IMT

Ako ces da pravis merac nivoa goriva, najbolje je od drske za sirkovu metlu da napravis-prosto i brzo :D Pricam iz iskustva. Napuni pun rezervoar pa teraj i ne okreci se puno, nije to nista, 260 litara goriva. :)

HEHEHE, nije nista JOK ;) sad me lijepo nasmija...

Ali da znas da bi te i mogao poslusat... drska od metle se cini pravo dobar izbor, ali svakako cu izbazdariti rezervoar...

pa neznam bas koliko je pametno raditi kočnice na te vazdušne cilindre.bilo šta da se desi ili otkaze i gubis kočnice načisto.a ima tu dosta stvari koje mogu da otkazu.na leru kompresor slabije pumpa,creva,ventili,klipovi....a verujem da nije teško na njemu da se urade hidraulične kočnice ali zasto to raditi ako već dosta ljudi prepravlja 560 na mehaničke.jednostavno kod mehaničkih ima manje stvari koje mogu da otkazu.ili radi ili ne nemoze nista odjednom da ti crkne bas tek tako
mislim ako ti bas zelis nije problem vrlo lako se to prepravi na hidraulične samo pokupis delove od nekog 560 i ugradis kod tebe sve na sraf pasuje mozda nadjes nekoga pa se i menjate.
vidim da je ovaj izvario polugu menjaca sa desne strane a sta mu je sa reduktorom?

ja sam juče konačno stigo da zatvorim moju kabinu pozadi.ugradio sam pleksiglas ispod zadnjeg prozora i na dole lim iznad poluga bas kao na ovim novim kabinama.još samo da nabavim neku veliku gumu da ukrojim i sve prekrijem, nema toga ovde moraću da skočim do Vulkana oni imaju raznih oblika i dimenzija.biće zadihtovana odlično već sada je razlika neverovatna.a dogodine ravan pod
i stepenice sam uradio.ima sada dva stepenika da mogu normalno da udjem izadjem
ako nekog interesuje slike moze sutra
Pa ja bih ugradio najradije vazdusne iz vise razloga (imam delove,cevek je pokaao kako traktor koci i idealni uradi jeftinije itd).A menjac i sve ostale komande su u sastrane ,zato mu se i divim kako je uradio.Postavi sutra sl traktora.

HEHEHE, nije nista JOK ;) sad me lijepo nasmija...

Ali da znas da bi te i mogao poslusat... drska od metle se cini pravo dobar izbor, ali svakako cu izbazdariti rezervoar...
evo da se ne mučiš,merač za brenu do 100l
38c80f217721173.jpg
[/URL] [/IMG]

Receno mi je da brena ne moze povuci sve iz rezervoara i tako da tih 20 l doslovce NEMA u rezervoaru ;) jos jednom HVALA da se ne moram muciti!

Isao je moj kolega gledati i umalo ga kupio... 54000Kn je rekao da je zadnja cjena, ali ovo ono i nasli se na nesto malo ispod 50 000 s tim da ce ovaj dati neke ovce pod racun i gledali gledali i prevelik im i odustane kolega...

Ima lik jos 3-4 velika traktora i s ovim je valjda samo orao i nista vise, sad mu visak, pa rjesava... Kaze kolega da je sve u dvoristu uredno ukljucujuci i brenu, nije nasao zamjerku traktoru.

Siniša,pre bih ubrzao 5-tu
Čekaj zar nije kod 51xx peta direktna? Tu nema ubrzavanja. Zato i kažem ubrzati 4-tu jer razlika izmedju 3-će i 5-e je pristojna,a mnogi tako i voze da ne koriste 4-tu, pa bi njenim ubrzavanjem ona bila krajnja odnosno 4-ta i 5-ta bi zamenile mesto. Joj samo da je meni 5-to stepeni menjač na našem imt-u.... Ovako turpijam čitavih 27km/h. Ko Pavlovići,ne može brže jurimo 30!

Krecem u 2. saltam 3. i 5. i to je to...

Postojala je serija 5136 koja se izvozila i ti su traktori na cesti isli ko 549. Sta je tu radjeno po mjenjacu, pitaj boga. Sad da se nadje netko tko ce si usporiti 1. za oranje i ubrzati 4. za transport, potrefio si je mjenjac samo tako. Imas brzine za rad, imas brzine za transport i da te bog vidi... meni su sve njive blizu i nemam potrebe za ovim marifetlucima, ali za transport na dalje, ne bi bilo lose imati jednu brzinu vise... Posto ju ne koristite za oranje, makar ju koristite za transport.

Komplikovano je usporiti samo 1. brzinu jer mora da se pravi komplet novo suplje vratilo donjeg snopa na kojoj je pogonski zupcanik 1. brzine pa se zato usporava ceo menjac a 5. svakako ostaje direktna i onda je normalna razlika izmedju 4. i 5. brzine. Ko ima recimo 5100 ili 5130 ili iz nekog razloga ne koristi prednju vucu na 5106/5136 nikako, moze lepo da se stavi drugi (brzi) konusno tanjirasti par a da se uspori ceo menjac i onda se otprilike dobije slicna 1. brzohodna kao u originalu, u krajnjem slucaju moze da se ore 4. sporom a 5. direktna bude dovoljno brza nego fabricki. :)

... pa bi njenim ubrzavanjem ona bila krajnja odnosno 4-ta i 5-ta bi zamenile mesto.

Nema nikakve zamjene mjesta 4-te i 5-e brzine jer to je nemoguce. Peta je direktna spaja se ne spojnicku i tu je kraj price. Zupcanik 4-te i druge je spojen tj jedan isti komad sa vodilicom za viljusku i njega se nema gdje prebaciti u mjenjacu. Jedina varijanta je usporiti cijeli mjenjac ulaznim parom kao sto su momci vec rekli time bi se dobila usporena i 1. brza i u oranju nebi isao pod gasom 11km/h nego mozda 8 sto bi vec i motor bez turba lakse podnio a i reduktor nebi trpio. Nisam znao za ovo usporavanje, dobra ideja ko god da ju je osmislio. Peta i tako ostaje ista znaci za transport krajnja brzina ista.

Jooj kako se zamrsilo.... Kićo aj molim te pročitaj ponovo post koji si citirao i još jedno 10 postova unazad da vidiš ko je osmislio te zupčanike, ko je šta napisao, i o čemu smo vodili diskusiju montoya i ja. Znam da je 5 direktna i da tu nema ubrzavanja! Zato sam i rekao Montoyi da ubrza 4-tu! Nemoraš meni objašnjavati da je 5-a direktna..... Tu ću se zaustaviti. To što je zupčanik 4 i 2 spojen nije nikakav problem. Napravi se novi par stim da se 4-toj promeni broj zuba a 2-oj ne. Isto se to uradi i sa gonjenim zupčanikom 4-te i eto ti "umesto" 4 standardne dobijaš ubrzanu 4 koja se više ne može tako zvati jer je brža od standardne 5-te! A ne možemo je nazvati ni 6-om jer di nam je onda nestala 4? Razumeš? E na to sam mislio kad sam napisao da zamene mesta! Nisam se dobro izrazio.... Nemogu se zameniti mesta zupčanicima,nego se menja uloga tj raspored brzina. 5-u bi morali "proglasiti" 4-om jer je sporija od nove ubrzane 4-te. Što je na kraju krajeva i bila diskusija izmedju mene i montoye. Ubrzati krajnu brzinu ali ne 5-tu jer je ne mož' ubrzati.....

Citam od pocetka,zanimljivo,posteno da kazem u poceku sam pokusavo da skontam a sad nista ne razumem,a vise se i ne trudim.Mislim da je trebalo otvoriti temu sa nazivom"Sitnice koje treba prepraviti na traktoru IMT 51XX":osmeh:

Žare drago mi je da bar neko shvata o čemu tipkam. Prošle godine sam bio ubedjivan da zamenom ulaznog para zupčanika ne dobijaš ništa..... Mirko druže šta ti nije jasno? Zupčanici se moraju prilagoditi potrebi i to je to. Ako je nečije zemljište lako i ne radi puno taj ne mora ništa balkanisati. Nema potrebe! Ko radi više,pa još i teže zemljište bolje mu je usporiti prvu BH tj sve osim 5-e koja je direktna brzina(motor-diferencijal) i ne možeš je usporiti ili ubrzati. A kome treba i za transport može odraditi ovo sa 4-tom a i ne mora. A kome treba SAMO za transport taj skida kardan p. vuče ( znači ako je 5106-130-133-135-136 itd) ne dira menjač već samo ubacuje konusno tanjirasti od 558 i eto to je to. Jel sad shvataš?

Nazad
Vrh