IMT

Danijella,uradio sam puni remont pumpe u mikronu cacak,interesantno nocas ostao sa podizenim plugom i nije ga spustio do jutros, zato mislim da je sve odradjeno dobro samo me buni sto podize polako?

Dobro je sto si rekao ovo sa plugom jer to znaci da je dobro sve zadihtovano sto se tice gumica a ima ih bar 20 kom. dobar ti je klip,cilindar i karike.Po mom misljenju nisu podesene vertikalne poluge za kontrolu polozaja i vuce ili dvokraka poluga razvodnika,pa samim tim ti razvodnik ne otvara dovoljno i pumpa nemoze da usisa dovoljno ulja.Ako niko nije prckao po vertikalnim polugama a bilo je ranije dobro anda je dvokraka poluga u pitanju sto i nije neki problem za nastelovati.Poslacu ti prvo neke slike vertikalnih poluga i njihovo stelovanje a posle od dvokrake.Ovo je sve pod uslovom da si stavio novi filter,ulje,i da su ti dobre karikice u pumpi.
2mzh6hv.jpg
zn9b9l.jpg
20tgu1j.jpg

241m4k6.jpg
2n9ksd5.jpg
2m2sx06.jpg
kdkhea.jpg
.Ovo ti je dvokraka poluga probaj da dotegnes tu maticu kljuc 10.ALI NEMOJ DA PRETEGNES jer ce ti razvodnik ostati otvoren i pumpa ce da radi bez kontrole,dotegni samo toliko da nema lufta.

241m4k6.jpg
2n9ksd5.jpg
2m2sx06.jpg
kdkhea.jpg
.Ovo ti je dvokraka poluga probaj da dotegnes tu maticu kljuc 10.ALI NEMOJ DA PRETEGNES jer ce ti razvodnik ostati otvoren i pumpa ce da radi bez kontrole,dotegni samo toliko da nema lufta.
Ako rucica za hidrauliku sa kuglom radi tako da traktor dize poluge do kraja sa granicnikom ovo stelanje nije bitno_Ovo vazi samo ako nemoze dici poluge dokraja.Inace po tvornickom upustvu nemoze stelati hidrauliku99,9 posto mehanicara.Prvo nemaju aparat za mjerenje sile.Drugo sve su to traktori stari 10 i vise godina.Imaju x luftova.

postovanje za sve drugare forumase!!! Imam motokutivator IMT 506 SX, Frezirao sam maline i na pola posla mi je kada pustim kvacilo poceo da (u menjacu pretpostavljam) grebe, skripa, drlja, neznam ni ja sta je u pitanju. Ugasio sam ga da ne napravim veci problem! Da li je u pitanju nedostatak ulja ili veci defekt! Znam da to niko nemoze znati dok se ne otvori ali bih voleo znati (ako je neko imao slican defekt) da mi majstor u Prijepolju ne prodaje muda za bubrege (izvinjavam se unapred), i da mi uvai pola bespotrebnih delova!!!!

@ lisnik

Da li bi umesto tog aparata za merenje sile (ručnog dinamometra) moglo da se upotrebe ove male vage na istežuću oprugu (kakve koriste pecaroši da mere težinu upecane ribe)? Po principu rada to bi trebalo da je jedno te isto, osim tačnosti baždarenja. Sad po pijacama mogu da se kupe i digitalne takve vagice (a nisu ni nešto skupe), i to bi trebalo da je sa zadovoljavajućom tačnošću.

Kad sam kupio moj IMT, prvih godina sam se mučio sa oranjem jer hidraulik nije pravilno radio. Prilikom oranja, kad se ide po dnu brazde kao da se ide po testeri, prvo rupa pa breg, pa opet rupa i opet breg, i tako stalno gde je zbijenija zemlja. Osim toga, kad se podigne radilo, ono ne stoji mirno već "cupka".

Oteram traktor kod majstora i ostavim ga da mi sredi hidrauliku. Majstor javi da je traktor gotov, ja odem po njega, sve uredno platim i odmah kući zakačim setvospremač. Čim ga podigne odmah počne da cupka, ja ponovo kod majstora, on prevrne očima i kaže da ponovo doteram traktor. Isto se desilo i nakon drugog rasklapanja. Još kod majstora sam podigao hidraulik i stao na podignute poluge. Odmah je počeo da cupka ali majstoru nisam mogao da dokažem da opet nije otklonjen kvar. Otišao sam kući, zakačio setvospremač i doterao traktor sa setvospremačem da se uveri. Ponovo je ostao traktor kod majstora. Bilo je to zimsko doba i majstor se prehladi i nije radio dve nedelje. U međuvremenu ja nađem radionički priručnik i potpuno, do najsitnijih detalja, proučim rad tog hidraulika. Kad je majstor ponovo počeo da radi, pozove me sa porukom da je našao konačno gde je greška. Kad sam otišao, on mi pokazuje deklu od pumpe i na njoj sitnu, jedva primetnu pukotinu (zaista se teško uočava). Pošto sam proučio tu pumpu do detalja, ja odmah iznesem da sam skeptičan jer je ta pukotina baš na usisnom kanalu i pošto je pumpa potopljena u ulju ona samo može da usisava ulje i kroz tu pukotinu pored otvora gde inače ulazi ulje i da to ne može smetati. Ali majstor je majstor, ne mogu ja njemu da držim pridiku jer sam pročitao radioničko uputstvo a on radi godinama taj zanat. Dok sam se tamo muvao, primetim ja te poluge (sa druge i treće danijeline slike, one na koje je zakačen dinamometar) da uopšte nisu nategnute. Kad ih čuknem prstom (onako kako se lupa čvrga u glavu :osmeh: ), one se bez ikakvog otpora zakucaju u suprotnu stranu. Kažem ja majstoru da to tako ne bi smelo i da sam u radioničkom uputstvu pročitao da se tu prvo podešava hidraulik, ali on je ostao pri stavu da je to zbog pukotine na dekli i da te poluge ne treba dirati. Nisam ništa mogao nego da nabavim tu deklu. Jedva sam je našao kod nekog dede koji ima puno rasturenih delova od raznih traktora. Naravno, ni ta druga dekla nije pomogla i hidraulik je ponovo cupkao kad mu se zakači oruđe. Onda je majstor rekao da je to zato što je hteo da prođem jeftinije i nije menjao još neke delove u pumpi. Ja sam ponovo napomenuo da bi trebalo prvo naštelovati one poluge jer očigledno nisu bile uopšte našpanovane pa tek onda da kupujemo i druge delove jer sam dotle komotno mogao remontovati pumpu na drugom mestu koliko me je sve koštalo do tad. Tu je očigledno proradila majstorova sujeta i skoro smo se posvađali jer je on tvrdio da ga ja učim zanatu. Onda sam rekao da stavi sve što je potrebno novo i da me zove kad završi jer me više ništa ne interesuje, i da ja više neću dolaziti dok traktor ne bude gotov. Ne znam šta je tad ponovo menjao ali me je na kraju zvao i rekao da sad sve savršeno leži u pumpi i da on to više ne bi dirao ali da hidraulik i dalje cupka. Ja na to nisam pristao, tražio sam da povadi sve te nove delove jer očigledno da kvar nije do njih, da sklopi pumpu sa starim delovima i da mi naplati samo ruke jer te nove delove neću da platim. Nije mu bilo po volji, (razumem ga - koliko je samo puta vadio pumpu), ali je uradio kako sam tražio i nije mi ni ruke tad naplatio. Posle je komšijin majstor, jednom prilikom dok mu je radio traktor, prešao kod mene i za par minuta naštelovao onu oprugu gde se kači topling da nema lufta i više nisam imao problema kod oranja ali je cupkanje ostalo. Rekao je da će jednom prilikom kad bude imao vremena i to doći da mi uradi, ali nije nikad bio.

Možda je ovo i off za ovu temu, ali eto, sad sam se setio kako sam tada tražio takvu malu vagicu da bi se to podesilo po radioničkom uputstvu, ali je nikad nisam upotrebio.

Kod IMT-a imaju na pumpi komore ventila.To ti je onaj dio gdje ulaze klipici.Ima ih dva.Na svakom inaju ventili koji rade pomocu opruge.Nesto slicno ac-pumpi.Ako neki od tih ventila neradi dobro(uglavnom je uzrok strani dio podleti pod ventil) tad hidraulika cupka.

Sve je to menjano, ostavljano preko noći da se vidi da li će držati benzin ili propustiti ventil i sl.

Ako rucica za hidrauliku sa kuglom radi tako da traktor dize poluge do kraja sa granicnikom ovo stelanje nije bitno_Ovo vazi samo ako nemoze dici poluge dokraja.Inace po tvornickom upustvu nemoze stelati hidrauliku99,9 posto mehanicara.Prvo nemaju aparat za mjerenje sile.Drugo sve su to traktori stari 10 i vise godina.Imaju x luftova.
e zato ja lepo kad radim pumpu odnesem kod proverenog majstora iz kisača kojji ima probni sto lepo našteluje i napred nedavno mi je radio na 539 jer ni sam jadan nezna koliko je prikolica stajskog djubreta natovario eno ga sad hvala bogu radi kao nov i da dodam da dosta zavisi i od kvaliteta delova jer ima raznih proizvodjača delova

evo da se i ja umesam u ovu pricu cupkanja. Meni su u cacku servis hidraulike mikron trazili 11 000 , a u sevojnu 140 eura za servis pumpe a ja posto nisam bio pri parama rasklopim lepo pupu osmrglam klipove i hilzne,kupim karike i urezem u klipove mesto za njih zatim nadjem glodalo i obradim sedista ventila i kupim nove ventile sve to sklopi radi hidraulik ko sat.mozda nije bas kao kada urade remont ali meni je sasvim dobro nema cupkanja i dize na ler gasu a pre nije mogao uopste da digne neki tezi prikljucak kada se zagreje

Lisnik ja bih te zamolio da ne zbunjujes ljude bez potrebe.Ako vertikalne poluge za kontrolu polozaja i vuce(koje si ti inace na 276 stranici ove teme nazvao DVOKRAKIM)i dvokraka poluga nisu nastelovane hidraulika ce da dize previsoko,presporo ili nece uopste da dize!Kao odgovor na ovaj problem ti si prvi predlozio;stelovanje "DVOKRAKE" poluge, zasto si sad promenio misljenje?Ja bih se sa tobom slozio oko jedne stvari a to je filter,ako je prljav hidraulika ce sporije da dize naravno,ali covek je rekao da je stavio novi filter e sad ako mu nisu nesto podvalili.Mozda bi pre ikakvog stelovanja trebalo probati bez filtera.Vertikalne poluge stvarno nemoze svako da steluje ali mogu se stelovati i bez dinamometra ako znas kako treba i koliki zazor da ostavis.Mene je naucio jedan stari majstor i sad sam u tome profi.Inace dobio sam pohvalu za poznavanje IMT hidraulike licno od gospodina Jovanovica koji je glavni u IMT-u za hidrauliku pre oko dva meseca kod mene u kuci,pa valjda to nesto vredi!!

Imas na 277 stranici video snimak, klikni na "vieW my video" inace traktor sam tek upalio,radi hidraulika za nijansu brze kad se ulje malo "razbije".

MOZDA SAM DOSADAN...................

Postovanje za sve drugare forumase!!! Imam motokutivator IMT 506 SX, Frezirao sam maline i na pola posla mi je kada pustim kvacilo poceo da (u menjacu pretpostavljam) grebe, skripa, drlja, neznam ni ja sta je u pitanju. Ugasio sam ga da ne napravim veci problem! Da li je u pitanju nedostatak ulja ili veci defekt! Znam da to niko nemoze znati dok se ne otvori ali bih voleo znati (ako je neko imao slican defekt) da mi majstor u Prijepolju ne prodaje muda za bubrege (izvinjavam se unapred), i da mi uvai pola bespotrebnih delova!!!!

Nazad
Vrh