sinisa1979
Član
bobo ja sam samo naveo primer sta su ljudi kod nas u selu radili sa menjacem. dali je to dobro a ono sto kaze Vladimir Milin da su uradili sa njihovim mozda jos bolje ne znam. ali mi objasni 2 stvari. ako nije dobro preopravljati menjac sto je inace osmisljeno od strane par ljudi iz naseg sela zasto se to proculo do Bg-a pa i tamo ljudi to rade? a druga stvar koja mi nije jasna... ako ti u 4sh pri recimo 2100 obrtaja ides istom brzinom kao i prepravljeni u 1bh na istim obrtajima kako moze dif,menjac i bilo sta drugo biti opterecenije u odnosu na originalan menjac? a koliko se ja razumem u mehaniku u sh opterecenje ide preko planetarnog a u bh ide direkt na dif. sto znaci kad planetarac ne trpi operecenje on i traje... e iz tog razloga su ljudi to smislili i uradili svi u selu osim jednog koji gazi silazu pa mu nije vazno kakav je menjac. i da,isto tako mislim da prepravljeni menjac kada saltas rikverc-prva ne turpija toliko koliko tvoj kad saltas cetvrta-rikverc pa jos sh-bh! ti da bi smirio zupcanike u menjacu da ne bi krcali moras duze da drzis kvacilo sto automatski trpi druk lezaj koji nije jeftin za zamenit! a sto se tice 5170.... mislim da je bilo koji drugi imt bolji od tog.