Decki moji, kakva je mene "nesreca" snasla... Moj 549 se odao picu...
Jos davnih dana sam primjetio da curka ulje na sastavu glave i bloka ali tako smo ga terali posto je traktor bio uposlen i nismo mogli priustiti stajanje... Cim sam uhvatio vremena, skinuo glavu, odnesao poravnati za svaki slucaj posto se pregrijao dvaput, uzeo novi dihtung glave, nov termostat, nove uloske brizgaljki, sve slozio, podotezao i krenuo dalje u rad...
Sad krecu problemi...
Ne mogu natociti koliko on moze popiti pa da ga bog boguje... Evo ovih dana duzim doticni 549 i 2x12" plug. u oranju lane sam mjerio potrosnju oko 9.5l na jutro s cim sam bio super super zadovoljan, nisam mogao doci sebi. Danas sam ga kod kuce natocio punog do cepa i ponesao na njivu jos 20 litara. od 10 ujutro do 7 navecer bez stajanja potrosio sve do zadnje kapi, dakle nekih 50litara... U tom vremenu sam poorao nekih 3.5 kj na malim parcelama koje nisu udaljenija 50m jedna od druge... To sad ispada oko 14l/kj sto je jako jako puno s obzirom na proslogodisnjih 9.5.
Prije sam ga ujutro natocio (nikad ne krecem rano s poslom) i dok mi ne dojadi ne idem kuci tj. debelo me mrak hvata u ovo doba godine. Nikakva dodatna tocenja nista.
Sta mislite, zasto mi sad traktor osjetno vise trosi u oranju u odnosu na proslu godinu?? Otpor zemljista je vise-manje tu negdje posto je lane mjereno u neuradjenoj zemlji na 25-27cm dubine a i sad radim neke zakupe gdje plug nije bio 2-3 godine u zemlji pa je to tu negdje. Jedine razlike u odnosu na proslu godinu su nove zadnje gume na traktoru, te remont koji je opisan na pocetku ovog komentara.
I jos da napomenem, ovo danas, jucer i prekjucer je radjeno iskljucivo na eurodizel, posto sam ispucao ovogodisnju kvotu za ovaj nas "plavi dizel". I plavog je u spremanju za zito trosio osjetno vise nego lane...