IMT

Što mislite o imt 565 novi tip ošao motor.
Treba generalna za 3000 eura ...
Kabina uski kotači hidrulični volan...
Planiram ga uzet čekam novce ako ne prođe...

Jeftino,dobar traktor,motor DM ostar,ujeda,kao na Rakovici 65.Po meni mnogo bolja kombinacije od 560.Generalna je danas super jeftina tako da nece puno izaci a cene kod nas mu nisu uopste male.

Da i novi tip uski kotači za izmedu redova...
Tako da planiram uzet nadam se da ne prode ako uzmem stavim slike.
A onda i remont odmah...

@ Vulkan

Nadji nekog sa co2 i resices problem. I mene je to mucilo isto na petaku, odnesem majstoru u Pricinovic on isece deo koji je krpljen i baci fleku od lima i zavari sa co2. Cena 500 kinti majstoru za pivo i vozi Misko. Ne zaleci se da kupujes drugi rezervoar dzabe.
rezervoari na imt-u i rakovici su veoma krti i brzo pucaju........

Rezervoari na imt-u i rakovici imaju pregrade koje su tackasto varene(maks 4 "tacke") I naravno ti varovi ne mogu da izdrze stalno kretanje nafte po rezervoaru pa za rezultat imamo čupanje tih tačaka iz spoljnjeg lima rezervoara a samim tim i curenje. Bilo je i slucajeva da pregrada padne i zacepi dovod goriva (imt 55:cool: Ali ljudi,pa sve su to traktori 30+ godina.... Malo li je?

Pre nedelju dana motor je počeo da "čuka" posle hladnog starta i pošto su ventili bili štelovani još pre tri godine ja odlučim da ih naštelujem. Posle štelovanja (1 bio dobar, 7 sam olabavio) traktor je lako upalio, čukanja više nema i motor sasvim lepo radi (nisam ga mnogo vozio, samo od garaže do šupe). Problem je u tome što sam ja ovo radio bez "nadzora odraslih". Gledao sam nekoliko puta kako se šteluju ventili, pratio sam uputstvo i radio sam pažljivo, ali opet i dalje imam neki osećaj da sam možda nešto zabrljao. Nije da nisam siguran u sebe, samo mi se ponekad dešava da pravim neverovatne brljotine, recimo da pokušam da izmerim napon ampermetrom (a mnogo bolje poznajem struju/elektroniku nego mehaniku).

Dakle, šta se dešava kada su ventili raštelovani/pogrešno naštelovani, kako to može da se prepozna i koje posledice može da ima? Ako su previše zategnuti onda se valjda sudaraju s klipovima, pretpostavljam da je to ono što je čukalo kod mene. Šta se dešava kada su previše labavi, tj. kada se ne otvaraju dovoljno - motor nema dovoljno snage/turaže ili nešto drugo?

Btw, ovo je prvi i poslednji put da štelujem ventile bez skidanja brizgaljki - dva čoveka jedva okreću zadnji točak i to "na sec".

Traktor - 558

Prvi klip na vagu,stelujes cetvrti klip i tako redom.Ako su labavi kod dizel motora nece da pravi problem,pogotovo ovi nasi praistorijski dizeli,ako su nategnuti znaju se cuti na auspuh cak-cak-cak,i nategnutost nije dobra za ventil i sic,zna da izdrzi tako jako dugo ali za posledicu ima da brzo stradaju ventili i sicevi.Netreba da skidas brizgaljke,samo ubacis u 3 direktnu i guranje napred-nazad i nastelovani cas posla.

Evo da napisem detaljnije:
Kada se ventil 1. klipa nađe na klackalici, odn. kada jedan ventil ide gore, a drugi kreće na dole, podešavaju se ventili 4. klipa i obrnuto. Isto važi i za ventile 2. i 3. kilpa, kada je 2.klip na klackalici, šteluju se ventili 3.klipa i obrnuto.

Prvi klip na vagu,stelujes cetvrti klip i tako redom.Ako su labavi kod dizel motora nece da pravi problem,pogotovo ovi nasi praistorijski dizeli,ako su nategnuti znaju se cuti na auspuh cak-cak-cak,i nategnutost nije dobra za ventil i sic,zna da izdrzi tako jako dugo ali za posledicu ima da brzo stradaju ventili i sicevi.Netreba da skidas brizgaljke,samo ubacis u 3 direktnu i guranje napred-nazad i nastelovani cas posla.

Evo da napisem detaljnije:
Kada se ventil 1. klipa nađe na klackalici, odn. kada jedan ventil ide gore, a drugi kreće na dole, podešavaju se ventili 4. klipa i obrnuto. Isto važi i za ventile 2. i 3. kilpa, kada je 2.klip na klackalici, šteluju se ventili 3.klipa i obrnuto.

Kako ide štelovanje kod 3 klipa?

lako kad su dva dole sve druge stelujes ionda okrenes napred i opet dva dole i nastelujes i ta dva sto su bili prvi put dole najlakse okretanje skines anaser i okreces polugom

Tako sam radio.Jedan drugar došo pa se pravi pametan počeo nešto da mi filozofira.Ja stvarno neznam po knjizi kako je pravilo ali na 3 klipa sam odma uočio kako bi moralo .Nema tu neke matematike.Imao sam bmw 320 6 cilindara i njemu sam štelovao ventile isto nekako od oka i bilo dobro.A tek kod šestaka neznam raspored paljenja.

Ljudi treba mi pomoc..trazim uske felne za IMT traktore koje pasu za gume 13.6 r 38..to mi je hitno radi setve. pozdravi i hvala

Nazad
Vrh