IMT

Jesi ti siguran da je tebi mjerac ispravan? Da nije neki drugi stavljen?? pa da mjerac laze?

bobo moze jos slika od brene u temi imt i nesto vise o njoj,koliko si je platio i to..

Evo kao sto sam i obecao, kratak opis moje Brene, ili kako ju je kolega "Becarina pusta" prozvao "Fahreta", tek toliko da se razlikuje od drugih "Breni"...

Dakle, traktor je svoj radni vjek zapoceo na nekoj pilani i imao je na sebi RIKO prednji utovarivac koji je sad kod clana foruma "Kićo" na njogovoj 5136. On mi je i nasao "Fahretu" i odveo me do nje ;) Traktor je zavrsio kod jednog starijeg covjeka koji je orao s dvobraznim leopardom 14" i tanjurao nekom nosenom tanjuracom 32 diska. Traktor je zadnjih 5-6 godina samo stajao u jednom vocnjaku i propadao malo po malo. Covjek se sam pohvalio da ga nikad ni oprao nije, i da se sjeca da je ulje u motoru nekad i mjenjao, ali ne sjeca se tocno kad. 1987.g. proizvodnje s novim zadnjim krajem (novi tip kardana, novi tip zadnjih felgi, i MISLIM ulje od kocnica odvojeno od hidraulicnog ulja, ali nisam siguran)...

Traktor je placen 4600€, tu je dosla registracija, nove zadnje gume, kompletno ulje i kompletni filteri te jos hrpa kojekakvih sitnica koje svaki dan pronalazim. Do sad me "Fahreta" kostala oko 6400€ i mislim da sam napravio super potez kupovinom ovog traktora. Nije izradjen, mjenjac zuji samo u sporohodnom rikvercu, ne trosi ulje, samo malo teze pali jer je stavljen neki spori zamjenski anlaser.

Sve fotografije su slikane kod "kiće" na dan kad smo skidali utovarivac i malo sastavljali traktor za registraciju. Covjek dosao kod njega po traktor da ga otera oprati i registrirati i kaze da mi nije obecao prodati, da bi odustao istog trena, jer kad je kompletan i bez utovarivaca da puno lijepse izgleda ;)

Evo i par slika dok je jos utovarivac bio na traktoru, te dokaz da je zbilja dugo vremena stajao:

Da cujem tko bi se od vas usudio kupiti traktor s ovako masnim motorom, od gazde koji se ne sjeca kad je zadnji put promjenjeno ulje u motoru i koji kaze da nikad nije gledao ulje u hidrauliku, koji stoji 6 godina pod vedrim nebom u nekom vocnjaku i jos kao slag na tortu nadjete u njemu ovakav filter zraka??

Poslednja izmena:
Jel ima neko sa foruma neki od ovih tri traktora i kako su se pokazali
IMT_550_11_02.jpg
[/URL][/IMG]
IMT_555_S_01.jpg
[/URL][/IMG]
IMT_2050_01.jpg
[/URL] [/IMG]

Bobo kupio bih ja kad bi mi trebao. Ali za te pare ni onda! Stričevi su prodali 5106 (bio je u oglasima ovde) kojem su 2006 stavljene sve 4 nove gume i nov motor,preopravljena prednja vuca na mehaniku,ubačeni dodatni ležajevi u bočne reduktore,modifikovan menjač,pumpa hidraulike nova,zupčasta pumpa nova,cilindri hidraulike ubačeni od 5170,registrovan,komplet ispravna instalacija... Ma traktor za 5+! Otišao za 7300e. A čini mi se da se opasno približavaš toj cifri... Inače stričevi rade oko 100kj zemlje i pored 5106 imaju još dva 577 jedan 558 i jedan 539. Znači traktor nije uništavan jer nisu takvi a i nisu imali gde da ga unište..... Po meni tvoj je trebao biti jeftiniji.....

Nisam siguran dali je menjac njegov jer na menjac pise imt 555-03-901 pa sam pomislio da nije mozda od imt 555 ali neznam sta pise na drugim traktorima 558

Kolega, izvini, ali koje je godiste bio taj traktor tvog strica i je li imao novi tip zadnjeg kraja? Sarafano je po njemu uzduz i poprijeko i prepravljano sve zivo kako vidim... Da je valjao to ne bi bilo potrebno. Ne znaju ljudi da se s 5106 ore u 4. sporoj pa forsiraju 1. direktnom i onda generalka jedna na motoru, dvije na mjenjacu i tako... i onda ga uvalis nekom nesterniku tako rastavljenog za 7000€

Ovdje je covjek bio spreman dati 5000€ samo za zadnji kraj mog traktora bas zbog novih felgi i novog kardana, takodjer sam naletio na traktor koji je radio manje od 20 jutara zemlje godisnje i koji nema na sebi ni 3000 radnih sati... Neodrzavan svakako je i od toga ne bjezim, ali radije ja u pocetku kupim krs pa ga sam popravljam ako do toga i dodje, nego da nekome vjerujem na rijec da je traktor kao bombona... ja prvi ne bih uzeo tako isprepravljan traktor kao ovaj koji ti spominjes, jer je to budzevina teska i to mi u dvoristu ne treba...

Definitivno mislim da sam super prosao, jer jedino sto je na traktoru mjenjano kod prijasnjeg vlasnika je jedna poluosovina i jedna prednja guma... A ti vidi je li bolji mjenjac s original zupcanicima ili s ovim mekanim sto se prave po kojekakvim supama?

Nisam siguran dali je menjac njegov jer na menjac pise imt 555-03-901 pa sam pomislio da nije mozda od imt 555 ali neznam sta pise na drugim traktorima 558

Ne MJENJAC, vec MJERAC... da ti nije stavljen neki drugi mjerac ulja, pa da ti krivo pokazuje?

Bobo ajde okaci neku sliku posle pranja i sredjivanja, da bi videli pravi izgled ovog traktora. Inace traktor je masina ipo.

Ima u temi oranje par slika... Vise nemam. morat cu i ja jos detaljnije prati, i staviti izolaciju na pod kabine. Nisam ni znao da su to IMT-i imali, covjek mi donesao veliku filcenu "deku" koja je tvornicki bila na podu kabine i preko nje jos gumeni "tepih". Dok ne kupim komad gume i ne iskrojim ga prema podu traktora, necu ni taj debeli filc stavljati na pod da ga ne derem i ne prljam. takodjer treba staviti i nova crijeva od kompresora do boce, ili iskljuciti kompresor, jer mi ne treba, sami sisti u kabini, oko mjenjaca onaj vrag sto ide, ona krpa, koza sto li vec, original sva poderana... zatvarace za bocna stakla trebam nabaviti negdje na otpadu, i tako, sitnice koje puno znace...

Rodjak mi kupio imt 585 , šta znate o njemu ?
Imamo ga godinu dana,vec je pisano.Tri brzine,poluosovina tanka sa krupnim nutom vec nam je pucala i spao tocak,zeznuli smo se sto nismo odmah stavili debelu,motor Perkins 80 konja ima da menjamo i stavicemo IMR jer za ovaj dosta delova nema i ne odgovara sa domaceg motora,brz je ide ko metak,ore ekstra,vuce sve prikljucke kao igracku,kocnice prepravljene na mehanicke pa se vrti na dinaru,pali na pogled.

Kao prvo izvinjavam se za kilometraski post sa primesom off-a! Nisam običan ali evo desilo se. Bobo,za godiste nisam siguran..... Mislim da je bio stariji tip... Mada ne vidim šta je tu problem i da je stariji tip. Vidim ti još uvek nisi svario prepravku menjača na 51xx. Sporohodnu treba izbegavati i nikako orati u njima. Zato se i preprave zupčanici prve brzohodne da bi dobili isti broj obrtaja izlaznog vratila menjača (koji pokreće dif.) kao i u sporohodnima brzinama. "Jedina" razlika i prednost u toj prepravci je ta što planetarac više ne trpi opterećenje jer se ne radi preko njega pa samim tim ne pojede "žute" podloške,zupčanike i sve što je u njemu i ispod njega. A ispod njega su pumpe koje obožavaju ulje sa primesom metalnih i bakarnih opiljaka! To je pod broj jedan... A o tom dal ljudi znaju ili ne znaju..... Hmm pa ne bi im IMT-ovi serviseri priznali da je tako preopravljen menjač bolje rešenje od fabričkog da ne znaju. Broj dva: Generalka bi se uradila na tom motoru da nije aksijalni ležaj ispao i radilica pojela blok motora a i nju samu! Inače nisu ga novog kupili i nisu prvi vlasnici pa da kažemo da su ga oni doveli do tog stadijuma! A da je traktor budževina onda ljudi ne bi otišli u fabriku i tresnuli 5500e i kupili ganc nov motor već bi tražili polovan blok i radilicu pa skrpili motor i prodali odmah 2006 a ne 2012. Broj tri: zupčanici su izradjeni u jednoj uglednoj firmi a ne u šupi i da nisu dobri ne bi i dan danas služili svrsi kako na ovom tako i na mnogim 51xx u okolini! Pod brojem četri: Cilindri hidraulike su zamenjeni jačim i boljim jer originalni uvek cure,pa da kakve gumice staviš!Pod brojem pet: dodatni ležajevi u bočne reduktore,pardon zadnje trube, se stavljaju jer ih fabrika nije ugradila pa poluosovina lebdi na zupčanicima satelita bočnog reduktora. A to je dobro dok je dobro... Ako ne primetiš na vreme desi se da poluosovina "proviri" napolje na svež vazduh! I pod brojem šest: Ljudi imaju love i kupili su nov traktor da ovog zameni iz razloga što su oni 60+godina i zaslužili su da uživaju u nečem mnoooogo boljem od imt-a. Tako da razlog prodaje NIJE budžen,prepravljen,rasturen,razje.an traktor nego je razlog prodaje smanjena površina zemlje za rad i radni staž ali ne traktora. Na kraju krajeva tako je i prodavan. Ako se proda-prodaće se. Ako ne i tako je dobro. Znači nisu bežali od njega. Znam da je ponekad teško verovati na reč prodavcu jer misliš kako ti priča priču samo da proda. Ali ovaj je stvarno bio modifikovan na mnooogo bolje nego što ga je fabrika napravila. Ah da,setio sam se još jedne njihove prodaje! Tamo negde 88-9 možda 90 uglavnom pred sam (nesretni) rat kupili su berač Zmaj 224 a kod kuće su imali 221 (1980) i 2k(1973-5). I odlučili su prodati 221 ali im nikako nije pošlo za rukom jer ko god je došao i video da se prodaje ovaj srednji svako je mislio da ima neku falingu. Ko bi normalan ostavljao stari berač 70-i neko a prodavao berač 80-i neko? E njihova "politika" je bila ostavićemo ovog starijeg još jedno vreme jer bolje čisti a srednjeg ćemo prodati. I džaba su spustali cenu niko ga nije hteo i nisu ga prodali dok moj matori nije skupio lovu i kupio ga! U tom momentu nam uopšte nije trebao (imali smo par kj) ali ga je ipak kupio jer je znao u kakvom je stanju. Fala Bogu sad radimo više zemlje i otplatio se po ko zna koji put,i evo ga i dan danas kod nas služi besprekorno! Bobo Želim ti puno sreće sa Fahretom ali po filteru,gumama,pred filteru kojeg nema i ostalim "sitnicama" se vidi da traktor nije uopšte održavan i taman da nije radio ni 0.5kj zemlje je gore nego da je radio 150kj ali da je održavan momački! Govorim ti iz iskustva i iz dobre namere,a na tebi je da me shvatiš kako hoćeš. Ah da,da se dopunim.... Možda je kod vas to povoljno ali ovde....

Poslednja izmena:
Voleo bih da znam koja je razlika izmedju novog i starog tipa zadnjeg mosta na 5106 ako je moguce posto sem razlike u felnama ja druge razlike nisam video?

Ja sam se usudio da kupim 577 na licitaciji bez paljenja, na blef pa sta onda? Kupovina polovnog je stvar srece, ako kupis relativno povoljno onda imas prostora da ulozis ali ako nesto skupo platis pa ti se jos pokvari onako momacki onda izes trgovinu..

Evo fotki kad je dosao u avliju, pre pranja:

Poslednja izmena:
Okrenuo jedan krug(ali oko sela:osmeh:)i upalio.U traktor se isplati uloziti,sto rece kolega Bubu,samo treba povoljno platiti da bi bilo prostora za dalje ulaganje.

Slažem se! Ili kupiti krš pa sve novo ili makar dobro polovno složiti u njega,da bi znao šta imaš. Ili kupiti proveren dobar da ne kažem skup traktor.

Razlika je i u novom tipu kardana koji nema problema koliko i ovaj stari tip. I kako mi se cini da je na novom tipu semeringom odvojeno ulje za kocnice od ulja za mjenjac i hidraulik, ali za ovo nisam 100% siguran, ovo su mi samo pricali "neki tamo"... Na mom terenu ne postoji 5106 ili 5136 sa starim tipom kardana a da radi kako treba. jedan moj poznanik je obilazio ovaj moj traktor, ali ga nije kupio jer sam ja bio brzi. htio je uzeti mjenjac i zadnji kraj od ovog traktora i staviti prednji kraj i motor od svoje 5136 i tako dobiti jedan dobar traktor za rotodrljacu a drugi 5136 i ovaj 5106 bi bili tako reda radi...

Sinisa, krivo si me shvati okako se meni cini, samo rekoh da ni u kojem slucaju ne bih kupio tako izsarafan traktor, da je naj starija drnda ili naj noviji naj moderniji traktor... Istina, odrzavanje moje "Fahrete" i nije neko, ali je s nama bio covjek koji je dobar dio zivota ostavio u IMT-ovom servisu i njegova specijalnost su 5100 i veci traktori, tako da je on prije provozao ovaj traktor nego ja... Mjenjac ni malo lufta nema, diferencijal se ne cuje, jednostavno je traktor neizradjen, oranje s dvobraznjakom 14" pa da je orao po asfaltu ne bi mu bilo nista...

I dalje tvrdim da je bolje uzeti neku drndu kao sto sam i ja napravio, nego nekome vjerovati na rijec da je sve uradjeno kako treba. Slozit ces se da je u danasnje vrijeme tesko bratu rodjenom vjerovati ako nisi na svoje oci vidio.

Ja kako kazem da sam super zadovoljan i mislim da sam jako dobro prosao, pogotovo sto su se veci krsevi prodavali za daleko vece novce i to bez papira i sta ja znam sto sve ne...

Po pitanju zupcanika, ne bih previse raspravljao, da je fabrika ne znam kakva, dzabe kad je u SR sve mala privreda... svaka ljudima cast, ali dvojica mojih kolega su se opekli a ja bome necu. Stavljali su djelove iz male privrede u traktore i pojelo go.no. A sto se tice oranje u 4. sporoj... Bar na mojoj zemlji, nema problema nikakvih. Tko god je imao 51xx svi su orali tako, osim par pametnjakovica koji su forsirali 1. direktnu i gas do poda, ali to oranje nije nego zajebancija. Zato su te obadvije 5136 sad na klocnama i sarafa se pred svaku sezonu. Nikad problema s reduktorima nije bilo, ulje ga zaljeva odozgor i tu nema neke mudrosti. filter postoji da te opiljke pokupi i postoji servisni interval kad se pere i po potrebi mjenja... Pridrzavanje servisa na IMT traktorima je drugi par opanaka...

Po pitanju opiljaka u mjenjacu, pa red je mjenjati ulje u hidrauliku i mjenjacu svako toliko, to sto to na IMT-u "nema potrebe" to je drugi par opanaka pa ljudi 30 godina voze na jedno te isto ulje u mjenjacu. Nisam ni ja redovan bas po prirucniku, ali svakih 2000 sati pocastim traktore novim uljem i dosta to znaci... Da vidim tko ce terati deutza ili mf 30 godina bez promjene ulja u mjenjacu, upali ti lampicu, pa oces-neces moras a to na IMT-u nema i onda tako traktori i zavrse...

Sve u svemu hvala na lijepim zeljama i nadam se da ce mi Fahreta zaraditi za nesto bolje, a ako ne, makar znam da nisam nikome duzan pa ako i drzava propadne, izbetoniram joj supu i nek stoji kao uspomena na neka sretnija vremena...

Nije isto par puta izšarafan traktor i uradjen kako treba i onaj koji se godišnje dva tri puta šrafi. A ovaj nije bio takav. To kakvo je tvoje održavanje u to ne ulazim. Ti ćeš se opeći ako na pogrešnom mestu budeš hteo štedeti. Ako imaš nekog stručnjaka za 51xx samo ga pitaj dal je bolji rizikovati i voziti u SH pa da filter hidraulike,koji nije papirni nego metalni,propusti opiljke u pumpe ili je bolje preurediti ulazni par zupčanika pa voziti u BH i imati približan ako ne i potpuno isti broj obrtaja motora i istu brzinu kretanja? Ostavimo na stranu dal postoji firma u Hr, koja bi mogla kvalitetno napraviti zupčanike.... Mada bi se iz Sr bez problema preneli u Hr. ali ajd... Znači moje pitanje je prosto. Šta je bolje? Sporohodne ili brzohodne brzine? Ono što se slažem s tobom je da u originalnoj prvoj BH ne može 5100-6 orati. To je klanje. Možda nisi imao problema sa trubama ali zašto rizikovati ako prepravka košta vrlo malo para a nemože biti gore samo bolje. Mnooogo bolje!

5106 i 5136 nesmeju da oru 3 i 5 sporom jer su te dve brzine sinhronizovane i onda trpi planetarni reduktor kad on crkne za njim crkavaju i hidraulicne pumpe zbog spona tako da mu je 4 jedino resenje za oranje.Ja sam na mojoj 5106 ugradio usporenu 6 i sada bez problema orem zimsko u 6 brzoj a taj usporeni par zupcanika se ugradjuje u sumske traktore inace to sam video kod moga komsije kada je kupio 5106 ja sam isao da ga doteram ja u traktor kad on samo jednu polugu menjaca nema male od sporih pitam vlasnika sta je ovo i on mi objasni i dan danas komsija ga tera tako mada sam ja ostavio na mome da imam i spore.Kod nas ko god kupi 5106 odma usporavaju 6 brzu ja odkada sam to uradio preporodio se i traktor i ja posto imam nekih njiva sto idu u breg i to jak sa trobraznim 757 na 30+cm dubine 6-tom izlazim bez problema kad krenem iz podnozja na 1800-1900 obrtaja bez promene zvuka da stenje i da mu je tesko uzorem 1kj za 50-55min uz utrosak od 12l nafte!Inace sve delove nabavljam od jedne firme iz Bgd-a a mislim da se zove DMB ili DMD da sada netrazim vizitku kod njih ima sve za IMT traktore i kvalitetni delovi nije mala privreda!

Odnosno 6 brzina je 1 brza. Planetarni trpi svakako orao ti 3.4 ili 5-om. Teško da se taj par zupčanika ugradjuje u šumske 51xx... To su par ljudi iz mog sela izmislili a kasnije su im serviseri "ukrali" školu. Doduše ljudi nisu uspeli iz prve ,nisu dobro izračunali pa su suviše usporili i onda negde iz drugog trećeg pokušaja su napravili dobar odnos. Još uvek se čuva omašeni par zupčanika.... A nije im za zameriti,ipak su to gustirali paori a ne inženjeri. Inače ulazni par koji se izvadi iz 51xx se ubaci u 577 da vidiš onda šta radi belaj mašina! Malo mu ubrzaš prvu direktnu a malkice i krajnju 5-u.... Tomo,prodavnica gde kupuješ se zove MD komerc iz Zemuna.

Nazad
Vrh