Sinisa nekad sam nesto racunao al sam zaboravio tacno. Ono cega se secam je da ako ostavis konusno tanjirasti od 3-brzinca a ubacis 5-brzinski menjac dobices traktor koji ide negde skoro duplo brze. Skoro pa idealno za transport, mozda i prebrzo.
Imao sam sve te prenosne odnose zapisane negde, mogu se naci po radionickim prirucnicima, ako znamo precnik tockova i broj obrtaja motora odatle se mogu izracunati brzine kretanja.
Nego ajd ovakva misterija - radio sam glavu na 539, ventili bili losi, i ajd kad je vec skinuta da proverim fazu roto pumpe metodom poravnjam slovo na rotoru sa zegerom i vidim koliko je klip vracen pre GMT. Izmerim cak 11mm, a po specifikaciji treba da je 4.86mm. Ispada pocetak ubrizgavanja 30ak stepeni pre GMT, fabricka specifikacija 20 stepeni. Nista pomislim nema sanse da je ovo dobro merenje, nisam dirao nista i vratim glavu.
Kad sam upalio motor radi ok, nisam primetio neko preterano cekicanje, ali opet uzorak je jedan traktor, kod mene su retkost 539 sa roto pumpom, uglavnom bude linijac i za njih tacno znam kako treba da zvuci, roto mi je nepoznanica.
I dalje nakon svega - dobra kompresija, pumpa i dizne uradjene, glava uradjena - kao da fali snage ispod 1400 obrtaja. Npr na uzbrdici dam gas na 1000 obrtaja on nekako mutavo prima, i kako dodje do 1400 onda krene kao lud.
Da li je moguce da je nedostatak snage u nizim obrtajima zbog preranog paljenja ? Taj konkretan traktor nikad nije imao snagu kako treba, ja sam bio ubedjen da je problem u pumpi, nakon remonta pumpe sve drugo je bolje ali snage opet fali.
Da li je to uzrok sto su sa 2800 rs pravih izgoreli ventili (traktor je '90 godiste i kod nas je od prvog dana) ?
Da li je moguce da postoji fabricka greska polozaja zupcanika jer mi 11mm deluje kao premalo da je pumpa omasena za ceo zub ??