IMT

Ovako kako je napisao Attila sam nalazio na raznim mjestima na njemackom, a u mom kraju tu rijec niko ne upotrebljava.Koliko znam na engleskom je gear box.

Evo šta se desilo mom mališi.... Ovako šta na Zetoru nisam viđao........

261yn1e.jpg

34t8uhw.jpg

2iw1tuf.jpg

2wch5hw.jpg

Normalna pojava kod IMT-a.Popucaju vijci koji drže tanjirasti zupčanik i zapnu za kućište i polome ga.U slučaju sa slike zamjeneš konusno tanjirasti zupčanik,12 vijaka i ležaj konusnog zupčanik i vozi dalje.Dio koji je pukao je samo vodilica ležaja i nema nikakvog tereta.

meni je se isti desilo pre 15 godina nabio sam novi lezaj i nove vijke na tanjirastom prosle godine sam otvarao stoji ne mrda samo novi lezaj i teraj kolko se secam lezaj nosi oznaku nup 306

U samomm diferencijalu imas jos neke zupcanike to su ti planetarcii suncani, pogledaj dobro da nije neki valjcic od lezaja upao unutra i da je podrobijo i tu neke zupce

meni je se isti desilo pre 15 godina nabio sam novi lezaj i nove vijke na tanjirastom prosle godine sam otvarao stoji ne mrda samo novi lezaj i teraj kolko se secam lezaj nosi oznaku nup 306

Ja uglavnom svim svojim pacijentma(musterijama) preporučim da bar godišnje pregledaju vijke na tanjirastom.Mislim na one koji malo više rade traktorom.

Evo šta se desilo mom mališi.... Ovako šta na Zetoru nisam viđao.......]
Neces ni videti jer zeks ima bocne reduktore a imt nema. Kod imt-a mozes pri kretanju recimo unapred da ubacis u rikverc i pustis kvacilo. I obrnuto ali naravno ne pri nekoj velikoj brzini... Ne tvrdim da si to radio ali cisto da napomenem i tu varijantu. Cak ako se kvacilo pustalo naglije sto moze da zavisi i od same podesenosti korpe a ne samo od vozaca, e tu dolazi do gadnih naprezanja i zbog toga nesto mora da se otpusti. u ovom slucaju deo difa je nuspojava otpustenog zupcanika..... MOJE MISLJENJE NE MORA ZNACITI DA SAM U PRAVU!

Oznaka je 206... kod 306 je veći spoljašnji prečnik.... Našao sam dvoredni kuglični ležaj istih dimenzija (2206) i nameravam njega da stavim umesto valjkastog koji je bio... Krpljenje nebi mogao kvalitetno da uradim pa sam i sam mislio da samo ubacim nov ležaj u oštećeno sedište, i naravno da zamenim vijke na tanjirastom zupčaniku.....

Neces ni videti jer zeks ima bocne reduktore a imt nema. Kod imt-a mozes pri kretanju recimo unapred da ubacis u rikverc i pustis kvacilo. I obrnuto ali naravno ne pri nekoj velikoj brzini... Ne tvrdim da si to radio ali cisto da napomenem i tu varijantu. Cak ako se kvacilo pustalo naglije sto moze da zavisi i od same podesenosti korpe a ne samo od vozaca, e tu dolazi do gadnih naprezanja i zbog toga nesto mora da se otpusti. u ovom slucaju deo difa je nuspojava otpustenog zupcanika..... MOJE MISLJENJE NE MORA ZNACITI DA SAM U PRAVU!

Potpuno se slažem sa mišljenjem o reduktorima.Imt sve do 549 nemaju reduktor i odlazi im konusno-tanjirasti.Već od 558 i dalje imaju reduktore i bar ja nisam čuo da je neko sje... konusno-tanjirasti.Zato im crkaju reduktori.

Daa..... ali 533 ima kupasto tanjirasti približno sličnih dimenzija kao zeka( gledajući modul zuba i dimenzije zupčanika) a ima pola snage......

Tacno tako @lisnik s tim da ni reduktor nece crknuti za dzabe! Obicno budu vozeni bez ulja! @mityoo kako hoces ali valjkasti lezaj je jaci od kuglicnog... A dif.... Ma skrpi ga bilo kako bice bolje nego da ostavis ovako! Inace @ MITYOO nov clan foruma @ tumbas trazi tvoj broj tel. jer ne moze da stupi u kontakt s tobom. inbox ti je pun. Ako trgovali koliki je moj deo? Jel ko u Maratoncima? :osmeh:

Oznaka je 206... kod 306 je veći spoljašnji prečnik.... Našao sam dvoredni kuglični ležaj istih dimenzija (2206) i nameravam njega da stavim umesto valjkastog koji je bio... Krpljenje nebi mogao kvalitetno da uradim pa sam i sam mislio da samo ubacim nov ležaj u oštećeno sedište, i naravno da zamenim vijke na tanjirastom zupčaniku.....
nemoj stavi nup 206 u pravu si 306 je kod tamica pozaboravljo sam kako sam se uhvatio presa sve sam zaboravio nekad sam znao generalnu da uradim vezanih ociju a prosle sam godine doveo drugara da mi spakuje motor na 539

Obavezno stavi original valjkasti ležaj.Taj kuglični se pri većoj sili samo rascijepi popola.Ležaj original imaš u svim prodavnicama koje prodaju dijelove za traktore.

Tačno, ali uzmi u obzir da se sa manjim obrtajima povećava sila pri prenosu iste snage.
Tj zeka okrene nekih 5 puta diferencijal,ako se dobro secam,a 1 tocak a ferdz. 1 prema 1.... Kako se ne desi 558 ili 557 da zvekne dif? oni okrecu 4 puta dif a 1 tocak. (ovo znam 100%) Stari tip 510x kod njih je 6 na prema 1, a novi tip 510x okrene 9 prema 1... ( a za ovo nisam 100% siguran. bar ne za novije 510x) nek me ispravi ko zna bolje. Stvarno smo mi Balkanci interesantni... 30 i vise godina peglamo traktore bez nekih vecih problema i onda nam jos nije dobro....

Mityoo, da li je imao lufta, tj da li je pravio klip-klap kad daš i oduzmeš gas? Pre nego što se polomio?

Nazad
Vrh