IMT

Jel mozete sa slike da vidite koji je tip alnasera na 542,nema nikakvu oznaku na sebi,a automat mi otisao. Zvao sam da pitam posto je,ali prodavac kaze da on ima 2 tipa,a ima i indijski koji nema,pa bi bilo dobro da se vidi koji je alnaser,a meni se ne skida ceo alnaser radi jednog automata,ako mozete,da idem da slikam,pa da postavim.

Jel mozete sa slike da vidite koji je tip alnasera na 542,nema nikakvu oznaku na sebi,a automat mi otisao. Zvao sam da pitam posto je,ali prodavac kaze da on ima 2 tipa,a ima i indijski koji nema,pa bi bilo dobro da se vidi koji je alnaser,a meni se ne skida ceo alnaser radi jednog automata,ako mozete,da idem da slikam,pa da postavim.

Automat kosta ako se dobro secam kad sam kupovao na prolece oko 2500din. Idi kod elektricara,oni to znaju napamet,dok neki prodavci su prica za sebe

Resio sam problem,skinuo celi alnaser,odneo kod elektricara,utvrdili cije je proizvodnje alnaser,automat kupljen,kosta 1800 dinara. Usput sam pitao posto je kompletan alnaser ima neki lukasov za 14000 dinara. Cisto da se zna. A sto se tice 533 i 539 da rade sa prskalicama od 600 litara,mogu,ali po suvom,a ako je imalo vlazna njiva,proklizava bez veze. Drugacije je sa 12-kama gumama, Ja nosim 600 litara sa 542,da je veca ne bi valjalo.

A,ne,zamenu ne placam,elektro poslove radim sam,poceo sam i mehaniku pomalo,sredjivao kocnice,sutra na mom radim namestam,menjao sam lezajeve na prednjim tockovima,i tako,uglavnom sitne stvari. Ne moze se sve placati.

Ma ni ja nista ne placam,nisam kupovao za sebe vec za komsiju,skinuo anlaser,zamenili i gotovo,lepo njemu lepo meni.

Pa mozda covek ima u planu da kupi jos jedan traktor, mozda ceka da skupi pare za nov ili tako nesto... Ali da je mnogo, mnogo je... Mozda kada bi imao 2 x 577. Ja npr. radim 40ha sa Rakovicom 65 i 539, i ovo je prva godina sa toliko zemlje. Planiram da kupim veci i vucenu tanjiracu...

Puno je i za čoveka .Da to uzore sa njim treba mu 20 radni dana.Hajde nadji u nov i dec 20 lepih dana ,da nije nedelja ,slave ,praznici svinjokolje, kiša sneg itd.A tek u aprilu .Ima da seje do 1 juna a vidiš ove god ,ko je posejao do 20 04 nešto je i brao_Ova jesen je izuzetak...

Mislim da su to iste izjave, samo je jedna sa malo ironije.
Jedini si ukapirao moju poruku.Dobro malo sam se salio na racun 533.
To je traktor koji je 196 i neke bio pojam,sad je za danasnje potrebe i prikljucke mali.
Traktor je OK,ali motor je za mene konstrukcioni promasaj.On je kao 35 konja,ja to nisam primetio u praksi.539 je kao jaci za 4 konja,ja bih rekao da je jaci 20 konja.

Samo sam napigao sa kojim prikljuccima RADIM,a vi se prepucavajte u dosadne jesenje dane.
Kupujte 3-4 traktora da bi radili 30-40ha.Za mene su traktori radne masine i treba ih maksimalno koristiti,naravno uz adekvatno odrzavanje.

A sta ako neko ima njive u dva atara koje su udaljene po 15ak kilometara jedne od drugih i mora da balira seno? Da li mu se isplati da to radi dva dana sa jednim traktorom i da ostvai bale da prenoce u njivi ili je bolje da sa dva traktora zavrsi iz prvog odlaska na njivu ili nive ?

Za mene traktora nikad dosta,bolje to zavrsiti u par dana nego da se cimate nedeljama,tada dolazi ono drugo traktor moze a vozac nemoze da izdrzi.. Ja planiram na leto da kupim i peti traktor za 35-40 hektara... I nemoze da skodi,pokvari mi se neki slucajno ima ko da ga smeni,a ne kao neki odmah da placam usluge,neka hvala to necu.. ali necu u:off_topic:....

Hidraulika mu nosi 660l samo tako, ako je ispravna i ako je ulje uredno... Dizao sam i vise dok su kolege sjedjele na haubi i vjesali se jedni za druge da se traktor ne propinje. Previse potcjenjujete "malog" 539 koji je i veci nego mislite ;)

Ja bez ikakvih utega nosim 440l prskalicu bez ikakvih problema i to po brdima kakvu vecina clanova ovog foruma ne moze ni zamisliti da se uopce obradjuje.. Sta je JE, priznajem da mu je 660l ipak "za broj" previse, ali postoji mogucnost za rad i ne mora se puniti prskalica do kraja kako je netko vec napomenuo.

Utege sam ja trazio za kombajn i nasao na otpadu 4 komada. dva sam uzeo, dva ostavio. platio na kilu i problem rijesen. Potrazi utege i na ZMAJ beracima 212, oni su ih imali na tockovima serijski, valjda da se lakse zaglave u blatu...

ne da se zaglave lakse nego da imaju stabilnost jer su visoki.. :osmeh:

Poslednja izmena od urednika:
Ja misli da do 30 40 ha netreba vise od dva traktora, ja imam neki manji parcela gdje samo imt 539 moze raditi, tako da je najbolje jedan traktor do 50 ks da je okretan da nije puno velik i jedan veci 80 ks i to je sasvim dovoljno.

Uvek treba da se ima pomocni traktor,bez obzira koliko ks. Za mene je oduvek zakon tandem Ferguson i R65, al uz to bih dodao i 577. Naravno ako vise od 10-15hektara onda i treci traktor.

Nazad
Vrh