Danas sam izvadio kočioni cilindar iz točka na IMT-u 560 jer se ta kočnica stalno grejala (opruge ne vraćaju dovoljno pa cilindar brzo propadne, a neću da rasturam celu trubu jer će najverovatnije traktor ići na prodaju) .Pošto nisam mogao odmah danas da nabavim drugi kočioni cilindar, pokušao sam da blindiram crevo da ne curi kočiono ulje. To sam uradio tako što sam kroz ono "oko" (ne znam kako se to zove stručno) stegao šraf sa bakarnim platnama (novim, otpuštenim) sa obe strane "oka". Međutim, to nije dovoljno dihtovalo pa je na stisak kočnice tu prskalo ulje i onda sam pokušao da još malo stegnem i puklo je to "oko".
Naravno, kod nas nema ni ta bakarna cev sa "očima" da se kupi, i jedino sam našao samo metalno "oko", ali mi je prodavac odmah rekao da se to ne može zavariti za bakarnu cev. Sad sam mislio da na glavnom kočionom blindiram tu stranu i da imam samo kočenje na drugom točku. Znam da nije po propisu, ali moram da spremim njive a u saobraćaju ću biti jako oprezan (ako treba, to malo puta do kuće mogu ići jako polako pa će eventualno kočenje odraditi i jedan točak).
Mene sad zanima da li mogu ostaviti točak bez kočionog cilindra, odnosno da li može nešto unutra da se poremeti jer nema cilindra da drži one metalne ploče a točak se okreće i štrucka po grbavoj njivi.
Naravno, ovo će biti samo privremeno dok ne nabavim kočioni cilindar i cev, par dana. Da li se za dihtovanje ovih spojeva koriste bakarne ili aluminijumske platne? I još nešto, kako se zove to "oko" da više ne pišem gluposti.