IMT

@MEDOLINA

Da si zavirio u menjac od IMT-a znao bi o cemu pricamo. Menjac kao menjac se ne dira uopste! Menja se samo konusno tanjirasti par koji se inace koristi na 560 a 560 ima iste brzine i zupcanike kao 577 prve 3 sto znaci da zapravo dobijamo jos 2 stepena prenosa u odnosu na 560. Traktor nije nigde oslabljen jer moze da se koristi kao 577 sa 3 brzine u radu a IV i V za transport laksih tereta u ECO modu.

Tesko da ubrzan na diferencijalu 577 moze da vuce 2 pune Zmajevke V pun gas...

Inace, 577 ima konusno-tanjirasti par 6/37 a 560 11/38 pa sami izracunajte prenosni odnos.

Bas sam gledao prosle godine covjek sa IMT 539 nosi prskalicu 660 L punu vode,ima napred tegove ali nisam zamatro koliko ima tegova malo sam pricao sa njim kaze najveci problem mu je dolazak do njive jer su mu njive podaleko od kuce,e sad koliko je to opterecenje za hidrauliku nositi 660 L + tezina prskalice nekih 140-150 kg ne bih rekao da je normalno bar za IMT 539,a i sa tim tegovima naprijed traktor kada ide putem cupka kao da hoce da se prelomi napola.

@MEDOLINA

Da si zavirio u menjac od IMT-a znao bi o cemu pricamo. Menjac kao menjac se ne dira uopste! Menja se samo konusno tanjirasti par koji se inace koristi na 560 a 560 ima iste brzine i zupcanike kao 577 prve 3 sto znaci da zapravo dobijamo jos 2 stepena prenosa u odnosu na 560. Traktor nije nigde oslabljen jer moze da se koristi kao 577 sa 3 brzine u radu a IV i V za transport laksih tereta u ECO modu.

Tesko da ubrzan na diferencijalu 577 moze da vuce 2 pune Zmajevke V pun gas...

Inace, 577 ima konusno-tanjirasti par 6/37 a 560 11/38 pa sami izracunajte prenosni odnos.
Dosad najtacnije objasnjeno stim da bih se malo nadovezao na post,i pitao Bubu-a nesto.... 11/38 konusno tanjirast koriste i 585,588 (menjac tri brzine) traktori i kao takvi sa s-44 motorom rade godinama bez ikakvih problema niti ima dodatnih podmazivnja osovina ili neceg drugog... A pitanje glasi dal je menjac od 560 i 577 identican ako zanemarimo 4 i 5 brzinu na 577. Dal je ostatak zupcanika i osovina isti?

Bas sam sada gledao u katalogu posto nisam bio siguran-dvogubi zupcanik koji je za II i III se razlikuje i pogonski za III posto je III brza kod 560 nego kod 577. Moguce je da je i na 585 kao na 560 menjac ali sa sporim diferencijalom.

Sto se tice 539 i prskalice 660 litara, nosio sam je samo jednom skroz punu, bitno je da se lagano vozi preko prepreka i neravnina. Na deonici ruma sabac gde je ravan put, nov, skoro na 2000 obrtaja sam isao traktor se ponasao kao da nema punu prskalicu iza sebe. Mada je mi uglavnom punimo do 450, 500 litara jer su mi parcele uglavnom 2 do 2,5 jutara pa da u cugu isprskamo parcelu po parcelu. :osmeh:
I samo da dodam, bez tegova napred, mada razmisljam se da za ovu sezonu nabacim 3-4 tega napred. Najgori je put do njive a kad stignes vec je praznis i onda je opusteno :)

Nemam katalog nisam nigde ni trazio na netu ali sam radio i od 560 menjac i od 577 a i moj od 588 moram remontovati. E sad ako me secanje dobro sluzi menjac od 560 ima veoma malo istih delova sa menjacem od 577. npr 6005 lezaj na pocetku gornjeg snopa zupcanikamenjaca 577, 560 nema, automatski im nisu iste gornje osovine. Tj vucna osovina koja ulazi u lamelu i gornji snop(osovina). Isto tako mislim da ni kardanska osovina koja ulazi u lamelu nije ista na 577 i na 560. Eventualno neki zupcanik ili donje suplje vratilo mozda stima... Opet kazem nisam sto posto siguran jer sam jako davno radio 560. Koliko je meni poznato 567 i 577 imaju iste kolevke,prednjice,menjace,dif, i bocne reduktore. Mislim i da 510x ima isti menjac kao 577 i dif ali drugacije bocne reduktore. A ono sto znam sigurno je da menjac od 560 ima nekih dodirnih tacaka sa menjacem od 588 ali samo oko kardanskog dela. Vec kod vucnog dela nisu isti. Npr 588 na mestu 6005 lezaja kojeg nosi 577 ima neki iglicast lezaj. Mogao bihh to da slikam ako nekog zanima jer takav tro brzinski menjac nije nesto cest za videti. Cak i kod njih ima razlike u zupcanicima (585 I 58:cool:....

U te starije IMT-e nisam upucen toliko ali recimo mislim da 70 delova menjaca od 560 odgovara na 577. Radio sam menjac od 577 ali od 560 nisam ali sam video sta ima u njemu.

Menjac od 51xx nema dodirnih tacaka sa menjacem od 577.

Ja imam u planu imt 539 bez kabine i sa simsonovim motorom ako ih jos ima.Prosle godine me ispalila banka,nadam se da ove nece.

Da se nadovežem na priču o IMT-577 sa kon.-tanj. parom od 560. Vidio sam stari tip 577 u kojem je ubačen konusno tanjurasti par od 558 il 560 (zaboravio sam) i sa prednjim trapom od kamiona sa kojim lik na moru vuče kipericu od 6 (7) t kamena. Baja pegla oko 60 km/h (ako ne i malo više) i to bez ikakvih problema. Razgovarao sam sa čovjekom i dogovorili smo da nagodinu (jer tad kad sam bio radio je spojničku na njemu) kad dođem da provozam malo pilu da ja vidim kako to ide. Kaže da ga na jadranskoj magistrali (stara cesta) MAN troaks (tako tamo kažu za troosovinca) kad voze kamen jako teško obilazi jer neuspije stić uhvatit zalet već samo guta sedmicinu prašinu. :haha:

Netreba mu mlazni pogon, razlika u odnosu konusnog i tanjurastog zupčanika od 560 je skoro 2X, u odnosu na onaj standardni od 577, tako da je onda i brzina skoro dva puta veća.

Zar nije kod svih IMT modela sa "trocifrenim imenom" isti konusno tanjirasti par.Moj tata je letos na jedan 577 stavio konusno tanjirasti par od 539, i nema nikakve razlike potpuno je isti broj zuba.

Nazad
Vrh