Ishrana kunića peletima

Danas sam uzeo granule v.z. subotica 10kg 16% 610din drugi nema nestašica i nude mi granule za jaganjce 10kg 525din.

Au preskupo je postalo ,ja treba da uzimam nemam vise ccc,jel ima neka jeftinija solucija ,pa to moji izbunguraju dok si reko keks izem ti i granule i sve :zli:

Imam nedoumicu pa ako neko moze da mi pomogne. Covek od koga sam uzeo kunice ih nije uopste hranio granulama, vec samo senom, detelinom i jecmom. Dao sam im malo da "probaju" ove od F. Comerc i jeli su, e sad moje pitanje je da li da im dam vecu kolicinu ili da ih "navikavam" ovako po malo jos neko vreme?
Takodje sam primetio da kukuruz nece da jedu uopste, nisam jos probao da ga potopim na 24h, hoce li biti razlike?
Hvala

edit: zaboravio sam da napomenem da su skoro 5 nedelja stari

Poslednja izmena:
Imam nedoumicu pa ako neko moze da mi pomogne. Covek od koga sam uzeo kunice ih nije uopste hranio granulama, vec samo senom, detelinom i jecmom. Dao sam im malo da "probaju" ove od F. Comerc i jeli su, e sad moje pitanje je da li da im dam vecu kolicinu ili da ih "navikavam" ovako po malo jos neko vreme?
Takodje sam primetio da kukuruz nece da jedu uopste, nisam jos probao da ga potopim na 24h, hoce li biti razlike?
Hvala

edit: zaboravio sam da napomenem da su skoro 5 nedelja stari
Pa kolega bolje postepeno kreni da ih hranis granulama,neka se navikavaju,svaki dan daj im malo vise od predhodnog...A sada nezdam da li su ti kunici mali ili odrasli,ako su mali ne bi trebao davati do nekih 2.5 3 meseca,baraem ja tako radim,a odraslim slobodno davaj ali malo,(za natopljeni kukuruz ja neznam tako da i mene to interesuje kako se i kome se to sme davati pa ako neko moze neka nam pomogne u odgovoru)kunicima je bolje davati zob i jecam vise od kukuruza...a za detelinu i seno to im slobodnoi davaj nemoze da im naskodi!!!

Nece ti nista to pomoci sto ces ga natopiti ako ga nece neforsiraj ga pomalo daj pomesaj ga sa granulama i pojesce ga nesekiraj se ali nekvasi .

Sad ce 5 nedelja.
Jecam i ovas jedu, kao i seno i detelinu, eto samo kukuruz odbijaju, a to sam ovde negde procitao da se potopi na 1 dan ako nece da jedu suv pa im se onda da... Granule jedu ali sam malo dao, sad ne znam da li da nastavim ili da cekam da napune 2,5-3 meseca?

Ja cepam granule cim ih odvojim a dajem i zecici dok ih jos doji i oni jos tad kad pocnu da grickaju mrljave sa njom tako da nemas problema daj im .Nisam imo mi uginuca ni drugih problema .

@PKB.Koja granula se pokazala kao najbolja? Drugar i ja prihranjujemo prasad po200~240 u turnusu i kod njih je Gebi meprevazidjen.Ja nekada pre kada samdrzao kunice davao sam Gebi za jagnjad (jer kod nas nije imalo za kunice) i nije bilo lose.:ppozdrav:

@PKB
Dao sam im, jedu ih bez problema.
Ali kukuruz ni "mokar" i dalje nece... cak sam ga i sa granulama i jecmom izmesao i izbiraju samo granule i jecam, a njega opet ostave, ne znam da li da im ga forisram onda i dalje ili ne? Greota mi je jer njega imam najvise, a sad nemam kome da ga dem sem zecevima.

Probaj malo na grublje da ga sameljes jesce ga vise videces . Ja dajem koji u tom trenutku kad kupujem nadjem ,uzimo sam i od 40 kg jagnjece ,mislim da je gebi dobar . Gledaj sad ako imas kvalitetnu lucerku to znaci bez sena cistu i lepu vise se isplati jagnjeci u kombinaciji sa lucerkom a ako nemas lucerke mora se davati iskljucivo za kunice ! Uzimo sam i jabukin i od nekog vet zavoda itd ali trenutno vecinom uzimam od po 20 kg jabukin 733 din a pakovanje od 10 kg im je 525 strasno . Cim naletim na ova pakovanja od 40 kg za jagnjice uzimam opet njih skupo mi je ovo . Nisam proverio dali inberg ima u ponudi nesto za kunice a neznam ni za jagnjice sta imaju u ponudi i koje su cene svraticu bas da vidim.

Da li je neko probao da daje koncentrat za junad.On je najpovoljniji sto se tice cene a radjen je na bazi lucerke.Jedino sto mislim da ga nema peletiranog vec je brasnast a to vec predstavlja problem jer prkcu kad jedu.

Probaj da je peletriras pa sa bude. A koja je cena tog koncentrata kod vas a koja za kunice.

@peto 1.Kako druze da peletiram?:sta: Ja sam se ubio trazeci po 'net~u mini masine za peletiranje i nisam imao rezultata.Pogledacu kolika je cena juneceg koncentrata pa cu javiti,znam samo da velika vecina hrani tovljenike (svinje) sa njim jer je mnogo jeftiniji nego praseci.

@PKB
Dao sam im, jedu ih bez problema.
Ali kukuruz ni "mokar" i dalje nece... cak sam ga i sa granulama i jecmom izmesao i izbiraju samo granule i jecam, a njega opet ostave, ne znam da li da im ga forisram onda i dalje ili ne? Greota mi je jer njega imam najvise, a sad nemam kome da ga dem sem zecevima.

Ako imas u klipu kukuruz daj im ga ,recimo moji nece ni omirisati ako je ociscen sa klipa,a kad ubacim klip kukuruza onda ga jedu.

Imam u klipu, to mi nije ni palo na pamet, ja sam se patio i cistio ga sa klipa budala :haha: Cak sam danas probao da ga meljem, ali ne mogu u ovoj maloj masini koju imam, suvise je tvrd.
Probacu sutra u klipu da dam pa javim ::super::

Kod mene kukuruz deru samo tako, mesano sa drugim zitaricama oko 15%kukuruza, i nema frke..

Dok u klipu dajem kad ga uspijem nabaviti, ali vise radi zuba, da imaju sta da glodu..

Kod mene su Gebi granule 10kg za kunice 510din i uglavnom im to dajem, obozavaju ih! :osmeh:
Kad nema Gebi, uzimam im Jabuku! Cena je ista ali mi se kvalitet ne svidja, lako se krune i ostane dosta prasine! Pre sam im uzimao i neke granulisane vitamine za ptice i mesao, mnogo lepo mirise i jeli su ko ludi! :bravo:

Nazad
Vrh