IMT

здраво сви .
ја бих похвалио мој ИМТ 533 који и после 35 година закива кад кочи .
Како , ја не знам?
Оно што знам је да никад није отваран од како је код нас , а то је од 1985.
Управо пре неки дан ми се десило да пун трактор са дрвима на низбрдици од бар 20% , испадне из треће споре и укочим га само тракторским кочницама (а на почетку низбрдице , дуге око 1,5км пукне ми црево од ваздуха на приколици) .
Е овде се крије и питање :
из ког разлога ми испада из треће брзине (и брзе и споре) ?

здраво сви .
ја бих похвалио мој ИМТ 533 који и после 35 година закива кад кочи .
Како , ја не знам?
Оно што знам је да никад није отваран од како је код нас , а то је од 1985.
Управо пре неки дан ми се десило да пун трактор са дрвима на низбрдици од бар 20% , испадне из треће споре и укочим га само тракторским кочницама (а на почетку низбрдице , дуге око 1,5км пукне ми црево од ваздуха на приколици) .
Е овде се крије и питање :
из ког разлога ми испада из треће брзине (и брзе и споре) ?
Koliko ja znam to je kod njih boljka,da kad ga gura neki teret ispada iz brzine,to se i meni desavalo na 539,mozda je neko to otklonio,i sta se dogadja u menjacu,ali svima kod mene u okolini se to desava,tako da to nije nista novo.

Moze biti da su se istrosili zubi na zupcaniku od trece brzine pa ne uzubi dovoljno duboko i kad je pod opterecenjem,napne se i ispadne iz brzine.

Ispada on i kad je nov cale je imao nesrecu pre vise od 25godina kada je natovario punu prikolicu od 4t pa odavde iz ravnice krenuo preko FG i na vecon nizbrdici ga gurne teret,izbaci iz brzine a ishod se zna.

Kod mene 540 ne ispada iz brzine ali zato zaglavi u brzinu cas posla.Zna se, odvrci sraf na menjacu i pajser,sekunda i gotovo,teraj dalje.Zaglavio milion puta.

Pa posto 533 i 539 nemaju nozni gas onda desna noga na rucicu menjaca pa drzi da se ne otme.:ideja: Vrlo nezgodna situacija.

da,te koje sam uzimao na komad su oko 19mm a one koje sam dobio u setu za reparaciju su negde oko 18,7mm pa sam zato smatrao da sam kupio veće nego što su namenjene...
set za reparaciju sam uzimao od dva naša prizvođača i nijedan nije valjao
od čega pašu gumice za cilindre od 25mm ?
25.4. ima raznih oblika gumica te dimenzije.... E sad ako se dobro secam moskvic stari tip od kvacila ima tu dimenziju i stima u imt a i tam 110 negde nosi tu dimenziju i to isto stima u imt. Najlakse je otici u Ns na najlon potraziti Sigurnost iz Zrenjanina i oni ce ti reci gde sta stima,jedino sto kvalitet im nije bas nesto.... Zato sam pisao SAMO BOKELJKA KOTOR GUMICE!

Posle kompletne generalne motora,vrlo ne zadovoljni sa radom motora,odneli smo boš pumpu u Crepaju kod majstora na proveru.Čovek nas gleda čudno i pita odakle nam ova pumpa i ko je nju uopšte stavio na 539.Mi mu kažemo da je ona na njemu od kad je nov kupljen 1991 godine, a on nam ne poverova još dosta dugo.Ispostavi se da je to pumpa za direktno ubrizgavanje kakve idu na 549.Nikako mu nije bilo jasno kako je to moglo izaći iz fabrike tako i raditi svih 20 godina.Od kad je kupljen uvek je radio veoma loše(trokirao,prekidao) i trošio dosta više nego njegove kolege.
Sutra ćemo staviti novu koja je za 539 i videti ima li razlike.

Postojali su 539 sa motorom od 549 i hidraulicnim volanom.Mozda su na sklapanju mislili da je taj motor pa se malo zeznuli :haha:

I mi kad napravimo traje mozda nekih 10 godina,ne znam tacno koliko nisam pratio. Opet zavisi i od koristenja.... Ali 20?! Alal vera to je vec za svaku pohvalu! Ako je vec dao toliku garanciju milion posto je izmenio minimalno hidraulicni deo kocnica,ako ne i nesto u trubama. Hidraulika ne moze tako dugo da traje a da je ne modifikuje iz korena. Kloki SLIKAJ!! Barem glavni kocioni i pozadi poklopac kocnica.

glavni kočioni je isti verovatno je nešto uradio sa mehanizmom u trubi tj onim makazama koje zaglave ili je stavio od nečeg drugog .

@Kloki ako bi se skinule one zastitne gume na trubama i slikalo nekim telefonom sa jakim blicem ili aparatom koji ima blic blizu objektiva tad bi se video deo mehanizma jel bi moglo da se odradi ?

@kloki mehanizma se ne bojim za njega bi i ja mogao dati garanciju 20 godina,ali hidraulika ne moze da izdrzi toliko dugo a da ne procuri. Jedino ako se ne radi mnogo sa kocnicama onda mozda. @ north te zastitne gume skini i poklopac prepravi kao na starom tipu hidraulicnih kocnica.

uslikaću šta mogu
uglavnom seje šparta prska vuče koju prikolicu
u radu ga često okrećem u mestu pogotovo u setvi
ali sada i dobar deo vremena stoji.
desilo mi se jednom pre par god da mi procuri gl koč na jednoj strani
imao sam neke stare nekorišćene gumice od lade samare mislim
i zamenio sam na licu mesta jednu dve nesećam se tačno.
ali nikad nije zaglavio ili blokirao kao što vi pričate

kod mene na 533 od kad je kod mene a to je od davne 72. godine nije nijednom iskocio iz brzine a menjac mu je zaglavljen samo 2 puta jednom deda i jednom ja a i 540 nikad nije imo problema sa iskakanjem,dok moj rodja sa ursusom nesme nigde da ide cim malo ga pogura nizbrdo on iskace.teo je da pogine vise puta .

Nazad
Vrh