IMT

To su ti sada kad su prepravljene zračne kočnice, imaš vanjske zračne klipove za svaki doboš po jedan (unutar doboša je sve mehanika). Princip ti je isti kao i na zračnim kočnicama prikolice ako se kužiš u njih kako rade.
 
Bubu ako 577 ide prvom 9 km/h onda moj 565 ide 12 km/h. Jer kad orem zajedno sa komsijom vidno sam brzi od njega. On na sedmici ima standardne gume 18,4-30 a ja 14,9-28. Jedino sto njegov traktor ne oseti da vuce plug, a moj traktor je navikao na patnju tako da mu to nije nikakav problem. :cao:
 
Bosonoga je napisao(la):
Vjerovatno je ovako kako ti kažeš. Ljudi danas rade svašta pa prodaju starije modele kao novije. U mome kraju IMT 560 sa polugom IMT 756 ore 2. brzom i doslovno leti, jer su zemlje kraj rijeke i dosta su lagane. Meni je se nudi jedan IMT 577 DV 1985 g sa 3 brzine u zamjenu za mog Zetora 4718 i tanjirače 24. Čovjek je tvrdio da mu se prednja vuča uključuje ručno i da radi i u rikverc, kočnice su mu prepravljene sa kamiona i kočenje mu je na zrak sada. Pošto mi ne treba toliki traktor nisam ni razmišljo toliko o pazaru, ali mislim da je ponuda bila dosta dobra. Evo i slika tog IMT 577, meni izgleda dosta čudno.


afed1v.jpg
A za šta služi ona budžotina na polugama i u rupi toplinka?
 
Tacno ispod izvoda prikljucnog vratila nazire se malo kuka za kacenje.Pre kacenja se odbravi i pridje u rikverc i dizanjem donjih traktorskih poluga podize se i kuka i kaci prikolicu i zabravi se.
 
@NIDŽA

577 sa gumama 18.4R30 ide oko 8.5 km/h. Prosle zime kada smo orali sam na DV-u imao pozadi uske tockove 13.6R38 i drugar koji vozi Rusa 82.1 i ja smo isli isto brzo. Njegov sat je pokazivao 9.2 km/h pa ti sada vidi. . .
Inace, 577 po katalogu sa gumama 18.4/15R30 ide 1. brzom 7.74 km/h pri 2000 o/min motora a 565 sa gumama 16.9/14R28 ide 10.3 km/h pri 2250 o/min!
 
@Bubu

I ja imam katalog sa tim podacima, a u praksi je ovako. Mozda je komsinom traktoru nesto budzano u menjacu. Prvom je jako spor u oranju a drugom jako brz.
Kako je bolje orati, sa uskim ili sirokim tockovima?
 
Znam zasto su bolji za spremanje, transport... ali mi nije jasno zasto su bolji za oranje od onih uzanih? Ako bi hteo neko da mi pojasni. Hvala. :sta:
 
North ARMY je napisao(la):
Sa sirokim tockovima je puno bolje orati,za vecinu poslova su siroki bolji.

Nije istina da je bolja siroka guma. istina, neces ici u oranje sa uskom gumom za kultivaciju i prskanje, jer ces ju rastepsti, ali na primjer: IMT je isporucivao 565 i 577 sa uzim tockovima od standardnih, i takav traktor se u mom kraju pokazao kao bolji orac, pogotovo uz brdo, jer na uskoj gumi imas veci pritisak na tlo, lakse se uza guma ocisti od blata, ako su uvjeti losi, dok se siroga guma "zalize", tj napuni se prostor izmedju ripni zemljom i nema oranja.

Uvijek treba traziti kompromis da dimenzija gume bude ni pre siroka ni pre uska, a po meni su 18" gume na 14" plug jako losa kombinacija...
 
Bobo ne slazemo se bas najbolje.
Siroka guma ima bolji grip i manje proklizava,a ako uska u oranju mora da slajfuje do zdravog od tog posla nema nista.
Istina da uske pre prokopaju do zdravog,ali zato i pre proklizu dal' kad krecu sa teretom ili u radu po njivi.
 
Kazem, ne sad na 577 gumu 10" pa ici u oranje... Nego uzu od standardne i kazem da su se takvi traktori ovdje pokazali kao bolji oraci od ovih 577 sa sirokim gumama...

Po suhom je sasvim svejedno kakve gume imas, ali u losijim uvjetima to igra jako jako veliku ulogu.
 
Ma kakvi,imao je ujak na 560 uzane fabricke i po suvom je vukao 2*14 lagano,ali kad je ROSA nije mogao bez blokade,trampio je sa nekim covekom i dobio 16-ice od onda nije koristio blokadu,pitam se zasto??
 
@Bobo

I ja tako mislim. I bocni reduktori pre odu kad se ore sa sirokim tockovima. Provereno. :cao:

@NA

16-ice su jos i dobre ali 18-ice su mislim presiroke za oranje.
 
Pre bih orao sa sirokim gumama nego sa uzanima,on sa 16-icama moze u red da udje,ali sa uzanima nije mogao da ore...
Ode i blokada ako ores pod njom a moras ako imas uzane gume.
 
Nazad
Vrh