Ishrana koza

Pošto nemam prekrupu dali je za kozu bolje zrno ili šrot? (kukuruz, ječam, tritikal) I koji bi minerali i vitamini išli uz ovu hranu ili je dovoljna liza?
 
Poslednja izmena:
evo i ja da pitam sobzirom da sam tek poceo jel moze mekinje da se koristi za ishranu koza il se trea jos nesto dodavati hleb onaj hamur to jest mljeveni kukuruz sijeno i kukuruzovina one klasure sto ostanu kad se pobere zito..KAko da dajem u kojim kolicinama i to me zanima dal se zakuhava s vodom toplom i slicno..Ova sto sam kupio jede one stabljike kukuruza ko luda ,a sijeno slabije
 
Kozama u principu ne treba davati praskaste /svim prezivarima/ proizvode zrno zitariza treba sto krupnije izlupati znaci krupno reseto na prekrupacu ako ne onda davati celo zrno osim jecma jer njega celog ne mogu da prevare. Ukoliko je sitno mleveno davati i dosta kabaste hrane i jednom nedeljno preskociti koncetrat. Mozda ti je kukuruzovina kvalitetnija od sena / nema vlage/ i dodaj OBAVEZNO so u ishranu i neke vitaminsko muneralne smese ili stocnu lizalicu. Ispocetka je hrani pomalo pa povecavaj dok ne vidis koliko joj je dovoljno.
 
neko kaze daj hljeba starog kasnije čitam od kvasca se nadima stomak ili naprimer ta sitna prekrupa kukuruza hamur ne smije mnogo ,a ne mogu da je drzim samo na sijenu neki dan sam išo u apoteku poljoprivrednu uzeo smjesu krmnu al vidim na deklaraciji ima u njoj i sojine sačme i ječma svega pomalo i piše dodavat samo 5% u ishranu..
 
Kandelabar ja sam kozama davao koncentrat za krave a i pravio sam sam koncentrat za koze po recepturama a tu je sve bilo samljeveno sitno to su priče da nemože sitno da se melje.Pitaj te stručnjake koliko su im koze zaradile godišnjeeura ako su im dale 1000 EU to pozdravljam kapa dolje a ovi kojni drže koze iz hobija oni neka to naglase da im je to hobi.Rekao si tuzla a šta to znači atuzla.Tuzla je za nekog Tuzla a za druge Lukavac,Kalesija,Živinice.Pozdrav od Milana!
 
Hvala ti Siniša na tvom komentaru ako si mislio na moj post.Ne mogu da verujem da danas u našoj Srbiji ima takvih ljudi!
 
sa koliko dana starosti moze da se daje jaricima koncentrat i koji?
i ako hocu da ih odlucim od majke koje vestacko mleko mi preporucujete?
 
sa koliko dana starosti moze da se daje jaricima koncentrat i koji?
i ako hocu da ih odlucim od majke koje vestacko mleko mi preporucujete?

Ima tema "Postupci sa jaradima od jarenja do odlučivanja", pročitaj, ima korisnih saveta i iskustava drugih kozara
U principu isto kao sa jaganjcima, sa 7-10 dana počinju da jedu i koncentrat (uzmeš "jedinicu" za jagnjad i jarad) i seno (livadsko).. Seno neka imaju stalno po volji.. Iz iskustva sa jaganjcima- u početku mešaj granule koncentrata sa prekrupom, lakše će se privići... Znam da ima "Inberg" zamena za mleko.. Pozdrav :ppozdrav:
 
hvala na savetu, nisam znao da postoji tema. pogledacu je odmah.
ovi moji malisani stari svega 4 dana vec pocinju da glodju slamku po slamku. :D
 
Pozdrav svima. Da li neko moze da mi pomogne oko nabavljanja knjige Ive Fanjica o ishrani koza? Dok sam citao video sam da je stariji clanovi imaju. Nadam se da ce neko videti poruku, s obzirom da je tema zamrla.
 
Kako sam i naveo imam 90 muznih koza,14 jalovih ,6 prca i jos 20 za obnovu stada .Ocu od novembra da pocnem da im dajem koncentarat.Imam jacmen,zob,soncokledova sacma,premiks.Jos su na pasnju bar zasad.Kojim % da napravim smesu za koze,koju da spremim za jarad,i onih 14 jalovih i 20 mladih njime koliko?Od kabaste nabavio lucerkono seno,planinsko livadsko i slame naravno.I tu treba mi pomoc posto sada jos su na pasu ,pa cu morati po malo da pocnem da im dam i toga,ali kad i koliko?
 
Nazad
Vrh