IMT

Pa cini mi se par postova sam cito unazad da je neko piso neznam tacno ko .

1600 obrtaja koje pominjes uopste nije tako mali gas,pogledaj ali na većini IMR motora obrtni momenat počinje na 1300 pa i 1200 obrtaja.
opterećenje zavisi od posla do posla.ali zato postoje satovi pritiska ulja i temperature motora.neko mozda radi na sluh a neko mozda i prati instrumente.sve dok oni pokazuju normalne vrednosti nema razloga za brigu.e sad kako to utiče na talozenje garezi na ventilima, diznama, izduvnoj grani...

Orem na 1800o/min 1 brza. Pritisak ulja preko 3, na ovratinama ne smanjujem skroz gas (recimo ostane na 1200o/min) - nedozvoljavam da pritisak ulja padne ispod 2.

Orao sam sa 539 ove jeseni i 1brazni IMT plug,traktor ima snage i viska,isao sam na 1400obrtaja,vukao je i na 1000-1200obrtaja ali samo za probu krug dva pritisak mu ni tad nije padao,orao sam po onim vrucinama cetvrtak,petak,subota i nedelja pre podne bez problema pritisak u brazdi zagrejanom 3-3.5 bara.

Imam i mali dvobrazni IMT-ov ali nije crveni lici mi na leoparda a na plocici pise IMT 2*10,pre nego sto sam otisao kuci cale je probao tu kombinaciju i kaze ide tesko mora 3 spora a cesto i blokada,pa nisam hteo da se zezam nego provereno i svaku sam njivu orao kako sam hteo.

Kod mene je laka zemlja i imt 539 moze da vuce 2x12 (756) stavljao sam i snimak i to 1 brzom ide...

To je druze bas laka zemlja, milina za obradu. Ovde kod mene sto se tice ravnicarske zemlje to je crna smolnica 539 puca i sa jednobraznim, sa dvobraznim moze samo da se masta neko kvalitetnije oranje. Sto se tice brdske zemlje ona je laksa pa fergusonima vuku IMT 755 plugove ali ove godine to ide malo teze jer je susna godina.
Koliki radni zahvat imaju 756 plugovi? :ppozdrav:

To je druze bas laka zemlja, milina za obradu. Ovde kod mene sto se tice ravnicarske zemlje to je crna smolnica 539 puca i sa jednobraznim, sa dvobraznim moze samo da se masta neko kvalitetnije oranje. Sto se tice brdske zemlje ona je laksa pa fergusonima vuku IMT 755 plugove ali ove godine to ide malo teze jer je susna godina.
Koliki radni zahvat imaju 756 plugovi? :ppozdrav:

30 cm po glavi

Kod nas ima dosta fergusona i svi oru u kominaciji 2x25cm-10coli,ja uvek sa 540 orem u kombinaciji 2x30-12 coli,prva direkt i gas,veoma lako vuce na dubinu 25cm a kod nas se obicno ore na tu dubinu,ne dublje.Po vrucinama sam orao neki dan,temperatura bez termostata 55,pritisak ulja 4 na gasu 1200 i preko,na leru 1.
A sto se ranije diskutovalo bezveze se ubedjivati i porediti obican 542 i 540 sa 549DV,mesanje baba i zaba.

A sto se ranije diskutovalo bezveze se ubedjivati i porediti obican 542 i 540 sa 549DV,mesanje baba i zaba.

Ako se ovo na mene odnosilo, gdje sam napisao da usporedjujem 549DV s obicnim 542? samo sam napomenuo da moj DV jos dublje propada u frisko radjenu zemlju zbog vece tezine na prednjem kraju. Nikad nisam usporedjivao traktor s prednjom vucom i bez nje, jer je to kako kazes mjesanje baba i zaba...

Obican 542 nove linije (Starija linija kao 540 su dobri, pregledni i tako, naravno bez kabine) se u mom kraju nije pokazao kao trajna roba. Uz moj 549 ih ima jos 4-5 i niti jedan nije otvaran na zadnjem kraju i takve sam ih upamtio kao djete jos... U mom selu je i IMT 540 koji je bio predstavljen na Novosadskom sajmu 1979 i bas tocno taj izlozbeni primjerak (Oznacili ga na sajmu nakon uplate), prvi s IMR motorom je tri puta lomio konusno-tanjurasti par s tim da je treci puta moralo biti mjenjano kompletno kuciste, vise se nije imao gdje staviti lezaj, razvalilo ga. Nikad nije radio u losim uvjetima. U normalnij godini orao sa slavoncem 2x12 a u tezim uvjetima jednobrazni 16" IMT, tanjurace 20 diskova i svi normalni prikljucci koji sleduju taj traktor. zemlje manje od 15kj i opet se kvario i kod pazljivog gazde... Prva generalka je radjena proslo ljeto, to govori koliko je traktor malo radio...

Zasto ovo pisem? zato da samo ukazem na cinjenicu da sve ipak ovisi na kakav traktor naletis i nista vise...

Moj 540 je sad oko 22000 radnih sati,hidraulik jos fabricki,radjene provere svega ali sve jos uvek u odlicnoj formi,menjac nikad radjen(ja ga saltam bez ikakvih duplih kvacila po sistemu mora da udje)konusni tanjirasti jos fabricki,kad sam skidao trubu tanjirasti je bio kao nov ali je konusni malo pojeden da kazemo poceli su zubi da se izostravaju,motor radjen kao sto sam pisao mnogo puta,vecina srafova na motoru nemoze kljuc da se uvati od odvrtanja i zavrtanja.Blokadu kao i da nemam od kad je promenjen zupcanik blokade ,moram negde naci orginal IMT inace ovako vise nema smisla zezati se sa ukljucivanjem iste.Kupio sam ga samo zbog toga sto je komplet transmisija i hidraulik na traktoru od 560 i sto je trobrzinac.
Inace bez hidro volana je meni bio strasan,muke zive jer je tezak napred.Sad ima ajnslang kao 539 i nema mnogo problema.
Inace prvi 540 sa IMR motorom je izasao 1975 godine i kod mene u selu ih ima dva komada jedan 75 i drugi 76,moj je 82 sa rebrastim blokom i blokadom kao 549.
Pogledaj katalog IMT iz 1976,ima ga na netu.

I da dodam,mnogi grese motor na fergusonu 539 je od 540(42,5ks)a ne obrnuto kao sto svi kazu da 540 i 542 imaju ferdzin motor.Taj motor je prvo poceo da se ugradjuje na 540 a tek posle nekoliko godina ista varijanta na 542 i oslabljena varijanta na 539 uz pomoc pumpe-PVP.

Onda moram provjeriti godiste ovog traktora u mom selu...

Znam da mi je covjek pricao da su postojali naj prije 540 s FIAT motorom (ima i takvih ovdje) i da su oni imali tad lanz-bulldoga. Svidio im se izgled 540 i odlucili su ga kupiti, otisli na Novosadski sajam i bio je prisutan na predstavljanju 540 s IMR motorom. Pitali su je li prodan i da hoce bas bas taj traktor, zbog IMR motora, zbog eventualnih popravaka... KAd su rekli da nema kupca, ovi izvadili pare i platili traktor i oznacili su ga na par mjesta da bas vide da li ce im se dovesti taj izlozbeni ili neki drugi.

Dobili su bas taj sa sajma.

Ako on laze mene, lazem onda i ja i ujedno odmah isprike za sirenje neistina, ali ovaj mi tu pricu prica od kad ga znam.

Eto, tvoj je cist primjer traktora "na kakvog naletis" Ovaj u mom selu s motorom nista, generalku je dobio jer ovaj vise nije mogao nasmagati ulja, imao je snage i isao kao metak ali ulje trosio nenormalno. tri puta radjen zadnji kraj, hidraulika, volan, mjenjac NIKAD dirani. Kazem koliko je star i s kojim prikljuccima radi i nije puno izradjen. blokada jos tvornicka na njemu i ispravna je. Volan iznenadjujuce lako ide...

Nazad
Vrh