lisnik
Zaslužan član
Oni pisu da bi se ogradili od garancije.valjda je na 50 sati stelovanje ventila i dotezanje glave posle generalne ili razrade novog traktora.Čini mi se da pise tako
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Oni pisu da bi se ogradili od garancije.valjda je na 50 sati stelovanje ventila i dotezanje glave posle generalne ili razrade novog traktora.Čini mi se da pise tako
Ako mislis na IMT-560 svi koce na diskove i lamele.Hidraulicne kocnice.IMT-558 =mehanicke kocnice.Po meni je bolje variti mesinganom žicom nego tom srebrnastom nekako u mesing imam više poverenja, ali sutra ću postaviti slike od jednog 560 na kojem je napravljenoo kočenje na diskove, prosta stvar, ali videćete nije komplikovano.
lisnik
cilindar slobodno mozes skinuti.Ako poslije njega nema nekog trenja nece se kocnica grijati.Inace pored tri opruge" tvornicke" zbog blokiranja moze se ugraditi jos opruga(ako zelis detaljnije mogu postaviti i sliku).To kako kazes oko moze se hartletovati autogenim varenjem.Kisik i Acitilen.Uglavnom ga svaki auto limar posjeduje.Ako hoces da blindiras neki kocioni vod na IMT-560 jednostavno je.Odvrnes vijak sa cilindra.Navoj je standardni 8 mm.Najdes neki stari kuglicni lezaj promjera oko 6mm rasijeces ga fleksaricom.U otvor glavnog kocionog cilindra stavis kuglicu i stegnes je sa vijkom m8.Tad koci jedan tocak.OPREZ"tad nevozi brzoo..... i niz nizbnrdicu itd,. itd,.
Na tom 560 neces dobiti kocnice uopste dok ne rasturis obe strane i ne uradis generalni servis kocnica, ja sam imao problema na tom traktoru i dok nismo rasturili obe strane nismo imali kocnice uopste.
Svako ima svoju viziju postavljanja cilindra.Mnogi na taj nacin prepravljaju sistem kocenja na 560 i 558.U mom kraju je to skupa investicija.Oko 500eura.Kanđzu cilindra je stavio na cvrst oslonac jer ipak na nju dejstvuje velika sila pri kocenju.Svako produzivanje nosaca veca sansa da je otkine.Kanđu drze dva vijka a disk 8 vijaka .Mislim da je ovako sigurniji nacin postavljanja.Ovako vrsi prepravku samo diska ,a onako mora prepravljati i disk i nosac cilindra.Uglavnom skupa je to investicija zbog toga sto se i orginalni sistem kocenja moze srediti da solidno koci.Dukej blindiraj na kočionom cilindru da ulje ne izlazi kao što je lisnik objasnio i možeš da kočiš i sa obe i sa jednom pedalom jer ulje neće izlaziti što je najvažnije.
Lisnik znam za to jer na 560 su u trubama su hid. cilindri, a na 558 to obavlja sistem poluga, nego sam mislio na spoljnje diskove koje su naknadno ugrađeni. Diskovi su od aktrosa a kandže od iveka kamiončića. Evo slika na kojima se vidi kako je to urađeno, samo je ovde majstor proširivao diskove jer je kandžu stavio direkno na sastav truba, po meni je bolje da se napravi nosač za kandžu da se pomeri prema točku da dođe u pravac sa diskom nego ovako, jer ovde ima malo više strugarske obrade.
Nemoraju biti spojene samo i izlaz koji blindiras moras ozraciti.Ovako: cilindar sam izvadio iz točka i samim tim su se raspustile ploče i tu više nema ni grejanja ni kočenja. Onda sam na glavnom kočionom cilindru skinuo bakarnu cev koja je vodila do tog točka i na njeno mesto uvrnuo vijak 8mm sa bakarnom platnom. Potom sam usuo ulje u čašicu (jer je sve prethodno iscurilo) i izluftirao cilindar drugog točka. Pokušao sam tako da kočim sa spojenim pedalama i nije kočio uopšte. Onda sam razdvojio pedale i kočio samo sa pedalom čija je kočnica u funkciji. Tako je traktor kočio mnogo bolje i osećajnije nego dok je radila i kočnica u drugom točku i kad su pedale bile spojene.
To sam trebao odmah uraditi ali me je mrzilo da ronim ispod traktora i skidam glavni cilindar sa nogostupne ploče kako bih mogao prići tom izvodu i blindirati ga. Mislio sam da će mi biti mnogo lakše da to uradim na drugom kraju bakarne cevi, kod točka, ali je to bilo neuspešno pa je posle dodatnog stezanja napuklo ono oko. Sad moram da se petljam i sa bakarnom cevi (da je provlačim i krivim od točka do glavnog kočionog, tj. još jedno ronjenje ispod traktora - danas sam tako odvalio glavu na otvorena desna vrata da se čudim kako je nisam razbio ) i sa novim cilindrom u točku.
Ovo sa dodatnom oprugom mi je poznato (već su mi objašnjavali neki forumaši), ali neću da skidam trubu jer nameravam da prodam traktor. Ja ću staviti nov cilindar u točak a novi gazda nek se bakće sa dodatnim oprugama. Ipak, ne bi bilo loše da staviš te slike, jer uvek će nekom trebati a ima i dosta novih forumaša koji sigurno neće listati mnogo strana ove teme da bi videli da li je o tome već pisano.
I još nešto, nisam baš siguran gde stavljaš kuglicu iz ležaja. Da li u onaj ovor iz koga ide bakarna cev do točka. Zbog čega treba kuglica, zar nije dovoljno samo začepiti taj otvor sa vijkom i dihtujućom platnom?
Meni je jedan majstor rekao da se mora kočiti sa spojenim pedalama zbog izjednačivača pritiska i da se kod ovog tipa hidrauličnih kočnica ne može koristiti zasebne kočnice (npr. zbog manjeg prečnika okretanja na leniji, kod sejanja npr.; ako to ne može, zašto su onda uopšte stavljali razdvojene pedale). U ovom slučaju, kad je blindiran izlaz za jedan točak, da li može da se desi da prilikom kočenja samo sa jednom pedalom (naravno od drugog točka), da se kroz izjednačivač pritiska ulje probije kroz drugi klipić u glavnom kočionom cilindru. Deluje njeasno (izgleda da ipak ima posledica što sam rascopao glavudžu danas ), pa da pojednostavim pitanje: ako je jedna strana blindirana da li mogu kočiti samo sa drugom pedalom ili moraju i dalje biti spojene?
Ako oba tocka tako blokiraju provjeri glavni kocioni cilindar.Preko zime zardja i kasnije kad stisnes pedalu klipic se nevraca.Samim tim kocnica ostaje zakocena.Znaci kad zablokira lezi pod traktor i pogledaj na cilindru da li su se klipici cilindra vratili dokraja.ja sada imam problem da kada ukocim traktor kocnice nece da otpuste i ne mogu da ga deblokiram i da krenem napred, cak i u nazad po neki put nije pravo resenje. Ko zna resenje problema? Hvala unapred
Ovo je kolega stari disk i cilindar.Nije u uptrebi ima dosta godina al dobar ovako za pokazivanje.Inace sto se tice kocenja hidraulika je bolja.Momci ja se nebi zajebavao puno sa hidraulikom,Kod Imt-a 558 je to jako prosto odradjeno Sve je isto samo sto umesto hidraulicnog klipa ide mehanicki aktivator,I kocnice vise nikad nece predstavljati problem dokle god voda ili prasina ne prodru do diskova ili popusti neki semering,bilo na diferencijalu ili ipak na bocnim reduktorima.Brate pa pogledaj i sam taj disk kakvu boju korozije ima Tu je kociono Ulje curelo Mogu samo da zamislim kakve su opruge i onih 5 kuglica.558 sto se kocnica tice Bolje je odradjeno ,