IMT

5. Namontirane pakne sa novim oblogama:

311wbpe.jpg
Zaboravio si strojnu obradu dobosa."ravnanje#

koliko treba radnih sati posle remonta napraviti sa imt533 da bi se pocelo sa sejalicom,rotacionom kosom,presom...?

valjda je na 50 sati stelovanje ventila i dotezanje glave posle generalne ili razrade novog traktora.Čini mi se da pise tako

Danas sam izvadio kočioni cilindar iz točka na IMT-u 560 jer se ta kočnica stalno grejala (opruge ne vraćaju dovoljno pa cilindar brzo propadne, a neću da rasturam celu trubu jer će najverovatnije traktor ići na prodaju) .Pošto nisam mogao odmah danas da nabavim drugi kočioni cilindar, pokušao sam da blindiram crevo da ne curi kočiono ulje. To sam uradio tako što sam kroz ono "oko" (ne znam kako se to zove stručno) stegao šraf sa bakarnim platnama (novim, otpuštenim) sa obe strane "oka". Međutim, to nije dovoljno dihtovalo pa je na stisak kočnice tu prskalo ulje i onda sam pokušao da još malo stegnem i puklo je to "oko".

Naravno, kod nas nema ni ta bakarna cev sa "očima" da se kupi, i jedino sam našao samo metalno "oko", ali mi je prodavac odmah rekao da se to ne može zavariti za bakarnu cev. Sad sam mislio da na glavnom kočionom blindiram tu stranu i da imam samo kočenje na drugom točku. Znam da nije po propisu, ali moram da spremim njive a u saobraćaju ću biti jako oprezan (ako treba, to malo puta do kuće mogu ići jako polako pa će eventualno kočenje odraditi i jedan točak).

Mene sad zanima da li mogu ostaviti točak bez kočionog cilindra, odnosno da li može nešto unutra da se poremeti jer nema cilindra da drži one metalne ploče a točak se okreće i štrucka po grbavoj njivi. :osmeh: Naravno, ovo će biti samo privremeno dok ne nabavim kočioni cilindar i cev, par dana. Da li se za dihtovanje ovih spojeva koriste bakarne ili aluminijumske platne? I još nešto, kako se zove to "oko" da više ne pišem gluposti. :osmeh:

dali to kako ga zoves oko moze da se hartletuje autogeno sa onim srebrnim lemom ili kako se vec zove ta zica.Sa njom vezu bakar i celik.Meni taj lem lici na mesing ili neku leguru mesinga i srebra neznam tacno ali majstori sto sa tim vare znaju to.A ovo za eventualne stete neznam kako je stanje kod 560.Dali bi adekvatan naziv za oko bio mozda holender

Za hartletovanje nemam pojma, ne znam ni šta je to. A što se tiče holendera, mislio sam ja da je to taj naziv, ali nisam bio siguran pa nisam hteo da lupim. :osmeh:

treba ti majstor autolimar koji nije prodao boce acetilen i kiseonik nekad se tako radila limarija sad su svi presli na co2.Autogeno varenje ti trba tako moze da se odradi sa tim srebrnim lemom.Izuzetno je jak i savitljiv,znam to zato sto tako varim testera na brenti sirine 150mm i desava se da nikad nepukne na varu dok je zivo.Mislim da ti je to jedino resenje da ne kupujes cev.Tvrdi lem

Poslednja izmena:
Mozes da zavaris to metalno OKO autogenim aparatom i mesinganom zicom i obavezno prasak (mislim da se zove karboks) samo da OKO nije od aluminijuma onda nemoze.Dali si probao da sipas kociono ulje npr.DOT3 izmedju te dve ploce?

Poslednja izmena:
Dali si probao da sipas kociono ulje npr.DOT3 izmedju te dve ploce?

Nisam, jesenas sam malo špricom ubacio nafte i tad je pomoglo i nije se više grejala kočnica, ali isti postupak sad nije dao rezultat. Kad sam skinuo kapu iznad cilindra, jedva sam mogao da zajedno mrdnem ploče sa cilindrom. Kad sam nekako to sve rasklimao uspeo sam da nekako izvučem cilindar napolje i sad mi se ne vraća unutra taj isti cilindar već da odmah stavim nov kad ga nabavim. Uglavnom, sad bez cilindra su ploče raspuštene i ima dosta lufta unutra i nema šanse da greje više (doduše i da koči :osmeh: ).

Probaj kociono ulje ono malo nagriza a ujedno i podmazuje pa ti se mozda i razrade opruge i kuglice,meni je pomoglo.I ako vec nisi onda izvadi i one plasticne "sesirice" sto idu izmedju cilindra i ploce cisto da ti ne upadnu u trubu (ako ces voziti bez cilindra) tesko ih je naci za kupiti bar kod mene.Ja sam moro strugati nove.

Poslednja izmena:
Po meni je bolje variti mesinganom žicom nego tom srebrnastom nekako u mesing imam više poverenja, ali sutra ću postaviti slike od jednog 560 na kojem je napravljenoo kočenje na diskove, prosta stvar, ali videćete nije komplikovano.

cilindar slobodno mozes skinuti.Ako poslije njega nema nekog trenja nece se kocnica grijati.Inace pored tri opruge" tvornicke" zbog blokiranja moze se ugraditi jos opruga(ako zelis detaljnije mogu postaviti i sliku).To kako kazes oko moze se hartletovati autogenim varenjem.Kisik i Acitilen.Uglavnom ga svaki auto limar posjeduje.Ako hoces da blindiras neki kocioni vod na IMT-560 jednostavno je.Odvrnes vijak sa cilindra.Navoj je standardni 8 mm.Najdes neki stari kuglicni lezaj promjera oko 6mm rasijeces ga fleksaricom.U otvor glavnog kocionog cilindra stavis kuglicu i stegnes je sa vijkom m8.Tad koci jedan tocak.OPREZ"tad nevozi brzoo..... i niz nizbnrdicu itd,. itd,.

Nazad
Vrh