Platna agencija (Uprava za agrarna plaćanja) raspisuje konkurs, vi podnosite svu neophodnu dokumentaciju, nakon toga vi dobijate od Uprave REŠENJE O ODOBRAVANJU INVESTICIJE i tek nakon toga smete da ulazite u investiciju...jer svi troškovi koji nastanu pre tog Rešenja neće biti priznati. Nakon realizacije investicije izlazi inspekcija od strane Platne agencija (on the spot control) da vide da li je investicija urađena u skladu sa projektom i prijavom i tek nakon toga ide isplata. Od momenta isplate u narednih 5 godina vi nemate pravo da otuđite, promenite svrhu i namenu predmeta investicije jer u tih 5 godina imaju pravo inspektori da vas obilaze i ukoliko utvrde odstupanja imaju pravo da traže povrat sredstava (sa sve zateznim kamatama). Eto, ukratko...I ja se nadam da će te stvari biti prostije. Mene recimo interesuje protivgradna mreža za 5-6 hektara i tu se sva dokumentacija svodi na posedovnu listu za parcelu i predračun za mrežu, ostalo je biznis plan i sl. ali ništa ne bi trebalo da bude preterano komplikovani. Mene recimo interesuje da li se pre početka realizacije potpisuje ugovor (ako smo mi radili sa nekim Danskim subvencijama) i onda posle realizacije sigurno dobijate.
Da, biznis planom se mora dokazati ekonomska održivost gazdinstva nakon relaizacije investicije, tj da dokažete da ćete imati dovoljno prihoda da servisirate rate kredita i da obnovite proizvodnji i da živite i to ne računajući na iznos podsticaja.