Ishrana koza

Mi smo davali 3kg svaki dan svakoj. I uvijek bi ostalo iza njih.
Naravno kada su bređe povecas hranidbu.
Ali mislim da sa oko 2kg sijena bi bilo dovoljno.
I jos neke kukurozovine im sa strane bacis da se zabavljaju i miran si.
 
jedno pitanje
da li krmni sirak moze da se balira i daje zimi kozama i ovcama
 
Ako pričamo o senu teško možeš sirak da baliraš jer njemu treba dosta da se osuši, ali ako imaš rolo balirku sa noževima možeš sjajnu senažu da napraviš!
 
dali je neko davao kozama silažu od čičoke,kažu da je izvanredna za mlečnost.ja sam uzeo od čoveka koji ima farmu krava jedan džak i mogu vam reći da je koze jedu super.
 
kazu da silaza nije dobra za koze ako hoces da pravis sireve..ne znam koliko je to tacno
 
Silaža i ostaci iz pivarske proizvodnje ne smeju se davati muznim grlima ako se proizvodi sir sa zrenjem,to piše u stručnoj literaturi a praksa je to potvdila.
 
  • Like
Reagovanja: PKB
Jel to važi samo u periodu muže ili uopšte ni kada su zasušene,mene konkretno interesuje zimski period

Brundalo;
Je ljudi ja sam spomenija silazu.
Kod ovaca i koza ona predstavlja veliki problem u ishrani ovaca i koza. u bivsoj drzavi su se dogodile 2 velike tragedije ustvari 3. Jedna u Bjelovaru ili taj kraj uglavnom Sirela je nadrapala sa ovcama. Jedna u Srbiji i jedna u Makedoniji sa ovcama i kozama.
One u principu mogu jesti tu hranu ali ne puno max mozda 1/2 kg po glavi dnevno. Ali kad ti njima natrpas u korito ajde znaj koliko koja pojede. Problem je sto se od silaze javlja Listerioza, jedna od najzajebanijih bolesti. Jedno bolesno grlo znaci i smrt svih grla, prisilno to radi veterinar, karantena i drugi problemi. Valjda znate sta znaci kad se los glas daleko prospe. U takvom poslu vise nikakva reklama nece pomoc.
Sto se tice sjenaze ona je ok. Problem sa njom je jedino ako je prljava. Znaci obavezno treba travu kositi striznom kosom da ne bi bilo ostataka zemlje unutra jer se dogadja veliki pomor blaga. Ovo su mi pricali nasi medjimurci koji su to iskusili.
Vjerujte nemam snage pisat 2 teme odjednom kako cu uskoro zavrsiti glavninu posla sa selekcijom to cu se javit i u ishrani koza i ovaca. A virujte mi da imam sto za rec. Pogotovo sto je stocna hrana sve skuplja i skuplja a nasi finalni proizvodi to jednostavno ne mogu pratiti jer inace gubimo kupce. :ppozdrav: :ppozdrav:
 
Koliko ja znam bitno je koze ne hraniti silažom i otpacima pivarske industrije za vreme laktacije jer se kiselost prenosi na sireve.Inače problem sireva sa zrenjem je i clostridija od koje dolazi do kasnog nadimanja sireva sa zrenjem.Ovo što Brundalo iznosi to je drugo ali isto koze klostridiju dobivaju iz zemlje.
 
Hvala Milane,i ja sam po nekoj logici tako razumeo a kao drugo neznam dali ste imali priliku da vidite silažu od čičoke,ona ima manju kiselost od kukuruzne silaže i manju vlažnost.Što se tiče količine,silaža se ni jednoj životinji nesme davati preterano,to znam zato dok smo držali farmu junadi,kad god prejedu silažu dolazi do naduva.I što je najbitnije mora se pravilno pripremiti.
 
Silaža se može davati na volju ali se mora obezbediti optimalna odnosno minimalna količina sena/celuloze, kod goveda je to 2kg dnevno a kod koza mislim da bi bila barem 500g-1kg sena dnevno.
 
Mudric Milan je spomenuo da koze piju surutku.
Moje kozice nece da je piju :(
Da li trebam da je razblazim sa vodom ili ima neki drugi trik?
 
Razblaži surutku sa vodom 1:1 ispočetka možda neće piti ali im uskrati zato vodu.Moje su odmah počele i nisam imao nikakvih problema.Posle sam pojačao surutku kako bi koze sve popile i nikad nije bilo probavnih smetnji!
 
Kao sto rece uvazeni clan Mudric ispocetka manje surutke vise vode i postepeno okreces u korist surutke. Uostalom kao i sve sto je novo postepeno da se organizam privikne. I mora da bude sveza da pazite leti da ne ukisne jer bakterije i dalje rade u njoj. Probaj da je malo posolis. Pozdrav.
 
To sam zaboravi da kažem što je napomenuo Sibili surutku koju koze ne popiju za sat vremena u toku letnih vrućina prosuti jer dolazi do hemijskih procesa.
 
Nazad
Vrh