Ishrana koza

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Od glavhih tema ostalo je jos da nacnemo i ovu.
Ja sam mislio da ce Brundalo da je nacne ili mozda Ivanhoe. A onda pomislim bas i ne treba neko veliko iskustvo da postavis temu.
Kao i kod drugim mlecnih zivotinja i koze pojedu jednu kolicinu hrane samo da bi normalno funkcionisale. To su takozvane uzdrzne potrebe. Kolicina te hrane pre svega zavisi od velicine zivotinje ali ima izvesnih razlika od rase do rase. Neke bolje podnose oskudnu i manje kvalitetnu hranu a neke su kao rase probirljivije.
Zatim dolaze proizvodne potrebe. To je ona kolicina hrane koja se konvertuje u mleko i direktno je proporcionalna kolicini mleka koju zivotinja daje. Naravno nista ne vredi povecavati kolicinu hrane ako je koza postigla maksimalnu mlecnost u okviru svog genetskog potencijala.
Postoji ishrana koja treba da poboljsa uspeh parenja o cemu je nesto napisao Brundalo. Narocito je zanimljiv ono za raz!
Zatim ishrana u bremenitosti.
Sve u svemu pod uslovom da su koze rasne i sa dobrim gen.potencijalom proizvodnja direktno zavisi od kvaliteta ishrane. Vrlo je zanimljivo da koza ima i neke specificne potrebe za mikroelementima i metalima(?)..............
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.161
Lokacija
Apatin
Neko je spomenuo da treba izbegavati davanje silaže kozama, a sa obzirom da je hvale kao hranu za neke druge domaće životinje, interesuje me u čemu je problem.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Brundalo je to spomenuo. Tacno i ja sam procitao da ima nekih problema. To ce on da objasni. Mislim da ima varijanta gde dodatak melase pomaze. Ali senaza se koristi intenzivno.
 
B

brundalo

Guest
Je ljudi ja sam spomenija silazu.
Kod ovaca i koza ona predstavlja veliki problem u ishrani ovaca i koza. u bivsoj drzavi su se dogodile 2 velike tragedije ustvari 3. Jedna u Bjelovaru ili taj kraj uglavnom Sirela je nadrapala sa ovcama. Jedna u Srbiji i jedna u Makedoniji sa ovcama i kozama.
One u principu mogu jesti tu hranu ali ne puno max mozda 1/2 kg po glavi dnevno. Ali kad ti njima natrpas u korito ajde znaj koliko koja pojede. Problem je sto se od silaze javlja Listerioza, jedna od najzajebanijih bolesti. Jedno bolesno grlo znaci i smrt svih grla, prisilno to radi veterinar, karantena i drugi problemi. Valjda znate sta znaci kad se los glas daleko prospe. U takvom poslu vise nikakva reklama nece pomoc.
Sto se tice sjenaze ona je ok. Problem sa njom je jedino ako je prljava. Znaci obavezno treba travu kositi striznom kosom da ne bi bilo ostataka zemlje unutra jer se dogadja veliki pomor blaga. Ovo su mi pricali nasi medjimurci koji su to iskusili.
Vjerujte nemam snage pisat 2 teme odjednom kako cu uskoro zavrsiti glavninu posla sa selekcijom to cu se javit i u ishrani koza i ovaca. A virujte mi da imam sto za rec. Pogotovo sto je stocna hrana sve skuplja i skuplja a nasi finalni proizvodi to jednostavno ne mogu pratiti jer inace gubimo kupce. :ppozdrav: :ppozdrav:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Hej majstore s mora, :ppozdrav:
ovo je forum ne moras ko po zadatku da zavrsavas teme. Slobodno ubaci po neki post i u ishranu koza da se teme pokrene.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Pre neki dan citam neki tekst o kozama a tamo pise kako koze imaju pokretljivu gornju usnu kao zirafe ili kamile....za razliku od ovaca itd. U prvi mah nisam shvatio vaznost ovog detalja a onda se setim kako sam gdedao na TV zirafu kako precizno brsti Akacije koje su pune trnja. Isto tako i kamila je u stanju da usnama bira i odvaja socnije delove trnovitih grancica.I tako se setim da je koza prilagodjena pre svega da brsti a da je pasa alternativa! Pokusao sam da nadjem podatke o hranljivoj vrdnosti lisnika(brsta) i nisam uspeo. Samo na jednom mestu pronasao sam da 1kg dobrog lisnika ima hranljivu vrednost kao 1kg dobrog sena!? To mi je malo verovatno.
Zatim sam pronasao da 1kg lisca masline ima 0.5 zobenih hranljivih jedinica a dobro livadsko seno 0.53 z.h.j.
Ali lisce masline je jace od vecine biljaka koje koza brsti i nema ga na izvolte a vecina nema sansu ni da ga vidi osim na letovanju :osmeh:
Dakle pitanje za Brundala ili nekog drugog da li ima tablicu hranljivih vrednosti svezeg lisca pojedinih vrsta drveca i secenog pa susenog lisca koje se u nekim krajevima ostavlja za zimu kao hrana kozama. U istocnoj Srbiji ovo suvo lisce zovu "lis".
 
B

brundalo

Guest
Sutra dobivam skener pa cu vam stavit kompletne tablice zajedno sa sadrzajem kalcija i fosfora za svako pojedino krmivo. Usput vise se ne upotrebljavaju zobene hranjive jedinice... jebi ga po njima zastarilo. Ove nove me izludjuju. Ne znaju ni oni sta vise izmisljat. Sad su to neke NEM i NEL jedinice, neke neto ekstrativne dusicne i nedusicne tvari vrag ce ih razumit :sta: :sta: :sta: :sta: :mad:
PS sa tim skenerom ovdi ce osvanut puno novih podataka
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Posto je Brundalo u guzvi: novi jarici, nova stala, a tek novi skener.... :osmeh:
evo sta sam ja pronasao kao primer ishrane u stalskom uzgoju


Ispod ove slike pise da je rec o silazi. Meni nije jasno kako je to sabijano?

Ovde se vidi da je rec o silazi cele stabljike kukuruza u vostanoj zrelosti. Vidi se po neko celo zrno!

Mikser koji prosipa mesdavinu silaze u betonski valov.....boja hrane je nesto zelenija pa se moze predpostaviti da je uz silazu dodato usitnjeno seno ili senaza?

Ovde se vidi kako su koze navalile na kukuruznu silazu. Vidi se da su to Sanske koze i jedna Togenburska koja je tu zalutala...Na gornjoj slici sa mikserom vidi se i po neka Britianska Alpina.

Ovo je velika proizvodna farma sa prosekom preko 1300 litara, racunajuci i one u 1. laktaciji. Jasno da na tako velikoj farmi, sa vise stotina grla, nije moguce odrzati prosek preko 2000 litara. Osnovna ishrana je kukuruzna silaza od cele stabljike sa klipom u fazi vostane zrelosti. Naravno to je vrsta kukuruza koja u toj fazi zrenja klipa i dalje ima zelenu stabljiku sa dosta hranljivih materija.
Posto je ovaj tip hrane izvrstan i za krave znam da se koristi i kod nas.
Bilo bi dobro da se javi neko ko se razume u nijanse oko stocne hrane pa da nam objasni da li je ovo u stvari neka varijanta silaze-senaze sa manje vlage, i kako je ona hrpa hrane sa prve slike sabijena....?
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
@Tar odakle uzimas ove primere sa silazom :sta: Svi domaci autori nepreporucuju ishranu silazom, eventualno kao dopunu
Cak i detaljno objasnjavaju koja vrsta silaze zasto NEodgovara :nono:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
@Ivanhoe
Procitao sam dosta materijala i uputstava na temu koza. I dosao sam do nekih zakljucaka. A to je da gledam sta i kako rade oni koji postizu rezultate. Smatram da kod nas ni jedan strucnjak nije vodio projekat neke farme gde se doslo do znacajnijih rezultata posmatrano svetskim ili evropskim kriterijumima
Znaci njihova znjanja su manje vise akademska. Zasto bih se onda oslanjao na njihovo prepricavanje stranih iskustava sta i kako treba da se radi kada mogu direktno da proucim izvore.
Mene licno ne interesuje istorija kozarstva u bivsoj YU.........
Vrlo malo me interesuje meliorizacija domace balkanske koze...
Ne interesuju me nacelne izjave tipa da kozarstvo moze da bude uspesno jer postoje znatne teritorije pod zbunjem i makijom koja nije pogodna ni za ovce pa moze da se (jeftino) iskoristi za koze i slicno. Licno bio bih odusevljen da mogu da procitam domaceg autora koji je napisao studiju, knjigu, udzbenik u kome objasnjava kako da sa 5ha efikasno ishranim 100 koza koje ce da daju 100000 litara godisnje. Kako to da uradim sa dva radnika...........i tako dalje.
Kazes da nasi strucnjaci tvrde da silaza ne valja!

Na farmi od nekoliko stotina koza u Ljubicu kod Cacka primenjuje se silaza klipa kukuruza kao vazan deo ishrane. Ali projekat za tu farmu su pored nasih radili i Italijani?.....

Engleski farmer Neil Walker
bavi se proizvodnjom mleka.Obradjuje 1000 ha. Gaji 550 krava sto nas ne interesuje ali gaji i 900 koza. Ima odlicne rezultatate. Osnovna hrana silaza kukuruza i trava. Namerava da poveca krdo na 3000 koza!

Engleska farmerka Lucy Wastenage
gaji 1000 koza sa prosekom od 1000 litara po kozi. Ovo je fenomenalan prosek sa tako velikim brojem grla ali ona smatra da moze i mora to da poveca?
Ranije je dohranjivala kukuruzom ali je otkrila da se mlecnost povecala kada je presla na kukuruznu silazu (verovatno se misli na silazu u fazi vostane zrelosti)......
Ona sa 1ha prehrani 25 koza = 25000 litara mleka.!

Engleska farmerka Geraldine Hill
ima 600 koza a glavna hrana silaza kukuruza i silaza trava......

Sta mislis da im napisemo pismo i kazemo kako to sto oni rade ne valja? :haha: :haha: :haha:

Nego da ne bude da ti i ja samo prepricavam evo pa citaj sam:
http://www.client.teagasc.ie/docs/advisory/ruraldev/progs/goats/UK_Goat_Study_Tour.pdf
:ppozdrav:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Tacno je da je engleska klima ima manje ekstreme. Dakle leta su svezija a zime blaze. Zato bi bilo glupo promenjivati engleske standarde za izolaciju objekata. Ali sada pricamo o tome da li je silaza dobra za ishranu koza. A to po meni nema veze sa klimom, bar ne u ovom poredjenju ( Balkan-Engleska). Drugo propustio si farmu iz Ljubica a to je kod nas.....koristi silažu!
Dalje velike farme za proizvodnju mleka iz svih krajeva USA koriste silažu. Tu ima mesta sa skoro indenticnom klimom kao kod nas.
Sad ti možež da kažes da to ne važi za nas jer te koze govore engleski... :haha:

Da se razumemo, silaža nosi odredjene rizike. Priprema mora dase odradi brzo i precizno. Po svemu sudeći silaža cele stabljike kukuruza u fazu voštane zrelosti je najmanje rizična i daje izvrsnu hranu za koze. Ja lično nisam veliki pristalica silaže u ishrani koza, pogotovo ne kao osnovne hrane ali očigledno da ta hrana daje odlicne rezultate. Ja sam one slike o načinu ishrane koza, mikser, silaža, betonski valov...postavio da bih nasi članovi videli kako izgleda jedan od načina savremene proizvodnje koji u slučaju te farme daje preko 1300 litara po kozi. Mislim da je jako glupo opirati se nečemu tako očiglednom i ljudima koji maju odlične rezultate suprotstavljati mišljenja nekih stručnjaka koji nemaju nikakve rezultate. Posao stručnjaka je da izvedu ili nadgledaju neki projekat i da onda imaju reference da propovedaju i brane svoje stavove. Navedi mi neki projekat gde je pod voćstvom tih stručnjaka, na koje se pozivas,ostvaren neki vredan rezultat. Dovoljno je da kažes stručnjak taj i taj tvrdi to i to a on je postigao takav i takav rezultat i onda postaviš link da vidimo taj rezultat. Ovako ti kao da si ljut sto neki tamo engleski ili americki farmeri proizvode tako velike količine mleka koristeći silažu a u tvojoj knjižici pise da silaža ne valja. :osmeh:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
@Ivanhoe
ti kazes:...Mortalitet vestacki ranjenih jarica ~24% i nisu za daljnju proizvodnju (primere za koje ja znam je 50%)

prijatelju gde ti pronalazis takve podatke?

Farma Amaltea iz Baca, 500 koza:

Šta je to što se mora obezbediti da bi koze bile produktivnije, mlečnije?
- Genetika, ishrana, nega staja i ljudski faktor. Ove uslove mi ispunjavamo, pa onda nije čudno da imamo visoku mlečnost i što imamo zanemarljivo mali procenat uginuća jaradi. Neosporno je, da uz sve pomenuto, treba naglasiti da je koza dosta otporna životinja.

Interesantno, na farmi „Amaltea", od prvog dana se jare odbija od majke. Postoji "veštačka majka", odnosno aparat, preko koga jare u toku sedam dana dobija kolostrum. Posle toga jarad se hrani veštačkim mlekom, a koze se intenzivno muzu, što povećava mlečnost na godišnjem nivou.
http://www.poljoprivreda.info/?oid=6&id=727

Sve 3 engleske farme koje sam spomenuo u predhodnom postu, koje imaju 900, 1000 i 600 koza odbijaju jarice posle nekoliko dana i nastavljaju dalju ishranu ili “zamenicom” ili kravljim mlekom. To moze da se procitas tamo, crno na belo.
Valjda su te farme sa 600, 900 i 1000 koza dovoljno ozbiljne?
Savremeni trendovi u kozarstvu nalazu da se jarici odmah odvoje od majki, da se kolostrum muze, pasterizuje i tek onda na cuclu ili masinski daje jaricima. Razlog za ovo je sto je jare u materici zasticeno od nekih hronicnih oboljenja a inficira se tek sisanjem(!)....posle kolostruma sledi “zamenica” ili kravlje mleko... Za ovo pored zdravstvenog ima i ekonomskog opravdanja.
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
@Tar
Citat sa tvog linka
Da bi koza dala 7 do 8 litara mleka, potrebno je da pojede oko 1,5 kg koncentrata

u kojem je 15% proteina. Onim grlima koja daju dnevno 10 litra mleka, treba dnevno davati 2 kg koncentrata i 3 do 4 kg lucerkinog sena. Koncentrovana hrana se samelje, doda premiks i onda briketira, jer tada nema rasipanja hrane.
Silazu nevidim :haha: :haha: :haha:
Engleska klima nije povoljna za podpuno zrenje zato kod njih ide silaza.
Pre 30ak godina je i kod nas dosla u modu i probali su je na vecini zivotinja,ali je opstala u govedarstvu u malom procentu.
Znam da su se ljudi zalili da krave ne ostaju steone
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Ja nisam rekao da Farma iz Baca hrani svoje koze silazom!
Ja sam rekao da oni svoje jarice odbijaju prvog dana, da imaju minimalan mortalitet i to, si nadam se, procitao u tekstu.
Farma iz Ljubica koristi silazu ,kukuruza i sve velike ozbiljne farme u inostranstvu!
Uopste ne znam zasto si zapeo da silaza ne valja pa sada uplices englesku klimu i da kobajagi kod njih tesko sazreva pa zato koriste silazu. Tamo lepo pise da je ta i ta farmerka koristila koncentrat od suvog zrna ali da se mlecnost povecala kada je presla na silazu.

Sto se tice tvrdnje da je silaza bila u modi ali da je opstala u malom procentu moram da te pitam: Alo, prijatelju gde ti zivis? Gde dobijas takve(srednjevekovne) informacije.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Ma nisam ja to mislio bukvalno. :osmeh:
a i onaj komentar "srednjevekovne" je vise sala na tvoje korisnicko ime. Ivanhoe je lik iz srednjeg veka. I to iz Engleske. :haha:
Verovatno je to razlog sto je i ovaj nas Ivanhoe opsednut engleskom klimom? :haha:
i sto su mu informacije malo bajate. ::lose::
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
E sad, kada smo se uverili da je upotreba silaze siroko rasprostranjena na velikim farmama, mozemo da kazemo da silaza u stvari nije bas najsrecniji izbor kao osnovna hrana za mlecne koze. :D
Sta je to sto ne valja? :sta:
Ako priprema nije brzo i precizno izvedena pojavljuju se razliciti nepozeljni organizmi kao sto su neke gljivice sa svojim mikotoksinima sto moze ra rezultira velikom smrtnoscu grla. Pored toga mogu da se razviju nepozeljne kiseline i.......mozda najvaznije proizvodjaci dobrih skupih sireva ne koriste (osim u maloj meri) silazu. Razlog je verovatno slabiji kvalitet(ukus) mleka?
Pored ispase i brsta i dodatne energetske hrane(zitarice, sacme..) osnovna hrana treba da bude dobro seno trava i leguminoza.
Sta je to dobro seno i kako se spravlja i koji su savremeni trendovi? :sta:
.......................................................
Inace Brundalova tvrdnja da koze rado jedu koprivu potvrdjena je na vise mesta! Kopriva je toliko dobra da bi je trebalo gajiti, kositi, susiti i u izmrvljenom obliku dodavati u koncentrat.
http://poljoinfo.com/index.php/topic,334.0.html
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
Proucavam vec duze vreme literaturu o ishrani koza i naisao sam na veliku gresku sto cinimo. :zli: naime prezivarima je potreban jod i umesto sto im se daje kamena so trebamo im hranu posoliti kuhinjskom soli :ppozdrav:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Pored joda jako vazan je i selen kao i bakar. Oko selena postoje neke nejasnoce to jest, malo se zna kako utice na fiziologiju koze jer simptomi nedostatka selena mogu da se otklone vitaminom E !
Bakar je u malim kolicinama neophodan a u vecim toksican. Najbolje je kada ga u zemljistu ima dovoljno pa ga onda koze dobijaju u dovoljnoj kolicini bilo preko pase bilo preko sena.
 
Vrh