IMT

bobo ja sam samo naveo primer sta su ljudi kod nas u selu radili sa menjacem. dali je to dobro a ono sto kaze Vladimir Milin da su uradili sa njihovim mozda jos bolje ne znam. ali mi objasni 2 stvari. ako nije dobro preopravljati menjac sto je inace osmisljeno od strane par ljudi iz naseg sela zasto se to proculo do Bg-a pa i tamo ljudi to rade? a druga stvar koja mi nije jasna... ako ti u 4sh pri recimo 2100 obrtaja ides istom brzinom kao i prepravljeni u 1bh na istim obrtajima kako moze dif,menjac i bilo sta drugo biti opterecenije u odnosu na originalan menjac? a koliko se ja razumem u mehaniku u sh opterecenje ide preko planetarnog a u bh ide direkt na dif. sto znaci kad planetarac ne trpi operecenje on i traje... e iz tog razloga su ljudi to smislili i uradili svi u selu osim jednog koji gazi silazu pa mu nije vazno kakav je menjac. i da,isto tako mislim da prepravljeni menjac kada saltas rikverc-prva ne turpija toliko koliko tvoj kad saltas cetvrta-rikverc pa jos sh-bh! ti da bi smirio zupcanike u menjacu da ne bi krcali moras duze da drzis kvacilo sto automatski trpi druk lezaj koji nije jeftin za zamenit! a sto se tice 5170.... mislim da je bilo koji drugi imt bolji od tog.

rile je napisao(la):
Da li je neko montirao gume 14,9-28 na felnu od fergusona?
Sve i da uspeš da je montiraš, kao prvo stajaće jako zaobljeno(ripne) a kao drugo, nećeš moći da je montiraš pod blatobrane!

@Mityoo
U pitanju je traktor imt542 novi tip i mesta sigurno ima da se namontira, samo ne znam da li moze na tu felnu zato sto je uska?

I ako uspeš da je namontiraš sigurno neće stajati kako treba jer je felna uzana... Treba ti šira felna...

Sto se tice mjenjaca na breni. mjenjac je rastereceniji, zupcanici u njemu, ako se radi preko reduktora i to 3 puta rastereceniji... Ko se imalo kuzi u mehaniku znat ce da je to istina. Pa nisu bez veze tako projektirali taj mjenjac i ubrzavali ga da ga dodatno rasterete, jer ipak se radi o velikoj snazi motora i velikoj tezini traktora. Direktno kada ores, teze je traktoru ubrzavati, nego kao kad ides preko reduktora. Ovo sam probao na svom 549 i ziva je istina, isto tako jer je mjenjac u sporim brzinama rasterecen, posto reduktor na sebe preuzima dio tereta.

Prerade sto ljudi prave, neka im budu. Vjerujem da stavljaju drugi konusno-tanjurasti par, a taj traktor je na cesti onda SPOOOR i opet mislim da to nije rjesenje, ali kak ose kome svidja, u to ne ulazim. ideja s povratom ulja na reduktor mi se jako svidja, puno vise nego ove velike budzevine s usporavanjem traktora. obicno jednostavniji sistem uvijek radi bolje, a kako mi se cini da je lakse probusiti rupu u mjenjacu i staviti holender i tu pricvrstiti crijevo, nego sarafati 4 dana po traktoru.

U mom kraju oru s brenama turbo bez ikakvihi prepravki 1. direktnom i kidaju se mjenjaci tko ne zna sto radi, a kad se ore u 4. sporoj, nije nikakav problem ostaviti malo vecu uvratinu pa na kraju dva puta proci, nego stalno saltati rikverc-naprijed. ja s 5549 samo kruzim oko njive, uopce ne saltam u rikverc, osim ako bas moram, ako pre kasno podignem plug, ali to je rijetko. Orao sam s brenom i u 1. direktnoj i u 4. sporoj i isti je to klinac, samo sto bi u nasoj zemlji ona mogla vuci 757 s 4 glave, pa zato svi i oru u 1. s trobraznjacima. kolega sa 106 u 4. sporoj ore s 3x16" plugom i ide bez problema

Sto se tice 14" guma na felgi od fergusona, ide bez problema takva guma i na 539. moj kolega je imao davnih dana gume s zmaja 133 na svom 539 i tako je i prodan. taj traktor mu je sluzio za transport ,drljanje, prskanje pa su mu sire i vislje gume dobro dosle. nije se mogao prst gurnuti izmedju gume i blatobrana, ali je islo fino...

JA ti kazem da mazanje reduktora je resenje to je provereno nikad nisu suve mesingane platne u planetarcu i to je to nedolazi do lufa u planetarcu i neraspada se. :D

Modifikovani ferdza
Motor od univerzala
2yjrmvq.jpg

2m33h3n.jpg

Kanister je rezervoar
2cnwknb.jpg

Ramovi za soferku su od drveta
2jbm7w6.jpg

Krov je stavljen od auta

E pa sad jedno pitanje?

Dali se planetarac raspadne zato što nije dovoljno podmazan ili od velikog opterećenja?

Mi smo orali prošle godine neku dolju(sačuvaj bože bolo je teško)i u sred brazde tup-stade traktor?
Kada smo ga rastavili (znali smo odmah šta je) zveknuo planetarac!
Čuo sam da može da se nabudži nešto od (mislim od fapa-mislim)ali mora da se prepravlja nešto,kažu ljudi da je nepoderivo?

Kod mene u banatu je teska zemlja ima mesta gde jedva vuce 3 brazde nekazem da meni nije pucao planetarac ali od kad sam ovo uradijo sa mazanjem evo 4 sezona samo pici .:ppozdrav:

evo ga jedan imt u oglasima nasim
imt 536 dv.1300radnih sati,kabina grijanje hladjenje, cijena sitnica 8000evra
slika-148854-2010-12-1291588926-velika.jpg

slika-148854-2010-12-1291576775-velika.jpg

slika-148854-2010-12-1291566907-velika.jpg

slika-148854-2010-12-1291569816-velika.jpg

Nazad
Vrh