuruza ubaci zob,suncokret i sojinu sačmu.Apsolvirali smo na Forumu da kukuruz baš i nije nešto za kuniće.To ti je moj dobronameran savet.

Nazad
Vrh