IMT

Procitaj malo ovu temu... Pisalo se o ovom na siroko i na dugacko...

U kratko, po meni je naj vise promasena serija koja je iz IMT-a izasla je stari 560, a odmah iza njega i 542. Drugo sve valja vise-manje bez zamjerka. Naj "pogodjeniji" traktor s kojim sam imao prilike raditi iz IMT programa je svakako IMT 577. nema greske, jak, okretan, stabilan na nagibu, dosta prostrana kabina, dok je nov i nije tako bucan unutra, motor koji je nepoderiv, hidrauliak dobra, jos ako je model s jacim hidraulikom i mokrim kocnicama, to je TO...
Sad po tvom ispada da je 558 daleko bolji traktor od starog 560,a 542 nevalja a 549 je ekstra zato sto ga ti imas.Okretan 577 koliko i 560 i 558.Strasno.

U mom kraju od manjih IMT traktora najbolje se pokazao 533-539. A od vecih 558.
577 i 560 su slabije zastupljeni,542 i 549 imaju daleko vise kvarova od 533-539 tako se bar ovde pokazalo :ppozdrav:

tako je dobri su IMT sad što ih vreme gazi to je drugo smo zavisi kako su uposleni prema njihovim mogućnostima i u čijim su rukama eto oni vuku već skoro pola veka verujem da nekih moćniji i većih današnji mašina neće biti ni na otpadu(mislim na ove nabudžane i kompjuterski kontrolisane mašine kojima ni prizvodjači nemogu lako otloniti kvarove a i skupi su za održavanje ) a oni su tu i još će dosta dugo biti

IMT 549 DW, kakav sistem hidraulike imaju?? Jel imaju izvod sa leve strane i one rucice,sto se npr koristi za kipovanje, kao na nekim modelima 577 ili je klasican??
Evo slike pa pogledaj kako je urađeno na 549dv.

- - - - - - - - - -

Postoji li dodatak pomocu koga na imt 539 moze da se ugradi prednji utovarivac sa funkcijama pomeranja kasike gore dole , podizanje i spustanje krakova i otvaranje i zatvaranje krokodila?
Evo imaš na komšiskom forumu sve lepo objašnjeno i jedan član sve lepo napravio evo link.
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=20522&highlight=dodatna+hidraulika

Jel uzimo neko neki imt ov traktor na lizing kakvi su uslovi na koliko god moze maks itd moze i na pp hvala unapred.I koliko je sad 549 dv .

Kod nas ima u Bijeljini jedan na stanju u Jugometalu, znaci 549 sa dv, kosta 32 000 km sirova cijena.

Jel ko kad stavljao sire gume na 577 prve jer 9,5 su preuske vidim da neki stave 12,4...
Sad bil to omjere poremetilo ili je ista visina tih guma...

Sad po tvom ispada da je 558 daleko bolji traktor od starog 560,a 542 nevalja a 549 je ekstra zato sto ga ti imas.Okretan 577 koliko i 560 i 558.Strasno.

Odgovorno tvrdim da na mom terenu brdovit kakav god da je i zemlja takva kakva je da 558 pravi krugove oko 560. 560 je lijen, trom traktor. 558 puno veselije radi i dokazano je manji potrosac u istim poslovima nego 560.

Stari 560 je nepregledan, uz malo brusenja se anslag na njemu napravi kao i na 539 skoro, pa to nije problem, radio sam ovo ljudima i pre zadovoljni su. Ovdje na 560 odlaze zadnji reduktori dok na 558 nisam ni cuo ni vidio da se to ikad ikome kvarilo. I na jednom i na drugom su lose kocnice ako se ne odrzavaju kako treba, ali dok rade, isti klinac, iako vise vjerujem mehanickim kocnicama posto s hidraulicnim imam samo losa iskustva.

542 novi tip s kabinom ovdje (opet pricam o mom brdovitomo terenu) puno teze ore i tanjura nego 539 a rade s istim prikljuccima, muci se jer je za taj motor pre tezak i dosta propada u zemlju, pogotovo u tanjuranju, za normalan rad, treba dosta gasa i motori su kratke trajnosti. Za prskanje i kojestarije jako dobar izbor, ali za teze poslove JOK. 549 ne hvalim ni moj vlastiti nego uvijek napisem da je za svoju cjenu neprevazidjen...

a objasnjavati 577 nema smisla. zlatan traktor, zlatni iznenjeri koji ga napravili i sastavili... Nesto savrseno. Ni pre velik ni pre mal, naj taman.

Covjek je pitao, ja sam mu samo objasnio s mog gledista, nema potrebe za cinizmom. ne vidim da ste napisali svoj odgovor na pitanje, stoga mislim da nemate pravo ni komentirati moj odgovor koji sam sad detaljnije objasnio.

Komentarisanje pojedinacno IMT traktora je rupa bez dna.Od IMT traktora koje smo imali i koristili u duzem periodu su bili prvo 533-za svoje vreme otac kaze da je bio solidan traktor ali mu prodje rok trajanja,novog 558(brzi) skoro 20 godina i nikad vise,mnogo kvarova i problema sa hidraulikom,bocnim reduktorima-poluosovinama,kocnicama i proklizavanjem jer nema tegova pozadi,549-nov kupljen radio raspao se sredjen i prodat sa zavarenim lezajevima u trubama,mislim da nema srafa koji nije vise puta odvrnut na njemu,sluzio nas jeste ali se kvario sacuvaj boze,560 stari tip-kupljen polovan,sluzio nas oko 5-6 godina i moj otac i dan danas kuka za njim,bio je kratko ali je bio veoma dobar,rotaciona pumpa i isao je strasno dobro,potrosnja kao i 558 da kazem u litru i malo brzi u operacijama u odnosu na 558,problemu na njemu su bili kocnice i zato je prodat(tad nismo znali da prepravimo na mehanicke,e da je sad...),i sad 540 koji trosi kao upaljac i takodje malo brze odradjuje operacije u odnosu na 539 ali zato vuce 12 coli plug kao od sale,setvospremac 2,2,drljacu 4 krila....kupljen od jako dobrog drugara pa znam traktor veoma dobro,nikad radjena hidraulika,motor tri pune generalne i tri osvezavanja,trap se raspadne napred cas posla,blokada sacuvaj boze i sad gura svojih 22000 radnih sati i jos ce dok ga ne sahranim.

- - - - - - - - - -

Sad citam tvoj post,kako 542 novi tip u tanjiranju propada u zemlju a naprimer 549 ne propada,mora da 549 leti a to su totalno dva ista traktora i po tezini i po konstrukciji,razlika u M i DM motoru i tih presudnih 4,5KS (42,5-47KS)?

Moja iskustva sa imt traktorima su skromna,ali moj 542 petostepeni menjac stari tip i 539 86 godiste,moj deda prvi vlasnik,ne mogu se meriti ni po cemu,a ima i brda ovde. Veceras u oranju suvo je dosta i 539 se povukao,moze da radi,al druga spora i patos gas,a ja 4-ta spora i 1600 obrtaja motora i to ide. 549 izbegavaju maksimalno jel je dobar samo za transport,a za u njivu nije da radi teze,stalno nesto strada. Drugo 560 i 558 sa oba sam radio,na 558 sam cak naucio da radim,ali ipak kad sam presao na 560 to je ipak bilo bolje,lakse se nosi s plugom,vecu tanjiracu,nema da se propne,a ima brzinu. Potrosnja im ista. Od kad sam samostalan radim sa 542 i od skoro sa rakovicom,al prodacu je verovatno,ne zasluzuje da bude kod mene. 577 ih nema i ne znam kakvi su.

Probaj 577 to ti je strojčina...
Ove male ćeš onda zaboraviti ...
Meni sad 577 radi više sati nego 533 makar više troši...
Uglavnom igraš se s poslom...

Lako za rok isporuke al ja ne bi birao između ta dva vjeruj 577 vrijedi jako radje njega uzmi ...
Inače stari tip koji je lakši od novoga komfor losiji a i novi je puno bolji...
Pogledaj si na imt stranici...

Jel ko kad stavljao sire gume na 577 prve jer 9,5 su preuske vidim da neki stave 12,4...
Sad bil to omjere poremetilo ili je ista visina tih guma...
Poremetio bi odnos prednje i zadnje vuče.Ti što imaju 12,4 su najverovatnije fabrički a ti bi morao da menjaš i jedan zupčanik.

Mirko, propada i 549, pogotovo moj koji ima i prednji pogon, ali recimo u tom propadanju i sporijem radu 549 vuce 24 diska, dok 542 redi s 20... Dovoljno ce ti reci da u ovih 20 sela sto znam i poznam ljude ima samo jedan 542 i taj djed je umro a baku nitko ni pitao nije da proda traktor, jer ga nitko kupti nece...

ja znam da sam s mojim 549 pogodio dobar model, jer eto u 2000 sati teskog posla i transporta nemam problema ni s hidraulikom ni s konusno tanjurastim parom, ni s prednjom vucom... Bilo je samo sitnih popravaka i drugo nista. kontrolirao sam par puta konusno tanjurasti jer znam da im je to bolest, ali eto kod mene jos nije bilo tog kvara. cim bude, znat ce i svi koji prate par ovih nasih poljo-foruma...

recimo ja ovdje radim usporedbu 539-542. isti motor, isti prikljucci, 542 em sporiji, em tromiji, treba mu vise gasa da se "izvuce" do kraja njive. dok je kod nas 539 bio jedini traktor, za njega smo imali OLT 24 diska tanjurace i u proljece po jesenskom oranju je isao 2 direktna i iber gas. nije se na traktoru moglo sjediti, stajali smo i radili. Nije se drugacije stizalo jbg... 542 ne moze ici u 2. brzini po oranju, pre tezak je i na pliva i fali tom motoru snage da to sve povuce. taman tih 4-5ks vise i direktno ubrizgavanje cini 549 boljim traktorom od 549, jer em je zivlji, em je elasticniji u radu, jednostavno ne osjeti 20 diskova tanjuracu...

Zato ovdje nitko ziv nema 542, jednostavno za teze mu fali snage a za lakse je pre velik. 539 ga pokriva u kojem god poslu hoces posto ovdje moraju koristiti iste prikljucke...

Ja ti kazem i pisao sam da se u slucaju mog,a i vecine 542 540 traktora kod mene spram 539 vidi razlika u radu. Sve on stigne da uradi i lakse mu je nego 539. Ne bih ja sad usluzno tanjirao s mojim da je 539 kadar da to uradi valjano il mozda ljudi nece da muce traktor Danas sam u radu,napravicu kakvu fotku i video,pa cu probati da okacim snimak da bi video kako se ponasa moj 542,a radi se o brdovitom terenu. Ne kazem,mozda postoji neki 542 da je takav kakav ga ti opisujes,al ovde kod mene ne. Jeste vecina traktora 539,al je to videla zaba da se kuju konji pa hoce i ona,ljudi kazu bolje 539 manji je nego 542 kad se kupovao pre 20 i vise godina,takvo razmisljanje imaju.

Samo jedno pitanje ko vas je ucio da teske poslove radite na malom gasu ??? Bilo koji tezi posao mora da ima obrtaja motora dabi se traktor iskoristio maximalno tj da bi imao dovoljno snage dovoljno podmazivanja,dovoljno hladenje jer nemoze to da ostvari sa 1600 obrtaja to nije zdravo za traktor.Na potrosnji necete ustedeti nista

Nazad
Vrh