IMT

Ni moj 533 nije niti iskakao niti zaglavljivao u brzinama.Dali ima to nekakve veze do same konstrukcije menjaca ili nesto drugo.Ako neko zna sta je pravi razlog ispadanja neka javi.

Moj 539 nikad nije iskakao iz brzine, ali nekad ga je tesko izbaciti iz bzine (bilo koje). Mora malo da se klimne naprijed-nazad i onda izadje. To se počelo dešavati u zadnjih par godina.

to se i meni dešava,verovatno su pojedeni nutovi na lameli pa se kezeči u jednu stranu ili je neka o žabica kriva,

Nisu nutovi nego kao što sova kaže našteluj kvačilo a to znači traktor na pola!
Šubler u ruke i pracne naštalaj to je to.
Pozdrav!!!!

Nije do kvačila, probao sam da štelujem al nije to. Vjerovatno je ovo što kaže Miloš, lamela nikad nije mijenjana a traktor ima preko 5000 sati. Ne pokazuje znake da je istrošena, pa je i ne diramo. Inače se radi o originalnoj lameli, na traktoru nikad ništa nije otvoreno, samo zamijenjena ac pumpa, pumpa za vodu i semering na radilici (prednji, zadnji ću mijenjati kad nekad budem lamelu radio).

Postovani forumasi,
Da li neko ima fotografije izgleda spoljne hidraulicne instalacije i komande u kabini za tu instalaciju, na novom tipu IMT 549

kod mene je tako se dešavalo,539 nije imao ni 1000rs,kriva lamela i ne može da odvoji dovoljno.....
stavili novu lamelu koja je i dan danas na njemu sad ima oko 7000rs

Evo šta sam ja uradio. Pošto problem nije ozbiljan, nije mi se isplatio da otvaram traktor pa sam probao da ručno, preko vratila koje pomjera druk-ležaj (stavio sam veliki šrafciger u onu rupu viška) pratim šta se dešava. Kada je mjenjač jednom tako zaglavio, podigao sam zadnji kraj traktora i klimanjem točkova ga izbacio iz brzine. Potom sam sa tom šrafciger maksimalno okrenuo vratilo, tj. odvojio motor od mjenjača i probao da vrlo pažljivo ubacim u brzinu. Naime, ideja je bila da, ako lamela ne odvaja dovoljno, tada mora dolaziti bar do malog prenosa kretanja sa motora na mjenjač, a time i na zupčanike. Prema tome, ako ima kretanja, tada se mora čuti bar malo krčanja pri ubacivanju u brzinu. Ovom provjerom sam ustanovio da prilikom ubacivanja u brzinu ne dolazi ni do najmanjeg krčanja ili otpora. Kako bih ipak bio siguran, ugasio sam traktor i pritisnuo kvačilo do kraja (prvo uz pomoć polige, a potom i sa uobičajenim podešavanjem papučice), a potom smo ja i otac okretali zadnje točkove. Nije se osjetio ni najmanji otpor niti se čuo ukakav zvuk iz zvona. Da je lamela u bilo kakvom kontaktu sa zamajcem, tj. da ne odvaja dovoljno, morao bi se pojaviti otpor i čulo bi se šuštanje usljed klizanja. Čitavu ovu komplikaciju sam izveo jer mi je to opet lakše i jeftinije nego da rasklapam traktor bez razloga. Problem dakle nije u spojnici, već negdje u mjenjaču. Sve u svemu, nije ništa ozbiljno niti pravi smetnju, čak se i ne dešava uvijek.

Ne mora se rastavljati na pola da se postela kvacilo, Naravno, ako su pracne dobro postelane i druk lezaj fino nasjeda na njih. Prvi stepen se da "pronaci" i stelanjem papucice kvacila i onda odozdol po potrebi dostelas drugi stepen. Kolega je imao isti problem kao i zombie i rijesio ga je na nacin koji sam opisao.

Rastavljanje traktora se radi tek kad se neto pokvari unutra.

BOBO radili smo i mi tako , menjalismo i pipke bez razdvajanja traktora , al sve je to sviranje k... , mi za 3 sata odvojimo i spojimo traktor i radis ko covek .
Meni se isti problem desava sa 539 u setvi ne odvoji dovoljno i ostane rucica menjaca napeta , samo ga jednom zeznem na kvacilo i on odvoji , to je zato sto se nutovi zajeli ili napunili mehanickih necistoca , u sustini odvajami dobro al kad radim sa dvostepunim kvacilom i stajem precizno , oce da zasteka ponekad , a ako sajem nezno onda je ok

Kolegin traktor vec dugo vremena uredno radi ovako kako sam ja napisao... Ako se nesto zajelo unutra ili ne nailazi ravno lezaj, onda se rastavlja i sve se prestelava pa se odmah i vidi kakva je lamela... Sve to stoji, ali ako treba malo postelati, moze se i bez razdvajanja traktora odraditi posao, kazem kao je unutra sve uredno.

@Zombi to se drugu desilo na IMT sad dal je 542 ili 549 ne znam ni sam,kako mi on rese dosao je majstor skinuo poklopac hidraulike i izvukao neku oprugu koja spusta na dole palicu menjaca kaze da ona uvek pravi probleme od tad vozi bez te opruge bez problema jedino sto ne sme da vuce menjac na gore ali ide lakse nego pre.

Pa zasto ti je tesko zombi rastavit traktor ja i 4 rodjaka rastavili ove godine oko 10-ak traktora et a bas sutra rasklapamo ursusa 355 mijenjamo lameliu ravnjamo korpu mijenajamo semering na radilici i druk lezaj!!!

E ta opruga na ručici menjača me koštala pre 3 godine 100 evra, pukla i upala u menjač između zupčanika i otkrnjila 2 zuba, zupčanik 50 evra+ put u Nepričavu, i dan i po dangube, ali štaćeš kad treba traktor.

Kod stare lamele može da se desi da se rascveta. Razdvoje se ferode jedne od druge strane pošto su naizmenično zanitovane za lim radi nežnijeg pokretanja. Sa takvom lamelom čim kvačilo ima i najmanji luft (a ima sigurno) u bolcnama i osmicama od žabica pa menjač zakrči pri ubacivanju u brzinu jer na može dovoljno da se odvoji od lamele. To ne može da se oseti kad se ručno proba, ali kad motor radi kvačilo ne odvaja dovoljno.

I ja sam ove godine rasklapo svoj IMT 539 nije htio da pali kardan i majstor i ja za 3-4 sata rastavili,odklonili kvar i ponovo sve sastavili i sad radi extra.Problem su bile one opruge na ako se nevaram korpi kvacila i oni sarafcici to smo promelnili i sad ide dobro.

Drustvo sta mislite kad bi na moj 540 stavio pozadi 13-ce gume,nasta bi to licilo.Sta bi pomoglo a sta odmoglo.Mogao bi da izburgijam preko tece neke gume pa pitam.Jel ko to probao na 540,542,549.::traktor::

bio je kod nas 549 sa 14,9-28 gumama,prazan ide kao lud ali sa 5t pšenice u 5-oj mu po teško
neki su stavljali 12,4-28 na 539 i nije loše, mada kad je malo teže oranje mora treća spora

Nazad
Vrh