Inovacije na IMT traktorima

558 i 585 (ili eventualno 583) tanka sa krupnim nutovima. 577 588 deblja sa sitnim nutovima. Znači sa poluosovinom menja se i nosač planetarnih zupčanika.... A one ostale mutacije 575,579 itd za njih nisam siguran šta su tamo strpali....
Aaa evo kolega pešut me u medjuvremenu ispravio. Nisam znao da i to postoji. Hvala!

Poslednja izmena:
pa nije ta deblja poluosovina deblja celom dužinom.nego je deblja valjda samo tu gde ide taj lager i gde su se one stare tanje lomile.ide drugi lager a sve ostalo isto.znam da je 10mm deblja na tom delu
ovo mi je rekao čovek koji je to menjao i kod mene sam zatekao takve deblje sa krupnim nutom kad sam pritezao luft u lageru.uporedjivao sam ih sa starim tankim lomljenim
a gde ima da se nabave takve neznam

Ja sam čuo za te debele poluosovine kraće ali nisam znao šta i kako.
Onda verujem da je sa njima rešen problem na 558 kao mane pucanja poluosovine.
Jer kada pukne muka je doterati ga kući bez jednog zadnjeg točka.
Zadnji put smo ga vukli bez desnog zadnjeg točka kući.
A umesto točka smo ubacili bagrenovinu debelu oko 15-ak cm i dužine 2m pod trubu i zaglavili u kabini.

Malo mi je bedasto ovo sa tim brojem motora u saobračajnoj.

Kod nas u saobračajnoj se gleda broj šasije otisnut na traktoru i to mora štimati, za motor te apsolutno nitko ne pita niti gleda šta je i koji je, bitno je samo da broj šasije štima.

Ako se broj motora ne slaze mozes da nadrljas ako bas hoce da te zafrkavaju... Ali taj covek je pao prilikom sudara tad su ga proverili i eto belaja... Ja nikad ne uzimam nista sto nije Ok sa papirima...

Malo je nespretno Šanana objasnio motor se kod nas smatra kao rezervni dio koje se može promijeniti i on se eventualno kontrolira samo od strane policije da ne bi bio ukraden tj. da nije raspisana potraga za njime.

pa nije ta deblja poluosovina deblja celom dužinom.nego je deblja valjda samo tu gde ide taj lager i gde su se one stare tanje lomile.ide drugi lager a sve ostalo isto.znam da je 10mm deblja na tom delu
ovo mi je rekao čovek koji je to menjao i kod mene sam zatekao takve deblje sa krupnim nutom kad sam pritezao luft u lageru.uporedjivao sam ih sa starim tankim lomljenim
a gde ima da se nabave takve neznam
Za deblju poluosovinu menja se lezaj i kuciste zato sto je lezaj veci i po spoljnom precniku sve ostalo je isto ja mislim da odgovara sve od 560.

Nije sve ostalo isto od 560 sve jer je na 560 deblja poluosovina sa sitnim nutom pa tako i nosač satelita ima sitne nutove i on se mora menjati u paru.isto tako i 558 novijeg tipa(od 78 pa na gore, onaj sa zasečenim nosačem tegova i drugačijim prednjim trapom)nosi te deblje poluosovine sa sitnim nutom i kod njega nema brige
e sad ja mislim da je spoljna mera lagera ista da se samo unutrašnja razlikuje za 10mm tako da ona čizma ili truba, kako je ko zove, ostaje ista.baš ću premeriti i slikati ako opet nekome budem dotezao luftove

Kod mene je ranijih godina na 558 pukla poluosovina pa smo se dosta raspitivali oko zamene i odlucili da to sve kupimo. Nasli smo vrlo jeftino i od tada problema sa tim nemamo. Komplet smo uzeli i promenili sve desno od trube. Sada imam i stoji mi ispravan komplet planetarac sa lezajevima i onim distancerom sto ide od trube do glavcine. Cak imam i tu poluosovinu negde zaturenu. Bio sam tada klinac i ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim od kog traktora je bilo. Znam samo da je to tada bila jedina sigurna solucija u odnosu na menjanje same poluosovine.

Dali je neko radio na blokiracu neku inovaciju?Danas sam menjao vuljusku blokiraca i ne mogu da se nacudim da je onako slepacki odradjeno potiskivnje na blokadi.Najvise mi smeta samo aktiviranje na onoj polugi,sami sistem je po mom kretenski odradjen.Na viljuski blokoraca mali usek na strani gde se potiskuje i normalno kvalitet materijala same viljuske.je dozvolio de se ista ispravi za citavih 15mm.Sve ovo zimus odradjujem da se aktiviranje blokade vrsi hidriulino,stim sto i samu veljusku odradjujem sasvum novu

Nije zbog hho.Inace prilicno sam napredovao sa HHO gasom .Videcu uskoro da postavim slike....
Zaposlio sam se pa sam privremeno stornirao sa radovima ali nisam odustao.
Traktor mi prilicno lose radi pa sam resio da skinem glavu...4 ventila propusta kompresiju...Inace svi usisni ventili na sebi su imali ulja i to sam hteo da resim gumicama

Poslednja izmena:
Nije zbog hho.Inace prilicno sam napredovao sa HHO gasom .Videcu uskoro da postavim slike....
Zaposlio sam se pa sam privremeno stornirao sa radovima ali nisam odustao.
Traktor mi prilicno lose radi pa sam resio da skinem glavu...4 ventila propusta kompresiju...Inace svi usisni ventili na sebi su imali ulja i to sam hteo da resim gumicama

Zamenis vodjice ventila i stavis nove ventile i resen problem za narednih 20 god.

Ok stavi cu nove vodjice i obradicu ventile ali mi se i dalje ne svidja.Gumice bih ja o davno stavio ali nzn dali ce imati podmazivanje.Da ne ostanu suve

Pošto sam sebi ugradio i isprobao u težem radu mogu i ovde da postavim. Ako nekome treba termostat u ovim zimskim danima na IMT-u a mrzi ga da rasklapa sve što treba, ja sam sebi ugradio Vernetov termostat od Renoa 4. Razlika je jer ovaj termostat ide u crevo, ne treba mu nikakvo kućište, jednostavno sam ga nagurao u gornje crevo koje ulazi u hladnjak. Intervencija od 10 minuta samo se crevo skine i vrati. Ništa drugo. A osim toga termostat je original francuski i siguran sam da je kvalitetniji od bilo kog našeg ili indijskog

Ovako izgleda termostat

termostat-vernet-449575.jpg

Kao što sam rekao isprobano za vikend u oranju drži temperaturu na ulazu u zeleno polje do 80C. U kabini prijatno toplije nego bez njega

PESUT dobra ti ideja za termostat,prvi put ovo vidim a prosto za namestiti. kad nemam renoa:haha:.

Ma šta će ti rešo!? Termostat nov košta celih 450 dinara. Inače imam ga na fiatu već 3 zima radi odlično. Crko mi fabrički termostat koji košta preko 5000 a ovaj mu je odlična zamena:ideja:

Nazad
Vrh