577 pri oranju sa plugom 757.20 i 5. sporohodnom u losijim uslovima oranja trosi max 2l vise po kj u odnosu na oranje 1. brzom.
Nije preporucljivo raditi teske operacije u sporohodnim ali ako se mora onda ne vredi izbegavati. Dzabe sto ti Bobo mislis da je traktor rasterecen, taj planetarni reduktor se vrlo lako raspadne iako je sve ostalo ispravno i ima dovoljno adekvatnog ulja. Mozda ti zvuci to sada smesno ali napravi 500-700 radnih sati samo u teskim uslovima i u sporohodnim brzinama na Breni pa se znati o cemu ti pricam.
Cuj, s obzirom da imam kolegu koji vec SIGURNO 10 godina tuce 3x16" u 5. sporoj i u tezim uvjetima 4. spora BEZ I JEDNOG KVARA osim druk lezaja imam razloga da vise vjerujem IMT inzenjerima nego blesanima koji oru 12 km/h u prvoj direktnoj... Svaka cast svakome, ali ja sam vec uradio 300-tinjak sati samo u oranju i tanjuranju te sto sam dvije ture odvezao na silos. Kod mene se taj traktor ne odmara i oranje se vrsi 90% vremena u 4. sporoj. To nije moje misljenje to je, dragi kolega, CINJENICA. Ako direktnim pogonom zupcanik od prvog stupnja prijenosa ima "debljinu" 3cm a preko reduktora koji ima npr odnos 3:1 zupcanik od 5 stupnja moze komotno imati tu istu "debljinu" 1cm i prenesti isti teret kao i ovaj puno jaci zupcanik. S "malom" razlikom da ce traktor u reduciranim stupnjevima prijenosa lakse odrzavati moment i u situacijama "na knap" ce primiti gas prije nego kad se radi o direktnom prijenosu.
Ne znam kakav je raspored na 577 ali valjda imas 1. direktnu i 5. sporu da su "tu negdje" pokusaj mu zakopcati neki teret dobar (757.30) i ori u prvoj na 1600 obrtaja motora i u sred brazde mu zakucaj gas do poda i prati koliko mu vremena treba da podigne odredjeni broj obrtaja. Ponovi to isto u 5. sporoj pa ces se iznenaditi i dokazati sam sebi ono sto pokusavam objasniti. Ovo se naj bolje vidi gdje su stupnjevi prijenosa dosta "blizu" sto je slucaj kod 549. Ne vrijedi provjeravati npr na 539 1. direktnu i 3. sporu posto su osjetno razlicite i pre velika je razlika u prijenosnom omjeru i jasna stvar da se zrtvovala brzina za veci obrtni moment na tockovima.
Druga je prica sto se ulje ne mjenja redovno i sto sam ga kuci doterao bez i kapi ulja u prednjem diferencijalu i s 18 litara u centralnom kucistu...
Odrzavanje je pola posla a pametno i smireno rukovanje je druga polovica bar kad se o Breni radi. 5136 je promasen traktor jer sta jest-jest pre jak je taj motor za taj mjenjac i diferencijal. Na dodir pedale gasa "skoci" kao vrag a to nikako nije zdravo za taj slabi mjenjac. 5106 je traktor koji nije za zivcane sofere. Lijen na gasu, spor u ubrzanju, uz brdo se salta i 3 stupnja nize pod teretom i to mu je ogroman plus sto se dugovjecnosti mjenjaca tice u usporedbi gdje je na istim tim brdima 5136 s 2 vagona tereta uzlazila u 3 direktnoj, sto 5106 nije mogla svladati u 5. sporoj sa slicnim teretom.
Polako i smireno i ima da traje i traje i traje. S obzirom da su mi SVI govorili da uzmem 577DV i da radim kao covjek tek sad vidim koliko u biti nisu imali pojma. Imam srece pa nisam nikoga slusao pa sam uzeo ovaj "krs" i stajem s bilo kojom sedmicom na crtu u bilo kojem poslu. Ja sam s traktorom pre zadovoljan s obzirom na to koje poslove radi i da sam uduplao povrsine od kako ga imam koliko mi je olaksao zivot.
Ne razumijem samo zasto svi na silu rade teske poslove u 1. direktnoj, pa se ulazni par mijenja, pa se sarafa po diferencijalu, milijun preinaka se radi a na ravnijem ste i boljem terenu nego ja 50 puta. kod vas traktor ne traje a ovdje radi i ne staje. Ne znam u cemu je problem nego do sofera koji je do negdje prije terao 560 ili 577 i sjeo u brenu.