Šošara
Član
Samo ne sme pipati kolut da i njega ne pojedu sa sve puskom
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Edin je napisao(la):Možda postavljam bezveze pitanja za temu ali meni je vrlo važno šta kažu ljudi iz prakse o mojim pitanjima jer teorija i praksa nisu iste ni približno jer znam iz iskustva posto radim kao profesor sa mentalno retardiranom djecom i znam da teorija i praksa nemaju puno toga...
zato molim dobre ljude i iskusne uzgajivače da mi odgovore na neka pitanja:
1. koliko je potrebno hrane godišnje za 10 grla romanovske ovce?
2. koliko je potrebno hrane godišnje za 10 grla Francuske alpina koze?
3. šta je potrebno da se napravi koncentran od 100kg"domaći" koje su potrebne količine raznovrsne hrane?
uzeo sam 10 grla zbog toga sto ono sto vi napisete mogu uvečati za bilo koliki broj grla...
hvala vam i jako vas uvažavam sve na forumu jer ima par ljudi koji zaista znaju puno toga
pozdrav
Ajmo prvo gospodine profesore razjasnit jednu stvar.... mozemo na ti. Razlog pa mi smo kolege...stocariEdin je napisao(la):pozdrav za Vas gospodine "brundalo" i dosta sam Vaših tekstova čitao na forumu i svi su jako zanimljivi.
Otprilike moje razmišljanje je da se vrlo teško može življeti od stočarstva ako nemaš rašireno tržište za plasman onog što proizvodiš..
10 ovaca je malo slažem se ali ja bi želio da pored mog posla profesora imam neki hobi koji bi učinio meni veliko zadovoljstvo a spojio bi i ugodno sa korisnim mada takođe mislim da je bolje imati i 10 ovaca i hranit ih i brinut se o njima dobro nego 50 pa ih izgladnjivat. Negdje sam na forumu pročitao jednu dobru stvar koja glasi "Nije važan kvantitet već kvalitet"!!!
Vi gospodine brundalo živite od stočarstvakako vam ide i koliko imate grla ovaca i koza i koja je to kod vas zastupljena rasa??
pozdrav
Prijatelju puno grijesis u ishrani koncentratom. On mora biti raznovrstan. ali da bi ti ja objasnija sve morao bi ponovo ispisat cijeli f orum. Zato je jednostavniji nacin da ti procitas sve pa onda da pucas sa pitanjima. Inace se ne slzem sa ishranom silazom i sjenazom ovca/koza zbog kvalitete sira, pri tome mislim na tvrde delikatesne sireve te zbog pojave listerioze kod blaga ako doticna hrana nije u redu pripremljena. Znaci procitaj sve sta pise a do veceras cu ti promac neki recept za koncentrat iako ih imas objavljenih i ovdi i samo triba potrazit. Inace dobro dosao na forum medju ovcare/kozarejelivas je napisao(la):Trenutno na muzi imam 24 koze,rase Alpina.Prosek oko 3L.Hranim ih dva puta dnevno koncentratom(smesom) kada ih inace muzem,a resto pojedu oko 1,5-2kg lucerke po grlu.Trenutno ih jos ne pustam na pasu.Mlecnost im se penje iz dana u dan,tako da sam startovao sa 250gr smese po obroku pre 20-tak dana,sada se to vec popelo na 300gr.Smesa mi se sastoji od koncentrata za muzne koze,crvenog brasna(mekinje) i mlevenog kukuruza.Da li negde gresim u smesi?
Procenat masnoce u mleku mi je 3.1% trenutno,tako da mi za 1kg sira treba oko 6,3l mleka.
Koje seno bih preko zime mogao uz lucerku da dodam kozama?Cuo sam da je seno od prosa najjeftinije a da ga koza vole.Silazu ne koristim,jer nemam jos ni godinu radnog iskustva kad su koze u pitanju.Ovim se bavim radi prezivljavanja,hobi mi je skijanje...
Evo ovako za kackavalje neznan ali dobar sir u tipu parmezana mozes napravit...samo pazi onda bez silaze i sjenaze.ta hrana ne valja za tvrde sireve. I ja san neki dan u ZD kupio 250 grama caprodura proizvodjaca Vindije iz Varazdina, takodjer vakumiranog. Cijena, pih.. prava sitnica cca 4 eura. pazi to su tvornicki sirevi velikih industrija. sir je bio skroz ok. Inace cijena je negdi oko 25 eura kg ali malih proizvodjaca i to su najaci sirevi. Sta se tice vakumiranja, moze se vakumirat iz razloga sta sir onda zadrzava mekocu, aromu, miris i sve pozitivno iz njega. Ali vakumira se tek kad sazrije. Sta se tice proizvodnje sireva recepti ti nece puno pomoc. Moras sam eksperimentirat. Na forumu imas ono najbitnije. Samo citaj he he. Di ste decki bili prije godinu dana kad nas je ovdi bilo 3-4. Nigdi nikoga. salu na stranu moran vas malo zaje....jelivas je napisao(la):Hvala za recepte kolega brundalo,za sada nemam problema sa prolivom kod koza,obraticu paznju,a svakako cu probati tvoje recepte.Imate li neki recept za sir?Nov sam,jedino znam da pravim belu krisku.Rado bih probao napraviti neki kackavalj ili parmezan.Cuo sam da od cistog kozjeg mleka ne moze da se napravi elastican kackavalj,da li je to istina?Danas sam kupio u TEMPU u Beogradu kozji sir u vakum pakovanju.E ljudi,180gr=270din.Ne mogu da verujem!!!!!Da li je resenje u vakumiranju ili ... ?
Slusaj ti.... nemoj ti mene zaje....branko je napisao(la):@Brundalo
Druže, nije svejedno da li je u pitanju sojina ili suncokretova sačma.
Sojina sačma ima više belančevina a manje celuloze, dok je kod suncokretove sačme obrnuto.
Hoću da kažem da je ta receptura sa sojinom sačmom više namenjena nepreživarima, ali i puno skuplja, a za koze je dovoljno jaka hrana i ona sa suncokretovom sačmom.
Nadam se da nisam suviše zakomplikovao odgovor.