Cujte, sta voze hrvatski poljoprivrednici, da ne kazem seljaci? Jbg, ja radim zemlju na dosta nerazvijenom kraju, brdovit teren, siromasna imanja, male povrsine zemlje. Kod nas u selu je duuuuuuuugo godina naj jaci traktor bio IMT 549, 90% traktora je 539. sve to radi po 5-6 jutara zemlje i s njim se sve stigne odraditi fino i polako kako su ljdi navikli. Ujak uzeo neke zemlje u zakup i kupi polovan 558 AJOJ muko moja koja je to melodija za usi... i dan danas kad ore ili jos bolje tanjura, cijelo ga selo slusa, nesto savrseno
Sto se tice novih IMT traktora, ima ih, moze se vidjeti ali od ulaska u EU sta je kupljeno, kupljeno je. Novi traktori moraju imati euro 2 (ili cak euro 3) motor a to IMT ima samo na 550.10 i 550.11 modelima s perkins motorom...
Sta ja znam, IMT se lako moze popraviti s prirucnim kompletom alata, sluzio nas 539 za sve od kosnje livada, dovoza sijena, prevoza zrna do obrade zemljista i na koncu vozikanja okolo jako dobro 30 godina i dalje nas sluzi. Sto onda da ne volim IMT? Djelova ima i mislim da ce ih biti dokle god sam ja ziv pa ne berem brigu sta ce mu biti, i da li cu se morati bojati nekog kvara na mojim traktorima.
Sto se tice vecih poljoprivrednika, oni ispadaju pametniji ljudi. dok su radili i oni s polovnim zapadnim traktorim i kombajnima bili su ljudi, moglo se s njima i normalno pricati. sad svi pouzimali JD, case, steyr, MF, NH traktore, naravno da vise ni stari plug ne valja pa kupuj i nove plugove, tanjurace, rotodrljace i sijacice... Kako je to sve nova masinerije posijala, tako nova masinerija mora i vrsiti, pa se zaduzis i za nov kombajn i kao da to nije dosta idu i po nove prikolice... Sad taj covjek ne zna kud ce od rate kredita, nema mirnog sna, i novi se strojevi kvare pa ih to jos i vise zdere, poceli su doslovce otimati zemlju sto drzavnu sto u privatnom vlasnistvu i vise tu nema govora...
Dok su s IMT-ima radili bili su to ljudi, sad ljudstva vise skoro pa ni nema, sve se to nesto otudjili...
Drzim se zato ovog iz potpisa i polako i pruzam se onoliko koliko se mogu pokriti i patim se s IMT-ima