IMT

Ja mislim ovako:

Topling deluje na hidraulik nekom silom. Sila je vektor (ima svoj intezitet, pravac i smer). Vektor se može predstaviti kao vektorski zbir horizontalne i vertikalne komponente. Za potpuni prenos sile sa toplinga na hidraulik je potrebna horizontalna komponenta sile (dok je vertikalna komponenta = 0), pa iz toga logično deluje da se najveća osetljivost hidraulika dobija ukoliko topling u radu (oranju) stoji horizontalno.
E sad, u kojoj rupi je topling horizontalan - ja ne znam. Ali, ako je potrebno postići manju osetljivost hidraulika (da bi on produbio rad pluga u teškoj zemlji), ja bih koristio rupe ispod tog "horizontalnog" položaja.

A ja sam tek danas ustanovio zašto mi je špartač lane stalno bežao ulevo.... Leva hidraulična poluga je za 15mm duža od desne, a nisu ni istog oblika...... Tako da ću morati da sečem i da skraćujem....

Ja mislim ovako:

Topling deluje na hidraulik nekom silom. Sila je vektor (ima svoj intezitet, pravac i smer). Vektor se može predstaviti kao vektorski zbir horizontalne i vertikalne komponente. Za potpuni prenos sile sa toplinga na hidraulik je potrebna horizontalna komponenta sile (dok je vertikalna komponenta = 0), pa iz toga logično deluje da se najveća osetljivost hidraulika dobija ukoliko topling u radu (oranju) stoji horizontalno.
E sad, u kojoj rupi je topling horizontalan - ja ne znam. Ali, ako je potrebno postići manju osetljivost hidraulika (da bi on produbio rad pluga u teškoj zemlji), ja bih koristio rupe ispod tog "horizontalnog" položaja.

Ако хоћеш мању осетљивост хидраулике онда на трактору качиш у доње рупе а на плугу у горње, а за већу осетљивост обрнуто. Мислим на ИМТ и сличне системе.

ИМТ 539 и 558 имају исте пумпе, а 542, 549, 560,565 исте.

[
QUOTE=grunt;486875]Ja mislim da je to isto,nisam siguran ali mislim da su pumpe iste ispravite me ako gresim![/QUOTE]
nisu iste brate ventili i kulise su vece ili pa je fabrika napravila neku gresku,jer nisam menjao komplet pumpu,nego sam uzeo sve delove ostali su mi samo dekla stara ovo ostalo je sve novo i prva i druga su bile JUSEL SABAC ali nisu iste majstor kaze da je prva od 539

Pozdrav ljudi ! Imam jedno pitanje i mnogo bi mi znacilo vase misljenje i vasa pomoc ! Imam IMT 5106 i pre neki dan sam bio na njivi,kultivirao i u jednom momentu pocelo je nesto da se cuje,da lupa u predelu prednjeg dela menjaca,odnosno korpe ili ti kvacila. E sada me intereseju da li neko ima iskustva sa tim i sta to moze da bude? Kada dodajem gas ili ti povecavam obrtaje motora zvuk (lupanje) je sve ucestaliji !?

---------- Poruka napisana u 22:40 ---------- Prethodna poruka je at 22:38 ----------

Pozdrav ljudi ! Imam jedno pitanje i mnogo bi mi znacilo vase misljenje i vasa pomoc ! Imam IMT 5106 i pre neki dan sam bio na njivi,kultivirao i u jednom momentu pocelo je nesto da se cuje,da lupa u predelu prednjeg dela menjaca,odnosno korpe ili ti kvacila. E sada me intereseju da li neko ima iskustva sa tim i sta to moze da bude? Kada dodajem gas ili ti povecavam obrtaje motora zvuk (lupanje) je sve ucestaliji !?
Zaboravio sam da napomenem,da traktor,menjac radi normalno i da nemam problema prilikom voznje!

treba mi pomoc oko moje pumpe postavimo 25mm namontiramo pumpu kad treba da zakacimo onu klackalicu od kliznog ventila nemoze udara u kulise,pa smo vratili tu uzeli smo 23mm namontirali ubacili u traktor sipali ulje aj da probamo kako radi kad pumpa nece da baca nimalo ponovo sve napolje rasklopimo pumpu ponovo da vidimo sta je sad kad ono kucista ventila nisu ista na 25mm ima 4 rupe a na 23mm ima 5 i ulje kroz tu petu samo kruzi nestvara nikakav pritisak.Sta da radim kulisa za moju pumpu trba da bude 97mm a precnik klipa 25mm i nemogu da nadjem takvu,uzmem od25 kulisa je 106mm

Jel zna neko gdje mogu da se nadju slike na kojima je neko na neki IMT (mislim da je u pitanju 560) ugradio diskove od nekog kombija nazad? Evo sat vremena listam temu i ne mogu da nadjem te slike a mogu se zakleti da su bile na ovoj temi.

Ljudi molim za pomoc,imam imt 558 kojem sam 4 puta radio hidraulicnu pumu,radi 2 sata normalno i onda ne moze da odigne sejalicu maju sem na punom gasu i to jedva.Juce me je majstor zeznuo da promenim svo ulje i opet nista.Probao je ventil,kaze da je 200 bara pritisak,prosle godine menjan kompletan set.Ako ima neki hidraulicar neka se javi.

Nateraj traktor zadnjim desnim tockom na neko uzvisenje ~20cm i skini sa desne strane menjaca poklopac gde se nalazi merac ulja. Sa orudjem (Majom) upali traktor i probaj istu da podignes da vidis sta se desava. Mozda ti je klip karike ili stublina hidraulike ostecena pa tamo gubi ulje..... Sta je da je dosta toga se vidi sa strane.... Ako si 4 puta servisirao pumpu valjda nisi nigde na njoj pogresio,jer u principu na mnogo mesta moze biti kvar.

Što kaže Siniša kvarova može biti puno po ovome što kažeš izgleda da su ti poluge sekstanta raštelovane i nemogu da prenesu informaciju to jest operaciju koju zadaješ ista sejalica je dosta teška koliko vidim ako je takav pritisak verovatno su pretegnute opruge na vodjicama ispod poklopca i mogao bi da na to utiče veliki zazor na balansnoj oprugi treba izvršiti podešavanje poluga kvadranta jer je došlo do povećanja zazora na prenosnom mehanizmu pa samim tim i željene operacije nemogu biti izvršene do kraja jer hidraulični sistem sam očitava težinu mimo naše volje pa preko balansne opruge pravi nam probleme i nesluša sa tim pritiskom možeš kipovati šta oćeš i dići teret bez toplinga uzmi knjigu i polako proučite podešavanje ovog što sam naveo i mašina će da radi

Poslednja izmena:
Ljudi molim za pomoc,imam imt 558 kojem sam 4 puta radio hidraulicnu pumu,radi 2 sata normalno i onda ne moze da odigne sejalicu maju sem na punom gasu i to jedva.Juce me je majstor zeznuo da promenim svo ulje i opet nista.Probao je ventil,kaze da je 200 bara pritisak,prosle godine menjan kompletan set.Ako ima neki hidraulicar neka se javi.

A sto ne probas da promenis gumice,konkretno cu reci gde.Na desnoj strani menjaca u kabini ispred rucice reduktora skoro ispod sedista nalazi se mala dekna na kojoj je moguce prikaciti izvod hidraulike koju drze 2 srafa.Skini ih,skloni deknu i izvadi cev koja ide iz pumpe (cini mi se) napolje i promeni gumice na oba kraja jer kada se one pojedu ulje curi nazad u menjac i prikljucak pada i sto je ulje toplije to se brze desava,ja sam imao takav problem vise puta.Pazi kada vracas cev nazad budi siguran da je usla u leziste na pumpi inace ode u menjac i tek si onda naj...o.
Naj lakse ces znati da li je to ako podignes prikljucak i pritisnes kvacilo,ako krene da pada onda je sigurno to.

Ako su remontovali 4 puta pumpu onda su najmanje toliko puta vadili tu cev i vracali nazad pa cisto sumnjam da nisu primetili pokidane ili lose gumice. A i da nisu primetili sa majevicom pozadi sigurno odmah ne bi radila hidraulika. Ovako dva sata radi pa posle ne.... To je zato jer se ulje posteno zagreje a zagreje se jer pri dizanju ulje negde probija i isto zagreva. Vecina kada skine plocu ni ne proverava stublinu klip i karike pa zato mislim da je tamo kvar. Ploca sa desne strane se skine i kroz tu spijunku sve vidis. I poluge i mehanizam i cilindar ako je skenjan pa propusta ulje..... Sve! Odatle se i cev vadi ako promasis pri vracanju,tako da nisi naje.o.

Nazad
Vrh