IMT

Onda to elektronsko nepije vode .Samo da ga imaš.Kad bi radio na malim obrtajima ti bi brzo imao dvesto sati za menjati ulje a ulje ko novo .Bolje je ono od opterećenja.Doduše kombajn radi na konstantnim obr. pa možeš pratiti.

Zaboravio sam nesto ali koliko je to i bitno,kad sam kupovao sat nije bilo za 540 vec za 542.Jedino sto je na 542 satu ispisano za petobrzinac menjac a kod mene trobrzinac.Koliko se razumem u matematiku to nema veze jer sat je zakacen na bregastu motora a ne na menjac.

Indijac,RTD.

I ja ga imam indijski na 577 i loše mjeri malo netočno ali nema veze kasnije sam našao bolji ali neću da mjenjamdok radi.
Dok na 533 imam orginal teleoptik aj mjeri bolje ali je i koštao dosta više.

Ovaj Indijac je bio tri puta jeftiniji od Teleoptika,a ovih kopija Teleoptika na sve strane.

Nisam ni gledao u knjige od IMT-a,na koliko se menja ulje.Ja menjao oduvek na 100 sati sto vidim da vecina menja oko stotke,u vreme dok je radio sat orginal fabricki,a sad po ovom cu izgleda mnogo ranije:osmeh:

Ja u svim traktorima menjam ulje na 100 sati bez obzira.. A uvek se sipa Galax u sve moje masine.. Za mene super ulje...

Ja na 150 sati i to rimulu shelovu ina ili lošija ulja do 100 sati da je neznam kako dobar motor.

Na imt je 1 moto cas 1 sat realnog vremena pri 1500 obrta, ako traktor ide na vise obrtaja onda je to manje realnog vremena i obrnuto,bas kao sto kaze Montoya.
Inace je prije u upustvu stajalo da se ulje mijenja na 200 rc, a u teskim uslovima rada, tipa veliko opterecenje ili prasina, na 150 rc. Ja licno mijenjam na 100_120 rc.

Uh,znaci kod mene sat super laze(na gazdu:haha:)Ja za sat vremena na 1800 obrtaja nemogu da naparvim jedan moto-cas.To je kad freziram voce,prva spora i samo konstantno lozenje.

Kad sam uradio generalnu odmah sam ubacio nov sat,i odmah sam zapazio da se nesto sporo prave moto-casovi,nikad da napravi oko 30 sati da menjam ulje pa sam ga zamenuo ranije,ali ajd nisam mnogo pridodavao znacaju sta pise na satu,ali dzabe vidim ja da ulje nesto mnogo preradjeno na 70-80 sati.

Odprilike sam napravio tri puta vise sati nego sto sad pise.

1 radni sat je 90000 obrtaja motora e sad ako se vozi npr na 1500o/min x 60min=90000 obrtaja sto iznosi 1 radni sat za sat utrosenog vremena. Ako se kojim slucajem vozi na 2250o/min x 60min=135000 obrtaja/90000 obrtaja=1,5 radni sat za sat vremena. Kod mene na Claasu a i na Zmaj kombajnu 1 radni sat uvek napravi za 1 sat jer sat nije povezan sa obrtajima motora. Kada pogledam kod traktora i saberem odokativno, svede mi se na isto broj radnih sati kao da imam sat koji meri radne sate u zavisnosti od obrtaja motora posto radim skoro sve operacije sa tim traktorom i na kompletnom rezimu rada motora.

UU, dobri ste vi sto mjenjate na 100 sati ulje... Ispada da nemate preradjenog ulja kod kuce ;) Moj komso na 539 mjenja na 70 radnih sati i ja kad sam to saznao uzeo to njegovo "preradjeno" ulje i kod njega na licu mjesta na moj 539 navrnem njegov stari filter i uspem njegovo staro ulje... kad se on na mene poceo derat, da ja nisam normalan, da ce traktor zaribati ovo ono... Reko sam mu da u buduce svaki puta kad bude mjenjao ulje na 70 sati da me zovne, rado cu doci da ga doteram do 200 ;)

Od tad i on mjenja na 150 radnih sati ;)

Ina SUPER 5 u mojim traktorima odradjuje naj manje 200 radnih sati, ali se prije 250 mjenja. samo jednom je doslo do 250 u berbi kukuruza jer tamo sate nabijam jako jako brzo pa me iznenadilo ;)

Ja sam promjenio ulje radi lošeijeg pritiska kad je vani 30 a ti tanjiraš na ini pritisak opada bude kao voda.
Sad stavljam rimulu i nema više zamjerke .
Jer u protivnom skoro mi ošao motor pritisak bio na 1,5 i od tad ina više nije u mom nijednom stroju.

S "trojkom" se dogadjaju takve stvari, ali "petica" nemam ni jednu jedinu rijec zamjerke na nju... Sipam ju u 5 strojeva i nikakvih problema. U kombajn sipam novo ulje svake 3. godine i izlazi iz motora dosta gusto i dobro... Manje je crno nego ono koje izadje iz 549 s 200 radnih sati...

Pritisci uvijek dobri, nikad problema ni s tim ni s potrosnjom ulja...

Nazad
Vrh