IMT

Jesam nesto bio umoran kad sam to pisao,pa sam malo ispermutovao...
Moja jos,hvala Bogu,sluzi,ali mi se ne svidja u opste kako su je resili. Tafe ima,koliko sam video tad kad sam ga gledao,isti raspored safova motor-karlica,ali kako ce da se tu uklopi dv od IMT-a u karlicu od tafe-a.
Ja moju bih sve jedno ojacao,ne bih cekao da se dogodi, a evo i kako,pozajmicu tvoje slike ako se ne ljutis. Mislim da je dovoljno 20 mm plocevina.
qp53cn.jpg

2ennhbm.jpg

Pitanje je dali ce ovo da joj poremeti njenu dosadasnju cvrstocu i elasticnost.

---------- Poruka napisana u 01:13 ---------- Prethodna poruka je at 01:12 ----------

I kod mene ti granicnici na prednjem mostu nemaju te dodatne bregice koji se vide na prvoj slici kod tebe,nego su ravni.

S lijeve strane koljevke ne moze ici ovakva plocevina, a ne moze ni s desne toliko nisko ici bas zbog prednjeg trapa...

Ne budi lijen, pa skini prednje tockove, podigni prednji kraj i vidi koliko mjesta imas da se prednji most klati u koljevci, pa ces vidjeti da je JAKO JAKO gusto... One dvije manje upore sto si stavio takodjer nema sanse da tu budu, jer je jako malo mijesta ostavljeno.

Takodjer ce ti s desne strane smetati stoper/granicnik, posto se prema dolje jako siri... Imas jedno jako fino rjesenje za preventivno ojacanje koljevke na youtubeu, sto je covjek napravio kad je vidio moj problem...

Cjelu konstrukciju je napravio tako da je kraca od koljevke 1mm, tako da koljevka dobije prednaprezanje. Najprije je stavio dulje vijke iz kucista akumulatora, tako da vire prema koljevki. zatim je skrojio pojacanja. najprije zavrnes ova dva sarafa dolje na koljevki do motora i onda maticom naterujes taj 1mm lufta da prednapregne koljevku u suprotnom pravcu od pucanja i nemas vise brige.

Najprije je napravio da sve pase u milimetar ali to ne pomaze nista jer zeljezo se giba i prednaprezanja mora biti... Tek kad sam mu to spomenuo, onda se i sam toga sjetio.

izvinite, ali koljevka je GUS i tu obicna elektroda nema sto traziti...

Tu ide (najjeftinija varijanta) elektrode za hladno zavarivanje sivog lijeva za koje ne treba zagrijavanje i kosta komad 3.25mm oko 1€, malo i vise. Moja koljevka je varena puno boljim elektrodama "zapadne proizvodnje" i dobar dio cjene rada je bio bas elektrode. Zavarivano je na toplo i krpanje i pojacanja...

Mislim isto da je sivi lijev... Sad ces mi poslati sliku kako si nekada zavario polomljen uteg obicnom elektrodom i da to tako stoji vec 15 godina i nikud ne mrda...

E, vidis, varili su ljudi i daske na plugu obicnom elektrodom, pa su daske pucale, varili su i sivi lijev obicnom elektrodom, ali i to je pucalo... Drugima je i jedno i drugo duralo i jos uvijek dura (jedna daske na mom 2x10" je polomljena i zavarena prije 20 godina i dura jos uvijek)

Uteg, ni tamo ni vamo, neka puca, nek se jxxe, ali ici skrtariti na zavarivalju ovako bitnog djela traktora kao sto je koljevka pa to odradjivati obicnom elektrodom, to nikako ne podrzavam. Vibracije, naprezanja, i onda koljevka pukne na kraju krajeva, pa odbije vodnu pumpu, kiler, nedaj boze kompresor i razvod ma notoru, haubu i tako dalje... eto ti troska zbog cega, zbog 50-60€ elektorda...

Radite kako hocete, ali ja kazem kako je ispravno.

Oko 50 evra je pakovanje elektrode za varenje sivog liva od 1kg i ima u njemu oko 30 komada....

Bobo,bas to prosirenje ima na oba granicnika,i oba bih suzio taman toliko da ne dohvata.Nisam bio lenj,vec sam proletos traktor dizao na dizalicu i merio koliko nisko moze da se postavi plocevina a da je ne dohvata dv,ali taj podatak nisam nasao,pa sam slike izbacio bez kotiranja. Za te kosnike koliko sam gledao ima mesta,ne mnogo ali dovoljno.
Miroslave,vec su drugi rekli pre mene oko elektroda,jer ovo je gus.
To sto je taj na snimku napravio solidno izgleda.E sad, to mi sad zvuci kao jos bolja kombinacija sa prednaprezanjem karlice koja jos nije pukla. plus to bih mogao sam da odradim...

---------- Poruka napisana u 15:21 ---------- Prethodna poruka je at 15:20 ----------

U svakom slucaju moram nesto videti do proleca...

Sivi liv? Još gore nego da variš sa običnom elektrodom....

---------- Poruka napisana u 21:24 ---------- Prethodna poruka je at 21:21 ----------

Probaj teg da zavaris sa gusanom elektrodom i javi jer ga prima
Mora da ga prima.... Sve i da je čelični liv, uspećeš da ga zavariš.... Elektrodom sa 98%nikla u hemijskom sastavu(popularno nazvana "gusana elektroda") efikasno vari liv za čelik i čelik za čelik, samo je ovo poslednje finansijski neopravdano......

"Gusanom" elektrodom se odlično zavaruje i sivi i čelični liv. Prije neki dan sam sređivao izbijače i ravnjače na mehaničkoj OLT sijačici za kukuruz (ima slika na temi) i to su baš maleni dijelovi, savršeno se prima i ne puca (probao sam). Obična elektroda se jako loše prima na liv (i sivi i čelični), nešto sam isprobavao na tegovima na IMT 539 i nema šanse da se zavari, nekako se i "primi" ali se polomi jako brzo. Prokronska elektroda se isto odlično prima na livove. Što se kolijevke na traktoru tiče tu se, baš kao što Bobo kaže, nema šta štediti. Na slikama se vidi da je zavarivano nekim posebnim elektrodama, kada se običnom elektrodom zavaruje liv i sam var bude jako taman (zbog previše ugljenika u livu, zato i puca) a kada se koriste specijalne elektrode var bude sjajan i jako lijep.

Jeste da je je van teme ,ali sa co2 može i običnom žicom za varenje da se zavari gus, ne baš nešta preterano kvalitetno ali drži

Možda malo mašim temu, ali ja sam na kolima, na puntu hteo da varim izduvnu granu tj izduvni kolektor koji iz motora ide one 4 cevi u jednu, to je isto neka vrsta gusa, tada mi je čovek čije mišljenje izuzetno cenim rekao da to mora sa specijalnim elektrodama koje su jako skupe i da svakako mora izduvna grana da se skine i termički obradi, očisti i tako dalje i da se tako na vruće vari.
Rekao mi je i da je sve to jako skupo, naročito elektrode i naveo mi samo jedne kao adekvatne ali sam zaboravio proizvođača, a da sumnja u rezultate na duže staze tj da to neće ponovo da se pojavi, samo je jednom čoveku to vario i nema povratnu informaciju da li je i koliko taj var potrajao a tu pričamo o sitnim pukotinama, crticama, nastalim od sudara, na delu koji ne trpi neka mehanička naprezanja, a ovde pričamo o jako ozbiljnijoj stvari pa iskreno ja sumnjam u rezultate svega toga...

Eto čisto da kažem svoje iskustvo, a vi već bolje znate ako je neko od vas nešto slično već vario kakvi su razultati :ppozdrav:

Koljevka na 549 ni da mrdne (za sad) a orano je i transporta je bilo i zapadalo se... Ja mislim da je to sad To i da necu vise morati gubiti zivce zbog nje.

Po pitanju zavarivanja ostalog svega, jedino na sto nisam uspio uhvatiti elektrodu je izpusna grana na torpedu 7506. Nece i nece... baci iskru, i topi elektrodu, ali JOK. Ostalo sve uspjesno zavarujem sto mi treba u poljoprivredi, ali sam koljevku ipak prepustio majstorima, jer tako dobar varioc nisam da bih znao kakvom elektrodom to zavarivati i kakvim se metalom smije pojacavati i da ce taj spoj dugo drzati i naprezanje i sve moguce sile koje se na koljevki desavaju.

Samo cu napomenuti da s "gusenom elektrodom" za hladno zavarivanje moj komsija dodje kod mene po inverterski aparat i vrlo uspjesno spaja polomljene zupcanike na welger presi...

Nazad
Vrh