IMT

Da ubrzaš ali i ne moraš jer 5-a ostaje kao što je i bila.

Pratim diskusiju od pocetka i sve je jasno ko dan. Iako sam ja jedan obicni seljak a ne inzinjer radio sam taj mjenjac i znam ga na pamet. Kod mene je 90% novih dijelova u mjenjacu i sve je standard a ako nekad opet budem otvaro onda ide usporavanje.

Posto vidim da 51xx ima mnogo nedostataka koje mogu uspesno da se rese,sta mislite o Rakovici 120 ili 135 turbo.Konstruktivna resenja i praksa u odnosu na 51xx.

Ali na usporenom mjenjacu se taman toliko brzine uspore, da se pojavi taman toliki razmak izmedju 4. i 5. koji prije usporavanja doslovce nije postojao, tako da se na usporenom mjenjacu treba saltati i 4. prije 5. Ako se ubrza 4. brzina, bilo bi jebeno saltati 3. pa 5. jer bi onda bila prevelika rupa i pod teretom ne znam kako bi ovo islo... po ravnici bi mozda i pilo vodu, al na brdu jok... dakle s usporenim mjenjacem bi se saltalo 1. 2. 3. 4. 5. i bio bi fin raspored izmedju svake, a ako se ubrza 4. islo bi 1. 2. 3. 5. 4. sto mislim da i nije izvodivo. Sve ovisi kolika bi rupa nastala izmedju 3. i 5. brzine tako da mislim da je ipak pametnije 4. ustaviti a zakopcati jos koju prikolicu i polako taljigati 5.

Kićo znaš napamet ali malo još moraš utvrditi gradivo da ti se ne desi greška kao pre par postova. A i Bubu bi mogao malo zagrejati stolicu. Vi koji znate taj menjač napamet i u rinfuzi ste lošiji od mene a ja sam samo na jednom takvom menjao 6005 ležaj na ulaznom vratilu. Popravni u avgustu! :osmeh: Mirko Rakovica 120 mi apsolutno ne poznata! Za nju sam totalni duduk! Bobo slažem se! Prikolica više ,ili veće,i polako do cilja. Možda bi ubrzavanjem menjača stvorili drugi problem,a to je zaustavljanje.

Posto vidim da 51xx ima mnogo nedostataka koje mogu uspesno da se rese,sta mislite o Rakovici 120 ili 135 turbo.Konstruktivna resenja i praksa u odnosu na 51xx.
E da je IMT bar uzeo menjace i diferencijale od rakovice 120 i 135T onda bi 5106 i 5136 bili savrseni traktori bez ijedne mene.Ono sto znam i sto sam video da Rakovica 135T vuce cetiri brazde plug u zimsko bez trunke dima i muke dok IMT5136 moze samo da sanja o tome a isti motori u oba traktora.

Bubu samo treba da obrati vecu paznju na fotku koja se okaci a ne samo da je ovlas pogleda :D

Rakovica 135 ima komplet ZF transmisiju i bolja je od 5136. Ali, uvek postoji ali-taj S46 i TS 46 motor moze da ide lose koliko i dobro kad majstor ne zna da usteluje pa nije bas merodavno porediti ta dva polovna traktora, trebalo bi barem po 3-5 komada porediti da bi dosli do relativno realnog zakljucka.

Usporena Brena dobija razliku izmedju 4. i 5. kao sto je 577 ima tako da mislim da to ne predstavlja problem u vuci tereta uz brdo?

Moj drug ima 549 dw kupio nov 2008 ima 2100 radnih sati 2090 sati je napravio u sumi a 10 u njivi i pokazao mu se dobro ne gasi ga gde ja i on uzemo sumu ortacki oko 2 h dok kazes piksla gotovo :)

sad sam baš gledao tabelu brzine kretanja i brena na 2250 obtraja ide
1.brzohodna 11,6km/h
2. 15,86
3. 19.2
4. 24.4
5. 27,5
na 1600 obrtaja 5-tom ide 19,5...znači ako bi se 3-ćom izvukao do patosa lako bi prihvatio 5-tu
druga stvar 4 tu bi stavio da ide nekih 5km/h brže od 5,tako da bi dobio idealnu i 4 sporu koja bi bila brža od 5 spore a sporija od 1 brze...ako bi se desilo da bude baš teško oranje i da mu je teško prvom brzom,
dosta bolje rešenje nego orati 5 sporom koja je sinhronizovana...

Bubu, tako je usporena Brena dobiva razmak izmedu 4. i 5. taman kakav i treba biti... standardno ga NEMA... saltas bez kvacila izmedju 4. i 5. kako hoces, iako je 4 nesinhronizirana...

Moje pitanje se odnosilo sto da se u teoretskom slucaju uspori mjenjac i onda ubrza 4. brzina da bi traktor bio brzi u transportu... Dakle, saltala bi se 3. pa 5. i mislim da bi se tu desio prevelik razmak, posto bi se treca dodatno usporila a 5. ostaje ista ka osto je i bila, a 4. nemamo jer je ona ubrzana...

ako se samo uspori mjenjac, to je to, nema problema i mogu se brzine redovno mjenjati, s tim da ce 4. biti tocno na pola puta izmedju 3. i 5.

@ miodrag evo slika od juce a imas u prethodnih 10ak strana slike prethodnih radova

zatvaranje kabine otpozadi.ovo u originalu nema ali sam ga ja sklepao

noćas odradjene kočnice i trube na još jednom 558.nove ferode,semerinzi,opruge...zakiva kako dobro koči.mehaničke naravno.neznam da li je vlasnik bio srecniji kada je kocio po putu ili kada sam otisao od njega u pola 4 jutros:spavam:

Bubu, tako je usporena Brena dobiva razmak izmedu 4. i 5. taman kakav i treba biti... standardno ga NEMA... saltas bez kvacila izmedju 4. i 5. kako hoces, iako je 4 nesinhronizirana...

Moje pitanje se odnosilo sto da se u teoretskom slucaju uspori mjenjac i onda ubrza 4. brzina da bi traktor bio brzi u transportu... Dakle, saltala bi se 3. pa 5. i mislim da bi se tu desio prevelik razmak, posto bi se treca dodatno usporila a 5. ostaje ista ka osto je i bila, a 4. nemamo jer je ona ubrzana...

ako se samo uspori mjenjac, to je to, nema problema i mogu se brzine redovno mjenjati, s tim da ce 4. biti tocno na pola puta izmedju 3. i 5.
na usporenom ne bi valjalu ubrzati 4 a na standardnom bio bi pogodak,bar u mom slučaju
sad pitanje je ko bi mogao kvalitetno da odradi te zubčanike i naravno koliko bi to koštalo
jednom prilikom pokojno član Petru mi je pričao da je imao 5106 sa valmet motorom 120ks,hid. kvačilom i što je najzanimljivije drugačijim rasporedom brzina...
tad se nisam setio da ga pitam u čemu je razlika......

Moje pitanje se odnosilo sto da se u teoretskom slucaju uspori mjenjac i onda ubrza 4. brzina da bi traktor bio brzi u transportu... Dakle, saltala bi se 3. pa 5. i mislim da bi se tu desio prevelik razmak, posto bi se treca dodatno usporila a 5. ostaje ista ka osto je i bila, a 4. nemamo jer je ona ubrzana...ako se samo uspori mjenjac, to je to, nema problema i mogu se brzine redovno mjenjati, s tim da ce 4. biti tocno na pola puta izmedju 3. i 5.
Koliko znam 4-ta na usporenom menjaču se nije koristila ako traktor vuče 2 zmajevke od 8 tona. Ali pošto nisam siguran raspitaću se i javljam detalje.

Ti traktori s Valmet motorima su koliko ja znam imali full sinhronizirani mjenjac i raspored brzina kao na npr. zetorima... dakle lijevo su rikverc i 1., u sredini 3. i 4. a desno 4. i 5.

Po pitanju ovih prerada mjenjaca, ocito je da ne mogu ni zamisliti voznju po ravnom terenu kao sto je kod vas. 5106 ovdje vuce jednu zmajevku 8 tona i s njom ima posla da ju izvuce iz njive ako je imalo vlazno. Po blatu stoji na uvratinama i kombajn tamo kipa. Zato govorim da ne bi trebalo dirati 4. da bi bilo tesko u mom kraju voziti tako...

Ti traktori s Valmet motorima su koliko ja znam imali full sinhronizirani mjenjac i raspored brzina kao na npr. zetorima... dakle lijevo su rikverc i 1., u sredini 3. i 4. a desno 4. i 5.

Po pitanju ovih prerada mjenjaca, ocito je da ne mogu ni zamisliti voznju po ravnom terenu kao sto je kod vas. 5106 ovdje vuce jednu zmajevku 8 tona i s njom ima posla da ju izvuce iz njive ako je imalo vlazno. Po blatu stoji na uvratinama i kombajn tamo kipa. Zato govorim da ne bi trebalo dirati 4. da bi bilo tesko u mom kraju voziti tako...
Dobar neki menjač nema drugu brzinu al zato ima dve četvrte:osmeh:Sa takvim rasporedom brzina su sada 577 i naravno potpuno su sinhronizovani.

JAOOO hvala na ispravci...

Izvinjavam se...

za 577 je nadoplata za potpuno sinhronizirani mjenjac... Meni je nudjen 549 full sinhro kad sam mog kupovao ali je nadoplata bila smjesno bezobrazna... samo 800€ pa smo ipak uzeli standardni mjenjac.

Nazad
Vrh