IMT

Bobo, izgleda da ja odgovor od tebe do kraja nisam ni dobio jer ni sam ne znas.

@Kremator

Upalio je na slepanje na 2 metra jer je traktor u firmi doteran na mesto gde ce biti licitacija i tako stojao vise od godinu dana. U njemu je bio antifriz a slavina od goriva je bila zavrnuta i za divno cudo goriva je bilo ali je alnaser dobio noge a zamalo i pumpa volana. Traktor je doteran, okrpljen, pa je malo radio, pa smo nasli srafciger u menjacu kojeg je jedan strucnjak ubacio u firmi samo da bi pokvario traktor-proverena informacija posto poznajem par bivsih i sadasnjih radnika pomenute firme. Za slucaj srafciger sam saznao tek posle defekta. Nazalost, kod mene ciknuo i opravka nije kostala vise od 200 evra. Motor je posle toga karicen i sve u svemu taj traktor radi ali se slabo koristi od kad je zeleni dosao. Ovo su bile neke faze tog traktora:

Zaboravih da napisem sto se Brene tice-mnogo bolja opcija je zamena ulaznog para zupcanika jer se tako komplet usporavaju sve brzine sem 5. koja je direktna. Oranje sa Brenom u teskim uslovima u sporohodnim brzinama dovodi do brzog crkavanja reduktora-licno sam se uverio jer se to meni desilo sa na tudjem traktoru kojeg sam terao 4. sporom na 1500-1600 obrtaja sa 3x30cm plugom na njivi gde je 577 isao 5. sporom sa 2x35. Ulazni par zupcanika u originalu je 37 pogonski, 32 zuba gonjeni a kad se usporava onda se pravi pogonski 32 zuba a gonjeni 37 i ide u svakoj brzini priblizno kao 577 i sto se toga tice-problema vise nema. Defekt isto tako moze da napravi lezaj izmedju spojnicke i glavnog snopa koji se ili raspadne ili rasklima leziste u spojnickoj posto se nosi na pola sirine i onda moze da nastane dar-mar na ulaznim zupcanicima. U nasoj okolini, ko god je radio teske poslove u sporohodnim, reduktor mu je trajao oko 500 radnih sati stalnog koriscenja i morao je da se remontuje ili menja ceo...

Naravno da nisi dobio konkretan odgovor, kad nisam imao prilike sarafati po traktoru nista osim stelanja ventila u ovih mjesec dana sto je kod mene... Isto tako si ti meni dao netocan odgovor na pitanje u vezi prepravke automatske prednje vuce u mehanicku gdje si tvrdio da uz ukljucivac treba mjenjati i neki sklop na prednjem trapu, a koga god sam pitao od mehanicara nitko nije nikad cuo za to... Nisam te vise htio gnjaviti... Cekaj da prelistam katalog kod kolega (ima od novog tipa) pa da vidim jel se spominje kakav semering ili ne...

Po pitanju oranja s 51xx, od 6-7 takvih traktora na mom terenu sto iih se sjecam jos od djetinjstva pa do danasnjih dana jos neki rade, samo je na dva radjen reduktor i to ppo jedanput u pitaj boga koliko radnih sati. Vise je problema bilo s diferencijalima i kad das najamnom radniku da tera traktor, pa nesavjesnim rukovanjem mjenjaca otkine zupcanik unutra, posto je rucka od metra a traktor od 7 tona i kad se jos malo krece u rikverc, manijak ga usalta u brzinu i jednom- dvaput i prc, ode upcanik... desavalo se cesto puta.

Pisao sam par puta da je na starim tipovima 577 s automatskim prednjim pogonom bio veliki problem s pucanjem prednjih oluosovina, zbog automatskog ukljucivaca, sto mi takodjer nitko nije vjerovao, te da su sedmice kod nas pojele bocnih reduktora za napuniti sleper, i to takodjer nije proslo bez zajedljivih komentara...

Isto tako nemam razloga da mjenjam zupcanike u mjenjacu, da prepravljam pola traktora jer na mojoj zemlji brena je traktor koji dosta dobro odaradjuje posao takav kakav je iz tvornice izasao. Pogledajte jos jednom video clip koji sam postavio u ovoj temi kakvu zemlju radimo i kako izgleda jesensko oranje na 30cm... traktor ni ne dimi a zemlja se rasipa... Sve ovisi i od sofera do sofera.

Zahvaljujem svima sto mi zelite pomoci i cjenim svaki savjet, ali opet, svaka prica ima i drugu stranu medalje, laksi su uvjeti ovdje i nema potrebe za nikakvim prepravkama koje ste naveli...

@Sinisa
U pravu si firma je MD comerc e sad za sumske traktore to sam od majstora i od njih cuo jer u opticaju ima malo i punosporiji par zupcanika a ja sam uzeo ovaj drugi(32-37) i sto Bubu kaze sve su spore sem 5 i kada sam menjao ove zupcanike tada sam ceo menjac uradio sve novo od planetarnog reduktora,lezajeva,spojnicke,h.pumpi i ko zna sta sve ne gomila delova celo zadovoljstvo je kostalo djavo i po ali ja sam prezadovoljan cak je i majstor dao pisanu garanciju na 10god.:osmeh: posto samo ja teram taj traktor i bas ga pazim za deset godina koliko je kod mene prvi put je ove godine otac sa njim tanjirao jer sam ja imao zdravstvenih problema pa nisam mogao da radim.

@Bobo

Sto se tice ukljucivaca, to sam ti mogao reci samo za 577 posto se to kod 577 prepravlja na opisani nacin, kod Brene je skroz drugacije, no, nije ni bitno. Katalog od Brene imam, ne znam od kojeg je tipa ali je prilicno funkcionalan i koristan.

Mnogi mehanicari i zivi strucnjaci nikada nisu culi za neke prepravke, nevezano za ovaj slucaj, pa opet ljudi svasta rade i bude dobro..

zemlja je dobra i lepo se ore,npr.539 vuče 755 plugove lako 27-28cm prvo brzom
imam par snimaka ali ne znam da ubacim....
probao sam i drugom brzom stnjište 20 cm,vuče al je baš mnogo brzo ali nije mu baš preterano teško...
prvom ima korak da stvarno sa uživancijom orem,odmiče....

Kako se meni ucinilo kada sam to terao da je 5 spora malo brza bila od 1 brze kod 5136.

Ljudi video sam na poljo forumu covek koi je modifikovao imt 558 i reso sve njegove manje ,a meni najbolja to sto je ugradio vazdusce kocnice.Znam samo da vazdusni klip pokrece mehanicke kocnice a nista mi vise nije jasno.Ako bi mi neko obasnio kako je to moguce prepraviti ili makar ugraditi hidraulicne koc.NAJVISE ME INTERESUJU ODGOVORI ISKUSNIH MAJSTORA KOI SU TO VEC RADILI
xaqd8n.jpg

Spasoje, ili je petljano po menjacu ili ti se samo cinilo... 5. spora i 4. spora su jaaaaaako slicne u brzini rada... Recimo iz 4. u 5. i iz 5. u 4. bez kvacila kad god hoces traktor ni ne cukne... Za one koji ne znaju na IMT 51xx 4. nije sinhronizirana a 5. je...

Montoya: Meni se cini da je ovo oranje oko 20cm dubine u dosta susnim uvjetima... vjerujem da bi i moja Fahreta mogla tako orati, ali bolje mir. ono s mog videa je 30 cm duboko i nema ni govora da uopce saltam u brzohodne. Moze biti da je tvoj traktor jaci, posto vidim da imas Perkins motor a ne IMR...

Kada se stavi ulazni par o kojem sam ja prica, onda 1. brza bude za nijansu sporija od 5. spore. Ima nas ovde koji dobro znamo kako izgleda menjac od IMT-a u rinfuzi:

Na fotki se radi o menjacu Brene turbo naseg clana a mog druga Tesinog.

Bubu mislis na ovaj zupcanik na donjoj osovini? Mjenja se par, na slici je donji a gornji ide na spojnicku. Dobro je i to znati.
fotografija0197r.jpg
[/IMG]

Kod mene je to original a iz te firme sto je pominjete za zupcanike sam nabavio novu zupcastu pumpu, jako susretljiv i sposoban covjek svaka mu cast!

@Kico

Upravo tako. Clan Tesin je ugradio bas taj novi ulazni par zupcanika i traktor se sada mnogo bolje ponasa u svim operacijama. Zupcanici su domaci proizvod ali ne znam iz koje radionice su izasli. Nedavno sam postavljao nov osigurac na pomenuti pogonski zupcanik jednog 5100 jer se stari lisnati osigurac raspao isled sila izazvanih klimanjem spojnicke zbog lezaja koji drzi u centru spojnicku sa glavnim vratilom. Osigurac je pukao, zupcanik se toliko smaknuo da traktor nije imao prve 4 brzine a u 5. tj. direktnu nije mogao da uskoci bas zbog tog zupcanika.

Citam ove vase postove i razmisljam jel ima sta da valja na tim traktorima 51xx,menjac,diferencijal,hidraulika,prednja vuca.Po vasem opisu kojekakvih prepravki i doradjivanja to su izgleda teske grobine od traktora kad moram saltati ko baba da bi radio.Pisem ovo znajuci sebe i moju bracu,taj 51xx ako bi kod nas izdrzao jedan dan to bi bilo cudo.Sve ovo pisem citajuci pazljivo vase komentare.Priznajem nemam iskustva sa ovim IMT traktorima,samo do IMT-590.

@mirko 015

Evo sad cu da ti lepo docaram zasto prepravke moraju da se radi ako hoces da radis sa takvim traktorom kvalitetno, dosta radnih sati bez kvarova. Zamisli da na menjac i zadnji kraj od 558, 560 ili pak 577 okacis motor od barem 110 konja, da ima prednju vucu i ukupno sa tegovima 6 tona gvozdja, gume, nesto malo plastike, ulja, antifriza (vode) i goriva? U fabrickom stanju, sa svim tegovima napred i kabinom 558 ima ako se ne varam ispod 3 tone, 560 nema prednje tegove i ima oko 3 tone a 577 bez prednje vuce, sa tegovima oko 3,5 tone i ti traktori idu a ovaj traktor od 6 tona po meni ima za mozda malu nijansu jace zupcanike a duplo je tezi i duplo jaci od pomenutih..

Tako je kolega,i ja sam to cuo,klasicna konstrukciona greska.Totalno bezveze,od jako lepe masine su napravili nesposoban traktor za teske radove pa ljudi moraju da se dovijaju da izmisle toplu vodu da bi to nekako kako tako funkcionisalo u teskim i losim uslovima rada.Izgleda da su predvidjeni za vozanje da ne zapinje,naravno u fabrickom izdanju.

Nazad
Vrh