IMT

Kada smo kupili 560 onaj covek nam je rekao, samo da sipamo ulje u bocicu i nece biti problema.
Sipali ulje, ispustili vazduh, traktor koci bez problema.
Ne moze se okrenuti na kocnici, a ovako solidno koci.
Predhodni vlasnik, nikada nije radio kocnice.

siniša,od kog auta stavljaš gumice u glavni kočioni
one gumice što se uzimaju kao set za reparaciju nisu ni za k... ne bitno od prizvođača,
ja sam pre dve godine uzeo u jednoj radnji bilo na komad od nekog auta,za nijansu veće od orginal i služe još...
pošto su kod drugara na 560 propustile odem opet u tu radnju da kupim da mu zamenim ali nema ...a radnica me ubeđuje da tako nešto nikad nisu ni imali...
Ne mogu gumice koje su za nijansu vece da funkcionisu! Ili su ta mera koja treba ili su mnogo vece pa samim tim ni ne mogu da se namontiraju. Fi 19.05 je mera glavnog kocionog na imt-u 560,577... do 510x. Kod njih je veci cilindar(mislim 25.4) Recicu vam tajnu, ali znate onu: Pamti pa vrati! Kupite set gumica od stojadina,ne od juga,i tamo imate sve sto vam treba. Imate dovoljan broj poluokruglih gumica ukoliko ne mislite mod. cilindar. A ukoliko zelite onda morate uzeti dva seta i onda onu "sesir" gumicu koja ide na pocetak glavnog kod stojadina isto tako morate nabudziti na imt-ov glavni. Mislim da i u Ladinom setu ima dovoljan broj gumica jer ona ima hidraulicno kvacilo pa je dovoljan samo jedan set. Mislim... Najvaznija stvar je da kupite BOKELJKA KOTOR gumice eventualno pirelli jer ostalo je bofla. Uglavnom. I naravno cilindri vam moraju biti glatki bez ostecenja jer ce i najmanje ostecenje pojesti i najkvalitetniju gumicu. To je otprilike to. Ako sam nesto zaboravio,dopunite me ili ako vam nesto nije jasno,pitajte.

Sad mi ovo nije baš jasno sa gumicama od auta. Razumem da se slažu mere i da mogu da se upotrebe, ali ne razumem zašto bi te bile kvalitetnije od onih namenjenih za traktor. Da li to proizvođači za traktorske gumice koriste lošiji materijal od onih za automobile?

edit: je l' probao neko da izmesti cilindar van truba kod IMT kočnica, npr. da se nabudži neki sistem makaza koji spaja ploče sa cilindrom koji više ne bi nalegao direktno na njih već bi bio napolju. Pa onda ako procuri, bar neće zasrati ploče.

Pa to majstor treba da vidi kolika je otrosenost delova! Ne mogu ja ovako na slepo da odredim... Al evo prostom logikom receno... Sa debljim kocionim diskovima,mislim da su nekih 15mm umesto 13mm male su sanse da ce mehanizam toliko izaci da ostane u mrtvom uglu pa da ne moze da se vrati. Nove kugle,nove opruge,creva,kocione povrsine da budu ravne a cilindre od firme Zastava auto delovi Knic i onda bi moglo da traje. E sad tu imas more uslova da bi ti trajalo ~5god. Traktor mora imati kakav takav smestaj samo da ne kisne,koristiti kocnice da ne bi oksidirali cilindri,pratiti zastitne gumice na poklopcima(ukoliko je noviji tip,ukoliko je stari tip tih gumica nema) Zastitne na glavnom kocionom,bakarnu cev uvuci u gumeno crevo da se ne prozulja,izmeniti semeringe difa i bocnih reduktora da ulje ne zamasti kocnice,ukoliko cilindri procure zameniti ih obavezno sto pre itd itd. Mogu kocnice da se naprave da koce blesavo ali onda nastradaju poluosovine (vuciji zubi) i srce kocionih diskova. @dukej mislim da je nekada davno Bokeljka kotor pravila gumice i za imt i onda nisi morao da razmisljas mnogo. E sad jedva prave i za aute a kamoli za traktore,pa se onda moramo ovako krpiti. Uzmi npr od firme iz ZR traktorske i auto gumice. Isto ce trajati! Oni to prave na kom. i pakuju po zelji! A sto se tice izbacenih cilindar nisam to pokusao da radim jer ploce operem odozgo toplom vodom pod pritiskom kad se zamaste. I jos uzmem onaj Wurth-ov odmascivac pa i stim malo prosaram

Sve je to vec receno ali kad dodje do posla one ne sastave 2 godine ako uzmemo da traktor ne radi puno oko 20kj sa fergusonom,kod ujaka isto ali on nema fergusona,covek iz sela koji vuce krunjac ima isto 560 i svake 2 godine radi kocnice,isto tako cesto radi i drugar sa faxa a ima ga i ovde na forumu 2 godine pa ajmo Jovo na novo...

2godine? Ma mora vise da izdrzi! Mehanizam pogotovo! Ajd hidraulika moze da zataji ali mehanizam niposto! A sta mu je goruci problem? Dopunio sam prethodni post.

Ma to nesto nije u redu sa cilindrom ili sa crevima! Cilindar skini ocisti a creva vidi da li prolazi kroz njih vazduh i u jednu i u drugu stranu. A mozda i glavni kocioni sere,mozda se ne vrati skroz kad pustis kocnicu. MORA trajati vise od dve godine! Jedino ako majstor sipa zejtin umesto uk ulja....

Majstor je bez lazne skromnosti odlican i bas puno radi a mene nece izraditi,kocioni je bio nov stavljen.
Ne znam da li opet da radim sve iz pocetka i bacim 200e ili da ubacim dobose od kamiona jos uvek se lomim.

Kod IMT-ovih kocnica se desava da se kanali na diskovima ,oni u obliku kapljice,u kojima se nalaze one 3 kugle,pojedu i onda se u uzem delu kanala stvori udubljenje u koje se zaglavi kuglica i kocnice ostanu napete tj. zablokiraju.

@Sinisa

Ja sam jednom radio kocnice na jednom 560 u koji su u nedostatku UK ulja sipali domacu rakiju.:haha:

Proko zar ne bese 5 kanala? Tako sam davno radio mehanizam da sam vec zaboravio koliko ima kugli... A da si u pravu za udubljenje jesi! Eto to sam zaboravio reci ali Proka me dopunio! Hvala Proko! RADZU u kocioni sistem?! Pa majko mila gde je taj razmisljao? Koliki saban moras biti da bi to sipao? Radza brejk fluid.... ooo karamba i karambita!! @ NA Nemoj sve rastavljati i nemoj ubacivati dobose.Rastavi samo ovo sto je napolju i sve lepo isproveravaj pogotovo creva! Ako ne bude napretka onda skidaj trube.

Moze biti da je 5 kanala,mada mi je u glavi 3,ali sad nisam siguran,nisam skoro neki takav radio.
Morao covek da se snadje,iscurelo mu ulje a domaca sljiva mu bila pri ruci-pa malo niz grlo-malo u posudu za ulje.Glavni kocioni cilindar je smrdeo ko hrastovo bure a klipovi su bili toliko zapekli da smo na kraju morali da ih busimo i vadimo parce po parce.Cini mi se da smo tada ubacili klipove od Lade ali nisam siguran,to je bilo pre 7-8 godina.

već sam davno pisao da mi je majstor pre 15 godina radio kočnice na 560 i dao garanciju na njih 20 god:sta:
one jos uvek rade dobro i nikad nisam imao potrebe da ih otvaram da vidim šta je uradio jer se nisu kvarile.
prvom prilikom ako skidam trube uslikaću njegovu tajnu

uglavnom nije tačno da nemože dobro da koči i dugo da traje
mada s obzirom da je čovek virtuoz za gvožđuriju verujem da je u pitanju bila prepravka postojećeg sistema

Mogu one da traju,ALI e to ali meni srecu kvari u ovom slucaju...
A na forumu znam ko si ti i da puno radis sa njim tj da ga koristis i nisu otisle,ako tebi traju 15godina meni bi trajale 30.

kod nas kocnice na 560 i 558 kada ih uradim ja traju nekih 6 do 7 godina vise nemogu da im pevas pesmicu na uvce ali dok rade koci ko putnicki

@galki
I kod nas im je to neki realni radni vek. To i jeste stos kod IMT kocnica,rade ko prekidac,ili koce da spadnes sa traktora ili nema nista.Po meni je sistem kocenja preko paknova,kao na IMT 539,mnogo pouzdanije resenje.

I mi kad napravimo traje mozda nekih 10 godina,ne znam tacno koliko nisam pratio. Opet zavisi i od koristenja.... Ali 20?! Alal vera to je vec za svaku pohvalu! Ako je vec dao toliku garanciju milion posto je izmenio minimalno hidraulicni deo kocnica,ako ne i nesto u trubama. Hidraulika ne moze tako dugo da traje a da je ne modifikuje iz korena. Kloki SLIKAJ!! Barem glavni kocioni i pozadi poklopac kocnica.

Ne mogu gumice koje su za nijansu vece da funkcionisu! Ili su ta mera koja treba ili su mnogo vece pa samim tim ni ne mogu da se namontiraju. Fi 19.05 je mera glavnog kocionog na imt-u 560,577... do 510x. Kod njih je veci cilindar(mislim 25.4) Recicu vam tajnu, ali znate onu: Pamti pa vrati! Kupite set gumica od stojadina,ne od juga,i tamo imate sve sto vam treba. Imate dovoljan broj poluokruglih gumica ukoliko ne mislite mod. cilindar. A ukoliko zelite onda morate uzeti dva seta i onda onu "sesir" gumicu koja ide na pocetak glavnog kod stojadina isto tako morate nabudziti na imt-ov glavni. Mislim da i u Ladinom setu ima dovoljan broj gumica jer ona ima hidraulicno kvacilo pa je dovoljan samo jedan set. Mislim... Najvaznija stvar je da kupite BOKELJKA KOTOR gumice eventualno pirelli jer ostalo je bofla. Uglavnom. I naravno cilindri vam moraju biti glatki bez ostecenja jer ce i najmanje ostecenje pojesti i najkvalitetniju gumicu. To je otprilike to. Ako sam nesto zaboravio,dopunite me ili ako vam nesto nije jasno,pitajte.
da,te koje sam uzimao na komad su oko 19mm a one koje sam dobio u setu za reparaciju su negde oko 18,7mm pa sam zato smatrao da sam kupio veće nego što su namenjene...
set za reparaciju sam uzimao od dva naša prizvođača i nijedan nije valjao
od čega pašu gumice za cilindre od 25mm ?

Nazad
Vrh