I moj glas ide za 577!
I dan danas se kajem što nisam kupio 577 kad sam kupovao moj 560 pre desetak godina, cene su im bile slične (govorim o polovnjacima). Čak sam i otišao da vidim jedan povoljan 560, a ono bio 577, pogrešno stavili u oglas model. Ja, budala, samo sam se okrenuo i otišao da vidim sledeći 560 sa liste, jer sam pošto poto hteo 560 kojeg mi je nahvalilo par ljudi koji ga imaju.
A evo i zašto sad mislim da je bolja opcija 577 od 560/565. Troškovi održavanja su isti, cene delova su iste, dimenzije su skoro iste... Dakle skoro isti traktori na izgled, ali je 577 ipak jači i nema problema sa 2.90 setvospremačem i 14" plugom, a i u transportu je bolji. Jedino gde je 577 malo slabiji je međuredna obrada ako se nemaju dodatni uži točkovi. 560 je tu svugde na granici: 14" plug mu je previše ako baš nisi na lakoj zemlji, 2.90 setvospremač može samo prvom da vuče a to je sporo za završno spremanje, u transportu mu je jako teško na prelazu između druge i treće brzine...
Možda ćeš se pitati zašto uzimati jači traktor za tako malo zemlje kad to može poraditi i sa 539, odnosno zašto uzeti 70 ks umesto 60 ks kad tu površinu odrađuje i 39 ks. Odgovor je zato što je sve isto između 60 ks i 70 ks (potrošnja, gabariti, delovi...) a 60 ks je ipak nedovoljno za tu klasu priključnih oruđa koja spadaju za 560 i 577 (jer radila korišćena sa 539 ipak nisu za ova dva traktora), odnosno sa 70 ks te ni jedan posao neće brinuti a kažu (ja nisam imao prilike da poredim) da 577 manje potroši po jedinici površine.